Μάθημα μαζί με τα ποντίκια

Κρούσματα λεπτοσπείρωσης που εκδηλώθηκαν στο 2ο Εργαστήριο Ειδικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) του δήμου Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρία για τις συνθήκες υγιεινής στο σχολείο τους και για την υγεία μαθητών και προσωπικού πραγματοποίησαν σήμερα μέλη του Συλλόγου Γονέων στο 2ο Εργαστήριο Ειδικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) του δήμου Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη, μετά τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που εκδηλώθηκαν, αλλά και την επανειλημμένη παρουσία ποντικιών από τον Νοέμβριο.
Οι γονείς των μαθητών του σχολείου ζητούν από τον κρατικό μηχανισμό να κινητοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, που θα δώσουν οριστικό τέλος στο πρόβλημα, όπως επίσης το κλείσιμο του σχολείου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ζητούν επίσης την έναρξη των διαδικασιών για τη μεταφορά του σχολείου σε καταλληλότερο χώρο, καθώς σήμερα το σχολείο φιλοξενείται σε χώρο παλιάς βιοτεχνίας, ενώ περιβάλλεται επίσης από αποθήκες και χώρους, που μπορούν εύκολα να γίνουν εστίες για ποντίκια. Συγκεκριμένα, ζητούν την εκκίνηση των διαδικασιών χαρακτηρισμού ενός σχολείου στην Τριανδρία, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί το 2ο ΕΕΕΕΚ.
Σύμφωνα με το μέλος του Συλλόγου Γονέων, Στράτο Χορινό, 14 μαθητές, καθηγητές και βοηθητικό προσωπικό, που πραγματοποίησαν εξετάσεις, βρέθηκαν θετικοί στη λεπτοσπείρωση, ενώ αναμένονται και άλλα αποτελέσματα. Συνολικά στο σχολείο φοιτούν 40 παιδιά, που έχουν ειδικές ανάγκες και αναπηρίες (εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία, νοητική υστέρηση, αυτισμό, τύφλωση – μερική όραση, σοβαρές και ελαφριές κινητικές δυσκολίες, επιληψία), γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ευάλωτη την υγεία τους.
Ήδη, από τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε εκδηλώθηκε το πρόβλημα, έχουν γίνει δύο απολυμάνσεις από ιδιωτική εταιρεία. Ο Σύλλογος Γονέων ζητά την άμεση παρέμβαση της υγειονομικής υπηρεσίας του δήμου, προκειμένου να υπάρξει επίσημη πιστοποίηση, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει, όπως αναφέρουν, τέτοια επίσκεψη στο σχολείο.
Όπως καταγγέλλουν, στον χώρο της ψευδοροφής της εκπαιδευτικής κουζίνας, εντοπίστηκε νεκρό ποντίκι και περιττώματα (8/11/2017), ακολούθησαν μυοκτονία και απολύμανση από εταιρεία συμβεβλημένη με τον δήμο. Το συγκεκριμένο ποντικοφάρμακο που διαχεόταν από τις ψευδοροφές προκάλεσε προβλήματα υγείας σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό και για αυτό ακολούθησε νέα απολύμανση (23/11). Παρ’ όλα αυτά εντοπίστηκαν καινούργιες ενδείξεις, λόγω μυρωδιάς και υγρών αποτυπωμάτων, στις ψευδοροφές γι άλλα νεκρά ποντίκια.
Η διεύθυνση του σχολείου εξέθεσε την κατάσταση στον δήμο με έγγραφό της και ζήτησε να γίνει ενδελεχής καθαρισμός όλων των χώρων εντός και εκτός σχολείου από εξειδικευμένο συνεργείο. Με την έναρξη των μαθημάτων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων εμφανίστηκαν νέα κρούσματα στους χώρους του σχολείου (σε ντουλάπι της εκπαιδευτικής κουζίνας και στις τουαλέτες καθηγητών, καθώς και στις τουαλέτες αγοριών), ενώ ενημερώθηκαν με έγγραφο τόσο ο δήμος όσο και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Και ερώτηση

Ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία του 2ου Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πυλαίας – Χορτιάτη μετά την εμφάνιση τρωκτικών κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Στις 8 Νοέμβρη του 2017 και μετά από έρευνα λόγω της έντονης δυσοσμίας στους χώρους του σχολείου, εντοπίστηκαν ένα νεκρό ποντίκι στην ψευδοροφή της εκπαιδευτικής κουζίνας και περιττώματα, καθώς και ακαθαρσίες και σκουπίδια σε όλη την έκταση των ψευδοροφών του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη (στις τάξεις και στις τουαλέτες).

Στις 9/11/2017 πραγματοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες μυοκτονίας και απολύμανσης από την εταιρεία με την οποία είναι συμβεβλημένος ο Δήμος.

Επειδή όμως οι ψευδοροφές είναι διαπερατές και το ποντικοφάρμακο σε σκόνη διαχεόταν, παρουσιάστηκαν προβλήματα υγείας στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους μαθητές που το ανέπνεαν καθημερινά. Συγκεκριμένα, έξαρση αλλεργιών, συμπτώματα του αναπνευστικού, συχνή ρινική καταρροή, δυσφορία στην αναπνοή, περίεργη υπόγευση, ερεθισμένος λαιμός, βήχας, ερεθισμένα κόκκινα και πρησμένα μάτια, πυρετός, φλεγμονές, ρινορραγίες, διάρροιες, ατονία και ενώ πολλοί λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν. Γι αυτό ζητήθηκε και τοποθετήθηκαν ταμπλέτες και έγινε νέα απολύμανση από την εταιρεία στις 23/11/2017.

Παρ’ όλα αυτά εντοπίστηκαν καινούργιες ενδείξεις, λόγω μυρωδιάς και υγρών αποτυπωμάτων, στις ψευδοροφές για άλλα νεκρά ποντίκια. Γι αυτό και η Διεύθυνση του σχολείου με το υπ’ αρ. 591/11-12-17 έγγραφό της προς το Δήμο εξέθεσε την όλη κατάσταση και ζήτησε να γίνει ενδελεχής καθαρισμός όλων των χώρων εντός και εκτός σχολείου από εξειδικευμένο συνεργείο, μιας και το κτίριο βρίσκεται περιτριγυρισμένο από αποθήκες και χώρους που μπορούν εύκολα να γίνουν εστίες για ποντίκια.

Να τονιστεί πως επειδή στο σχολείο φοιτούν μαθητές με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της πολυπλοκότητας της αναπηρίας τους εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία, νοητική υστέρηση, αυτισμό, τύφλωση – μερική όραση, σοβαρές και ελαφριές κινητικές δυσκολίες, επιληψία, προβλήματα συμπεριφοράς, ψυχικές διαταραχές και συνδυασμούς όλων των παραπάνω (πολλαπλές αναπηρίες), ενώ υπάρχει και μαθητής που σιτίζεται παρεντερικά, η έκθεση σε νοσογόνους παράγοντες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ήδη επιβαρυμένη υγεία τους.

Παρά τις όποιες προσπάθειες αποκατάστασης (απολύμανση, καθαρισμός κλπ…) το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί. Αντίθετα στις 9 και 10-1-2018 εμφανίστηκαν νέα περιττώματα ποντικιών στους χώρους του σχολείου (σε ντουλάπι της εκπαιδευτικής κουζίνας και στις τουαλέτες καθηγητών, καθώς και στις τουαλέτες αγοριών). Το ίδιο επαναλήφθηκε στις 17-1-2018 στις τουαλέτες των αγοριών. Επιπλέον ο Σύλλογος καθηγητών με δική του πρωτοβουλία αποφάσισε λόγω των πολλών συμπτωμάτων να προχωρήσει σε έλεγχο λεπτοσπείρωσης, απ’ όπου βρέθηκαν τέσσερα θετικά δείγματα. Ζήτημα για το οποίο ενημερώθηκε με έγγραφο τόσο ο δήμος όσο και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επειδή λοιπόν το πρόβλημα, που αφορά την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού, είναι πολύ σοβαρό, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου σχολείου.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με την εξασφάλιση όλων εκείνων των συνθηκών στις οποίες θα μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια η συγκεκριμένη δομή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα