Λιαργκόβας: Έτσι θα βγούμε στις αγορές- Τι είπε για την συμφωνίας κυβέρνησης- δανειστών

Τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να βγει η Ελλάδα στις αγορές επεσήμανε ο  επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που ασφαλώς κατέθεσε την άποψή του για τη συμφωνία κυβέρνησης- δανειστών. 

Η λιτότητα ακυρώνει ένα κομμάτι της ανάπτυξης ενώ η φορολογία είναι πολύ βαριά και αποθαρρύνει κάθε επενδυτική προσπάθεια τόνισε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας στον real fm.

Aναφερόμενος στο μείγμα μέτρων που έχει αποφασιστεί είπε:«Θα σας πω κάτι που έχουμε πει και σε προηγούμενες εκθέσεις μας. Τα μέτρα λιτότητας, είτε είναι μειώσεις μισθών και συντάξεων, είτε είναι αυξήσεις φορολογίας, κατά ένα μέρος ακυρώνουν την όποια προσπάθεια γίνεται για την αύξηση του ΑΕΠ γιατί δημιουργούν ακριβώς ύφεση. Η λιτότητα ακυρώνει ένα κομμάτι της ανάπτυξης.

Καλό θα ήταν να μην υπήρχε συνέχιση της λιτότητας και τα μέτρα να ήταν μόνο αναπτυξιακά. Ειδικά αναφέρομαι στη φορολογία. Είναι πολύ βαριά και αποθαρρύνει κάθε επενδυτική προσπάθεια. Αλλά όχι μονάχα επενδυτική προσπάθεια, αποθαρρύνει και τους εργαζόμενους, τον ελεύθερο επαγγελματία να δουλέψει, να κόψει αποδείξεις. Ενισχύει την φοροδιαφυγή. Αυτά είναι καταγεγραμμένα, δεν διαφωνεί κανείς επ’ αυτών».

Ερωτηθείς αν στο τέλος του προγράμματος θα καταφέρει η χώρα να βγει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της ή θα χρειαστεί κάτι παραπάνω ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής απάντησε: «Αν συμβούν δύο αρχικές προϋποθέσεις, δηλαδή η κυβέρνηση από τη μία μεριά εφαρμόσει τα μέτρα, δηλαδή να τα ενστερνιστεί, όχι μονάχα τα φορολογικά που είναι πιο εύκολο διοικητικά να τα εφαρμόσει, αλλά και τα μεταρρυθμιστικά και αν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ από την πλευρά τους δώσουν λύση στο χρέος τότε μπορούμε να βγούμε».

Στο ερώτημα αν θα βγει η χώρα μόνη της ή με χρηματοδοτική γραμμή στήριξης ο κ. Λιαργκόβας τόνισε: «Ενδεχομένως να χρειαστεί χρηματοδοτική γραμμή στήριξης, αλλά αυτό μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση από δω και πέρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα