Λιβύη: 16 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ στρατού και ομάδων ισλαμιστών πολιτοφυλάκων

Δεκαέξι ήταν οι νεκροί σε νέες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη Λιβύη και πιο συγκεκριμένα στη Βεγγάζη της ανατολικής πλευράς της χώρας. Από τις διαμάχες μεταξύ του στρατού και ομάδων ισλαμιστών πολιτοφυλάκων τραυματίστηκαν 81 άτομα.

«Οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι στρατιώτες. Τρεις άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους και ένας αιγύπτιος πολίτης σκοτώθηκαν όταν μια ρουκέτα έπληξε το σπίτι τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μια νοσοκομειακή πηγή ζητώντας να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους οι φονικές συγκρούσεις ξέσπασαν μετά από επίθεση μιας συμμαχίας ισλαμιστών και τζιχαντιστών πολιτοφυλακών εναντίον στρατοπέδου.

Τουλάχιστον πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση, η οποία συνεχίστηκε με βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των ειδικών δυνάμεων του στρατού και των παραστρατιωτικών ισλαμικών ομάδων που ελέγχουν τη Βεγγάζη, πρωτεύουσα της ανατολικής Λιβύης, μετά την πτώση του καθεστώτος Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Η Βεγγάζη είναι σχεδόν καθημερινά πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό και τις ριζοσπαστικές ομάδες μεταξύ των οποίων είναι και η Ανσάρ Αραρίγια που χαρακτηρίζεται από την Ουάσιγκτον ως τρομοκρατική οργάνωση. Η βία θα μπορούσε να βυθίσει τη Λιβύη σε νέο εμφύλιο πόλεμο, εν μέρει λόγω των αδύναμων μεταβατικών κυβερνήσεων οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να δημιουργήσουν επαγγελματικό στρατό και αστυνομία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα