Μήνυμα Σαμαρά για τις εθνικές εκλογές

Η απόφαση Σαμαρά-Βενιζέλου να αλλάξει άμεσα ο τρόπος εκλογής των Ελλήνων ευρωβουλευτών φούντωσε εκ νέου τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές. Πόσο μπορεί να αληθεύουν τέτοια σενάρια, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, που εκτιμούν πως εάν τεθεί το σωστό δίλημμα, τότε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών θα είναι νικηφόρο για τη ΝΔ;

Ο Αντώνης Σαμαράς πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει πει ότι το πιο δύσκολο έτος για την κυβέρνηση και τη χώρα ήταν το 2013 και ότι αναμένει να φανούν τα αποτελέσματα της ανάπτυξης και της αλλαγής κλίματος το 2014. Επί της ουσίας, τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Βρισκόμαστε στον δεύτερο μήνα του 2014 και ανάκαμψη δεν έχουμε δει, έστω και αν υπάρχουν κάποιοι οικονομικοί δείκτες που προδιαθέτουν για αυτό. Όμως, οι οικονομικοί δείκτες προηγούνται κατά πολύ (χρονικά) της πραγματικής ζωής και φυσικά (οι δείκτες) δεν ψηφίζουν στις εκλογές.

Όμως όπως επισημαίνουν οι συνομιλητές του πρωθυπουργού θεωρούν ως δεδομένο το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όταν όλα αυτά περάσουν στην καθημερινότητα του πολίτη, θεωρείται βέβαιο, ότι θα αλλάξουν το κλίμα και θα αποτελέσουν σημαντικά όπλα για τον πρωθυπουργό, ώστε να ζητήσει από τον λαό να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του και τη ΝΔ.

Σε αυτή την δεδομένη στιγμή τα καλά νέα δεν είναι τόσα που να επιτρέψουν στη ΝΔ να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις εθνικές εκλογές. Όμως το 2015 όλοι εκτιμούν πως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Θα μπορεί η κυβέρνηση να περάσει ένα αίσθημα ελπίδας στον κόσμο, ότι τα χειρότερα έμειναν πίσω.

Διαχείριση αποτελέσματος

Και βέβαια μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι αισιόδοξος, ότι και στις ευρωεκλογές η ΝΔ θα κόψει πρώτη το νήμα, όμως ο βασικός στόχος του Μαξίμου να υπάρξει ένα αποτέλεσμα, στις διπλές εκλογές του Μαΐου, απολύτως διαχειρίσιμο, ώστε να μην αντιμετωπίσει σεισμικές δονήσεις η συγκυβέρνηση.

Με την απόφαση που έλαβαν οι Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών και από την λίστα να οδηγηθούμε στην σταυροδοσία δείχνει αν μη τι άλλο, ότι ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει τις εθνικές εκλογές τουλάχιστον εντός του 2014. Παράλληλα και οι δύο προσδοκούν οφέλη.

Ο Ευ. Βενιζέλος μοιάζει να «γλυτώνει» από τη βάσανο της διαδικασίας των 58 για την ανάδειξη του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος και, παράλληλα, επιτυγχάνει – αν υποτεθεί βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ακόμη κάποιον ελεγχόμενο μηχανισμό – να αυξήσει τις πιθανότητες ανάδειξης κάποιου δικού του στελέχους στην Ευρωβουλή.

Ο Αντώνης Σαμαράς επίσης «γλυτώνει» από τη βάσανο της επιλογής των 4 έως 5 ευρωβουλευτών που αναμένεται να αναδείξει η Νέα Δημοκρατία. Ήδη οι πιέσεις ήταν πολύ έντονες. Πλέον, ειδικά με την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων στους 42, οι δυνατότητες συγκρότησης του ψηφοδελτίου είναι… αναρίθμητες.

Επίσης οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εκτιμούν, επιπλέον, ότι η επιλογή του σταυρού μπορεί να βοηθήσει τα δύο κυβερνητικά κόμματα, δεδομένου ότι διαθέτουν καλύτερη δεξαμενή στελεχών από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και από τη στιγμή που άπαντες θα είναι δυνάμει στις… Βρυξέλλες, οι περισσότεροι των υποψηφίων θα έχουν λόγο να διεκδικήσουν την εκλογή τους και, συνεπώς, οι ψηφοφόροι τους να τους σταυρώσουν.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα