Μένει ο ΕΝΦΙΑ- Έρχονται μέτρα για συντάξεις, εργασιακά και ΦΠΑ

Οι υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών έχει αντίκτυπο σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τη χώρα. Η παραμονή του ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένη ενώ έρχονται μέτρα για συντάξεις, εργασιακά και ΦΠΑ

Πιο συγκεκριμένα, ελπίδες για μια επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του Μαΐου δημιουργούν οι εξελίξεις που φαίνεται ότι προχωρούν μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση και να πειράξει ακόμη και τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές».

Πάντως παρά τα μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι φαίνεται ότι δεν θα παραβιαστεί η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης που είναι μια νέα οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κ. Γιούνκερ είναι ξεκάθαρο ότι έρχονται παρεμβάσεις.

ΕΝΦΙΑ

Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στο 16% είναι στα σημεία της σύγκλισης που ξεκλείδωσαν το δρόμο προς τη συμφωνία. Όλα δείχνουν ότι μένει ως έχει ο φόρος στα ακίνητα. Μένει δηλαδή ως έχει ο ΕΝΦΙΑ και ίσως υπάρξει κάποια μείωση μέσω των αντικειμενικών αξιών η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως τα τέλη του Ιουνίου.

Μπλόκο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Παράλληλα κατ’ απαίτηση των δανειστών μπαίνει μπλόκο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με πολλούς ασφαλισμένους να χάνουν το θεμελιωμένο δικαίωμα που είχαν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ενσήμων. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι μπαίνουν αντικίνητρα με μεγάλες μειώσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά σε υπαλλήλους ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Θίγονται άμεσα ασφαλισμένοι πριν το 1993, μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζόμενες με βαρέα και ανθυγιεινά, άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετια και ανήλικο τέκνο, άνδρες σε ειδικά ταμεία που βγαίνουν σε σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 35ετια και γυναίκες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με ασφάλιση πριν το 1983 για τις οποίες προβλέπεται έξοδος στα 52 έτη.

Για τα εργασιακά

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά φαίνεται ότι μπαίνει προς το παρόν στον… πάγο το θέμα των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό, ενώ και σε ό,τι αφορά στις συλλογικές συμβάσεις όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα ευρωπαϊκού τύπου μοντέλο με συμβάσεις οι οποίες θα έχουν ευέλικτο χαρακτήρα στα πρότυπα άλλων κρατών της Ε.Ε. όπου προβλέπεται ένα ανώτατο όργανο το οποίο καθορίζει τον κατώτατο μισθό, αλλά και τον αριθμό των απολύσεων.

Για παράδειγμα στη Γαλλία και τη Γερμανία οι ομαδικές απολύσεις επιτρέπονται εφόσον προηγηθεί διαβούλευση εργαζόμενων εργοδοτών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα