Λύση οπωσδήποτε στις 15 Ιουνίου

“Πάση θυσία λύση στις 15 Ιουνίου”. Αυτό είναι το νέο μότο που λανσάρει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Κι όπως λένε πλέον στο Μαξίμου εάν την ερχόμενη Πέμπτη δεν ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση και δεν υπάρξει μία συμφωνία για το χρέος έστω και για μεταχρονολογημένη συζήτηση, τότε τα πράγματα γίνονται… ζορίζουν.

Όλοι στο πρωθυπουργικό μέγαρο έχουν αρχίσει να κατανοούν, πως εάν στις 15 κάτι πάει στραβά και δεν συμφωνήσουν για τη δόση και το κλείσιμο της αξιολόγησης, τότε θεωρείται απίθανο πως θα υπάρξει λύση στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου. Κι αυτό διότι κανένας εκ των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης δεν σκοπεύει να αδειάσει τον υπουργό των Οικονομικών της κυβέρνησης του. Κι όπως γίνεται αντιληπτό το παραμύθι της πολιτικής διαπραγμάτευσης πήγε για μία ακόμη φορά άπατο.

Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονται πως στις 15 Ιουνίου ο κ. Τσακαλώτος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με μία πρόταση, η οποία θα συμβάλλει στην απεμπλοκή της κατάστασης. Στην κατεύθυνση, λοιπόν, να επιτευχθεί συμφωνία και να μη χαθεί άλλο ένα ορόσημο, τη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους κ.κ. Τσίπρα, Τσακαλώτο και Στουρνάρα, ώστε να παίξει ουσιαστικό ρόλο και να προσεγγίσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές. Ενώ τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Λεμέρ είχε μπαράζ συναντήσεων με τους Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Παντοάν με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στο επόμενο Eurogroup.

Στρίβειν δια της ανάπτυξης

Η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη σύνδεση των μεσοπρόθεσμων μέτρων με τα αναπτυξιακά προγράμματα. Σε ό,τι αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πρόταση που κατέθεσε η Γαλλία και που αφορά στη δημιουργία μηχανισμού με ρήτρα ανάπτυξης, που θα τη συνδέει με την αποπληρωμή του χρέους και τα τοκοχρεολύσια. Μάλιστα, πηγές σημειώνουν ότι η εν λόγω πρόταση έτυχε θετικής υποδοχής στο Euroworking group με μοναδική εξαίρεση τη στάση του Βερολίνου.

Ενώ έμφαση δίνουν και στις αναπτυξιακές δράσεις και παρεμβάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές των προβλέψεων ΔΝΤ-Ευρώπης και για την ανάπτυξη και για τα προαπαιτούμενα.

Με δεδομένο ότι οι διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντείνονται, ο πρωθυπουργός θα έχει τις επόμενες ώρες επικοινωνίες με όλους τους βασικούς παίκτες στη «σκακιέρα» της διαπραγμάτευσης.

Αρμόδιες πηγές μάλιστα, σχολιάζουν πως βούληση του κ. Τσίπρα είναι να μεταφέρει τους συνομιλητές του: Αφενός, τις πτυχές της πρότασης που επεξεργάζεται η Αθήνα για «καθαρή λύση», με βάση την πρόταση της Γαλλίας και έμφαση στην ανάπτυξη. Αφετέρου, να τους ενημερώσει ότι αν δεν καταστεί εφικτό να καταλήξουν όλες οι πλευρές στο Eurogroup θα θέσει το θέμα στις 22 Ιουνίου στη Σύνοδο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα