«Λύση που να διαφυλάττει την αξιοπρέπεια “Μακεδόνων” και Ελλήνων»

Επιμένει στο θέμα της “μακεδονικής” ταυτότητας ο Ζόραν Ζάεφ που εμφανίστηκε ξανά προκλητικός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Nova της Βουλγαρίας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι αισιόδοξος για λύση στο ονοματολογικό  έως τον Ιούνιο γεγονός που θα δώσει, όπως είπε λύση στην 25ετη διαμάχη με την Ελλάδα και θα ενεργοποιήσει την πρόσκληση συμμετοχής στο ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Nova της Βουλγαρίας, λίγες ώρες μετά την συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε πως το θέμα του δημοψηφίσματος στη χώρα του είναι ακόμα ανοιχτό.

«Το δημοψήφισμα θα πρέπει να αποτελέσει πρόσθετη εγγύηση για τους Έλληνες φίλους μας, διότι θα εξαλείψει όλες τις αμφιβολίες, ενώ ο λαός, θα είναι αυτός που θα βρίσκεται πίσω από τη λύση. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι προετοιμασμένοι γι ‘αυτό, ωστόσο βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι η λύση θα διατηρήσει την αξιοπρέπεια των Μακεδόνων και των Ελλήνων πολιτών», επεσήμανε ο Ζάεφ.

Παράλληλα πρόσθεσε πως «ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε αποδεκτές λύσεις και για τα δύο μέρη, διότι η διευθέτηση θα πρέπει να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο χωρών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση καλών σχέσεων και αυτό απαιτεί βιώσιμη βάση», τονίζει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

«Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε αποδεκτές λύσεις και για τα δύο μέρη, διότι η διευθέτηση θα πρέπει να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο χωρών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση καλών σχέσεων και αυτό απαιτεί βιώσιμη βάση», τονίζει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Η τοποθέτηση Ζάεφ έρχεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ που διεμήνυσε ότι «δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα