Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σώθηκε από τους «κηπουρούς» για να σώσει τα νοικοκυριά

 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αδίκως της έχουν χρεώσει την ατάκα του Γιώργου Παπανδρέου κατά την προεκλογική περίοδο το φθινόπωρο του 2009 το «λεφτά υπάρχουν». Ο λόγος για την Λούκα Κατσέλη, η οποία παρά τις τρικλοποδιές που δέχθηκε από τους «κηπουρούς» του πρώην πρωθυπουργού έχει βάλει την σφραγίδα της σε ένα σωτήριο νομοθέτημα εν μέσω μνημονίων και βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Ο λόγος φυσικά για το νόμο Κατσέλη, ο οποίος επί της ουσίας είναι ο μοναδικός που προστάτευε όλους όσοι έγιναν έρμαιο στη λαίλαπα της κρίσης. Είναι ο νόμος που έσωσε χιλιάδες οικογένειας από το να βρεθούν άστεγες. Είναι ο νόμος που πραγματικά βρήκαν καταφύγιο πάμπολλες φτωχές οικογένειες με πενιχρά εισοδήματα λόγω της κρίσης.

Ουσιαστικά, είναι ένας νόμος που έχει λειτουργήσει ως ομπρέλα για χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες. Αυτό το νόμο η τρόικα τον πολέμησε με κάθε τρόπο. Και επί κυβερνήσεως Παπανδρέου και επί Παπαδήμου κι επί Σαμαρά. Και φυσικά δεν γλίτωσε κι επί ημερών Τσίπρα.

Για το νόμο Κατσέλη η εμπνεύστρια του, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζών μίλησε πριν από λίγες ημέρες σε επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή με θέμα το νόμο 3869/2010 «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων».

Καταφύγιο…
Η Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι ο νόμος 3869/2010, που διανύει πλέον τον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του, ακόμα και μετά τις τροποποιήσεις του, λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά να προσαρμόσουν τα χρέη τους στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να διευρυνθεί ο διάλογος και η συνεργασία γύρω από όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις τραπεζών-καταναλωτή, ώστε να σφυρηλατηθούν νέες σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες, επεσήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Μάλιστα η κ. Κατσέλη είναι υπέρμαχος της ιδέας πως οι τράπεζες πρέπει να κατανοήσουν τις ανάγκες των πελατών τους πέρα και πάνω από οικονομικά στοιχεία. Γι’ αυτό και όλοι πλέον οι τραπεζίτες τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν ενδιαφέρονται να μαζέψουν σπίτια στο χαρτοφυλάκιο τους, αλλά να προσαρμοστούν κι αυτές στις ανάγκες της κοινωνίας και να σταματήσουν να είναι ο φόβος και ο τρόμος των οφειλετών.

Επίσης να τονιστεί ότι σαν άνθρωπος της αγοράς έδωσε το δικαίωμα στους πολίτες να λάβουν μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, ενώ με το deal με την Finansbank στην κυριολεξία βάζει γερά θεμέλια στο μέλλον τόσο της τράπεζας που διοικεί, όσο και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνολικότερα.

Πώς έγινε
H Λούκα Κατσέλη, ως υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το 2010 είχε εισηγηθεί στη Βουλή τη ψήφιση του νόμου 3869/2010. Όπως η ίδια σημειώνει στους συνομιλητές της «αυτός ο νόμος δεν σχεδιάσθηκε αποκλειστικά για την περίοδο κατά την οποία η χώρα μας θα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, καθώς σχεδόν κάθε ευνομούμενη χώρα, στην οποία έχει απελευθερωθεί η τραπεζική πίστη, διαθέτει νομοθεσία ρύθμισης των χρεών προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι δυσμενείς καταστάσεις στις οποίες περιέρχονται οφειλέτες που για διάφορους λόγους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν». Η ίδια επιμένει πως ο συγκεκριμένος νόμος πρέπει να ισχύει στο διηνεκές, καθώς λύνει διαφορές που μπορεί να υπάρξουν ακόμη κι όταν η χώρα βγει από τα μνημόνια κι ξεπεράσει τον ύφαλο της κρίσης.

Βέβαια η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάστηκε να τον διαφοροποιήσει προς το χειρότερο, όπως και τις 100 δόσεις, αλλά τουλάχιστον εξακολουθούν να ισχύουν και οι δύο αυτές παρεμβάσεις που επιτρέπουν σε χιλιάδες οφειλέτες να πάρουν ανάσα. Παράλληλα τόσο το τραπεζικό σύστημα με το νόμο Κατσέλη, όσο και τα δημόσια ταμεία με τις 100 δόσεις έχουν να περιμένουν ζεστό χρήμα. Διότι με τα όσα ισχυρίζονται οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των δανειστών τα ταμεία θα ήταν γεμάτα αράχνες…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα