Ληξιπρόθεσμες: Στα 5,5 δισ. ευρώ οι τελικές πληρωμές

Συνεχίζεται η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, με το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, να έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έχει ήδη μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 80% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

.Μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό των τελικών πληρωμών ανέρχεται περίπου στα 5,5 δισ. ευρώ (86,5% της ληφθείσας χρηματοδότησης), δηλαδή στις 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, έχουν εξοφληθεί, οι οφειλές των νοσοκομείων προς ιδιώτες και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων σχεδόν στο σύνολό τους.

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 29.677 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου 64% των συνολικών οφειλών τους και ο ΕΟΠΥΥ (συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων) έχει ήδη αποπληρώσει το 50% των συνολικών οφειλών του.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η έως σήμερα εξέλιξη της διαδικασίας επιβεβαιώνει την εκτίμηση, όπως αποτυπώθηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, για χρηματοδοτήσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Το υπουργείο σημειώνει, ωστόσο, πως παρά την ικανοποιητική εξέλιξη της διαδικασίας, προέκυψαν προβλήματα που επιβράδυναν τον ρυθμό εξόφλησης, ενώ ορισμένοι φορείς συνεχίζουν να σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε επίσης τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Από τα ταμειακά στοιχεία Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013, χωρίς το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπροθέσμων Υποχρεώσεων, προκύπτει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Σε δημοσιονομική βάση, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταβολή του συσσωρευμένου ύψους των εκκρεμών υποχρεώσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 0,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ακόμη και σε όρους Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (μετά την αφαίρεση των ANFAs και SΜPs, ύψους 2,18 δισ. ευρώ), το ΥΠΟΙΚ παρατηρεί πως διαμορφώνεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα