Μάχη μέχρι τελικής πτώσεως

Φουρτούνες έχει προκαλέσει στους κόλπους του δικαστικού σώματος η δημιουργία Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Η ίδρυση ακόμη μίας δικαστικής ένωσης έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως από το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) η οποία τη χαρακτηρίζει «διασπαστική». Μάλιστα, το προεδρείο της ΕΔΕ εξετάζει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη με την άσκηση ένδικων μέσων για τη δημιουργία της νέας ένωσης. Κι αυτό διότι, όπως τονίζεται από δικαστικούς κύκλους, έχει στόχο να προωθήσει συγκεκριμένα αιτήματα, όπως αυτό της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στο Σύνταγμα.

Ουσιαστικά αυτό που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της Δικαιοσύνης είναι μία γενικευμένη αναταραχή με εκατέρωθεν σκληρές ανακοινώσεις και τοποθετήσεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έχει πάρει αποστάσεις από το ζήτημα, ωστόσο κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο πλαίσιο της ετήσιας ΓΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος την περασμένη Κυριακή (27/11) έκανε λόγο για «εμπρηστικές» ανακοινώσεις ενώσεων εναντίον άλλων πολιτών που συγκροτούν ενώσεις. «Πάνω από όλα είστε δικαστές και πρώτα από όλα πρέπει εσείς να το περιφρουρήσετε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

Πρόεδρος η Θάνου
Η νέα Ένωση ιδρύθηκε με την υπ’ αριθ. 450/2016 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Σύμφωνα με αυτήν, ως ιδρυτικά μέλη της νέας Ένωσης υπογράφουν 40 δικαστές, από τους οποίους οι 24 είναι από τον Άρειο Πάγο, εξ αυτών οι 7 είναι αντιπρόεδροι του Ανώτατου Πολιτικού και Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ πρώτη στον κατάλογο των ιδρυτικών μελών είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν περιλαμβάνεται κανένας αντεισαγγελέας, ούτε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στα 40 ιδρυτικά μέλη της νέας δικαστικής Ένωσης. Στο άρθρο 3 του καταστατικού της «Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων», προβλέπεται ότι μπορούν να εγγραφούν ως μέλη δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμών, κάτι που δεν συμβαδίζει με τον τίτλο της νέας Ένωσης, ενώ ορισμένες από τις διατάξεις του καταστατικού της είναι ίδιες με διατάξεις του καταστατικού της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της οποίας πρόεδρος διετέλεσε η κα Θάνου. Επίσης, σύμφωνα με το καταστατικό της νέας Ένωσης, μπορούν να εγγραφούν ως επίτιμα μέλη και συνταξιούχοι δικαστές και εισαγγελείς.

Κάλεσμα για αποχή και προσωπικές επιθέσεις
Πριν από λίγα 24ώρα μάλιστα ξέσπασε «πόλεμος» ανάμεσα στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τέσσερις πρώην προέδρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή επιστολή των τελευταίων οι οποίοι καλούσαν δικαστές και εισαγγελείς να μη συμμετέχουν στη νεοσύστατη Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων. Την επιστολή τους υπέγραφαν οι Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος, αντιπρόεδρος επί τιμή του Αρείου Πάγου, Δημήτριος Κυριτσάκης, αντιπρόεδρος επί τιμή του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Αθανασίου, αρεοπαγίτης επί τιμή και νυν βουλευτής της Ν.Δ., και Βασίλειος Μαρκής, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Άμεση ήταν η απάντηση της προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία εξαπέλυσε προσωπική επίθεση σε κάποιους εξ αυτών, ενθυμούμενη τις δικές τους ημέρες στον δικαστικό κλάδο, ενώ απηύθυνε και κάλεσμα να επικρατήσει η ευπρέπεια και η αυτοσυγκράτηση καθώς και η ενότητα και η συνεργασία μεταξύ όλων των δικαστικών ενώσεων. Παράλληλα, η κα Θάνου εξέφρασε «ιδιαίτερη απογοήτευση» για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις μελών του προεδρείου της ΕΔΕ έναντι συναδέλφων τους, οι οποίοι «ασκώντας το απόλυτα νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη της νεοσύστατης δικαστικής Ένωσης».
Το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτό το τεταμένο περιβάλλον με τη δημιουργία της νεοσύστατης Ένωσης μέλλει να αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες. Το μόνο βέβαιο είναι πως τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να δώσουν μάχη μέχρι τελικής πτώσεως, όσον αφορά τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση δικαστών και εισαγγελέων και την προώθηση των αιτημάτων τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα