Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας από ΚΕΕΛΠΝΟ και Υπουργείο

Ορατούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία των κατοίκων των μεγαλουπόλεων και ιδιαίτερα της Αθήνας, εξαιτίας της μη αποκομιδής των απορριμμάτων βλέπουν οι αρμόδιοι φορείς και το Υπουργείο Υγείας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου με θέμα «Λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», ενώ μέτρα προστασίας ανακοίνωσε και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην εγκύκλιο που εστάλη προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τις περιφέρειες και τους Δήμους επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι είναι δυνατόν να προκληθούν σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, καθώς τα απορρίμματα παραμένουν στους κάδους και αποσυντίθεται, ενώ την ίδια ώρα οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία, αέρας) επιδεινώνουν την κατάσταση και αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Ο Γενικός Γραμματεάς Δημόσιας Υγείας υπογραμμίζει την ανάγκη να μαζευτούν τα σκουπίδια άμεσα, αρχικά από ευαίσθητους χώρους (όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) και να γίνει απολύμανση των κάδων και του περιβάλλοντος χώρου.

Παραλλήλως στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι είναι επιβεβλημένη η χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ τονίζεται ότι είναι απαραίτητη η επισήμανση προς τον πληθυσμό για ιδιαίτερη προσοχή κατά την επαφή του με αδέσποτα ή και οικόσιτα ζώα.

Συστάσεις και από το  ΚΕΕΛΠΝΟ

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης προτείνει και το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο συστήνει:

  • Προσεκτικό διαχωρισμό του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.
  • Οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.
  • Συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες.
  • Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
  • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό, τι αφορά στην επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί, αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα