«Λουκέτο» σε όλες τις επιχειρήσεις που «χρηματοδοτούν» τον Γκιουλέν

Χτύπημα και στις επιχειρήσεις που συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον κατά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος ρίχνει ο Τούρκος πρόεδρος, στις οποίες βάζει λουκέτο. Ο «Σουλτάνος» δήλωσε την Πέμπτη ότι θα αποκόψει τα έσοδα των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον Τούρκο ιεροκήρυκα που ζει στις ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας τα σχολεία, τις επιχειρήσεις του και τις τρομοκρατικές οργανώσεις «εστίες τρομοκρατίας».

Οι επιχειρήσεις είναι ο τομέας στον οποία το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν εξακολουθεί να είναι ισχυρότερο, είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, δεσμευόμενος ότι δεν θα υπάρξει κανένα έλεος στην καταστολή των συμφερόντων του ιεροκήρυκα.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι χρησιμοποιεί το εκτεταμένο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων που έχει οικοδομήσει στην Τουρκία και στο εξωτερικό στη διάρκεια δεκαετιών, προκειμένου να εισχωρήσει σε κρατικούς θεσμούς και να φτιάξει μια «παράλληλη δομή» με σκοπό να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι που εργάζονται στον στρατό, στο δικαστικό σώμα, στη δημόσια υπηρεσία και την εκπαίδευση έχουν συλληφθεί, έχουν τεθεί σε
διαθεσιμότητα ή έχουν τεθεί υπό έρευνα για διασυνδέσεις με το κίνημα «Χιζμέτ» (Υπηρεσία) του Γκιουλέν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Δεν έχουν καμία σχέση με θρησκευτική κοινότητα, είναι μια κανονική τρομοκρατική οργάνωση… Ο καρκίνος είναι διαφορετικός, αυτός ο ιός έχει επεκταθεί παντού», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον των επικεφαλής των επιμελητηρίων και των χρηματιστηρίων.

«Στον κόσμο των επιχειρήσεων, εκεί είναι ισχυρότεροι. Θα αποκόψουμε όλες τις επιχειρηματικές διασυνδέσεις, όλα τα έσοδα των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον Γκιουλέν. Δεν πρόκειται να δείξουμε κανένα έλεος», είπε, χαρακτηρίζοντας τις συλλήψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μόνο κορυφή του παγόβουνου.

Ο Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, αρνείται ότι συνωμότησε εναντίον του κράτους και έχει καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος.

Εν τω μεταξύ, ένα αίτημα για σύλληψη τεσσάρων πρώην υπουργών του Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω ανάρτησης στον λογαριασμό του στο twitter, δημοσιογράφος του τουρκικού καναλιού ART.
Συγκεκριμένα στο αίτημα προς την εισαγγελία αναφέρονται ως “υποπτοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα”, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός μέχρι το 2015, Μπουλέντ Αρίντς, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, μέχρι το 2013, Σουάτ Κιλίτς, ο υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι το 2013 Σαντουλάχ Εργκίν και ο υπουργός Παιδείας μέχρι το 2009, Χουσεϊν Τσελίκ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα