Μήτρογλου: Η δεύτερη πιο αποτυχημένη μεταγραφή στην Αγγλία

Τον αποκαλούν –και δικαίως– πιστολέρο. Η τέχνη του είναι να «πυροβολεί» τα αντίπαλα δίχτυα. Το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Ένα στίγμα έχει να παρουσιάσει στη διάρκεια της καριέρα του. Τη… Φούλαμ και την παρουσία του στην Premier League. Ο Κώστας Μήτρογλου, περί ου ο λόγος, είναι η δεύτερη χειρότερη χειμερινή μεταγραφή στην ιστορία της βρετανικού ποδοσφαίρου, μετά τον Φερνάντο Τόρες, τον οποίο είχε πληρώσει πανάκριβα η Τσέλσι.
Ο διεθνής Έλληνας επιθετικός έχει σημειώσει 90 γκολ στην καριέρα του σε επίπεδο συλλόγων και άλλα εννιά με τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Σε όποια ομάδα και αν αγωνίστηκε, εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή. Μοναδική εξαίρεση η Φούλαμ και η Αγγλία. Ο Μήτρογλου αγωνίστηκε μόλις σε τρία παιχνίδια με τον σύλλογο του «Νησιού» και δεν κατάφερε να βάλει το όνομά του στους σκόρερ της ομάδας. Βάσει των αριθμών και της στατιστικής, ο διεθνής Έλληνας αποτελεί όντως μία από τις πλέον αποτυχημένες μεταγραφικές κινήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε. Ο Μήτρογλου δεν έπαιξε στην Αγγλία, διότι ήταν τραυματίας. Όταν επέστρεψε, η Φούλαμ είχε πάρει ήδη τον κατήφορο.
Πρωταθλητής στην… αποτυχία, πάντως, είναι ο Φερνάντο Τόρες. Στη λίστα με τις δέκα πιο αποτυχημένες μεταγραφές στην Αγγλία τον Γενάρη, περιλαμβάνονται σπουδαία ονόματα, όπως ο Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες, ο Αντρέι Αρσάβιν και ο Στίβεν Πίεναρ…
1.ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΤΟΡΕΣ (ΤΣΕΛΣΙ)
Ο Ισπανός επιθετικός αποκτήθηκε από τους «μπλε» του Λονδίνου έναντι σχεδόν 70 εκατ. ευρώ. Η μεταγραφή του από την Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν η ακριβότερη στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και προκάλεσε τεράστιο ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών του συλλόγου. Η… ψυχρολουσία ήρθε από την πρώτη κιόλας περίοδο του Τόρες στην Τσέλσι. Ο διεθνής φορ πέτυχε μόλις ένα τέρμα την περίοδο 2011-2012. Κατά τη διάρκεια της τριετούς παραμονής του στους Λονδρέζους, είχε να επιδείξει εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις στο σκοράρισμα και «ντροπιαστικές χαμένες ευκαιρίες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βρετανικός Τύπος.
2.ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ (ΦΟΥΛΑΜ)
Ο διεθνής Έλληνας επιθετικός μετακινήθηκε από τον Ολυμπιακό στην αγγλική ομάδα το 2014, έναντι 15 εκατ. ευρώ. Έχοντας ως διαπιστευτήριά του τα 41 γκολ σε 86 συμμετοχές με τους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά, η διοίκηση του βρετανικού συλλόγου θεώρησε μεγάλη επένδυση τη μεταγραφή του Μήτρογλου, αλλά υπολόγισε δίχως… τον ξενοδόχο που ονομάζεται αστάθμητος παράγοντας. Και αυτός ήταν ο τραυματισμός του παίκτη, ο οποίος τον κράτησε εκτός δράσης για αρκετούς μήνες. Αγωνίστηκε μόλις σε τρία παιχνίδια και δεν σημείωσε κανένα τέρμα. Πλέον, αγωνίζεται στην Μπενφίκα, με τη φανέλα της οποίας έχει αρχίσει να αποδίδει όπως τον παλιό καλό καιρό.
3.ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΣΑΜΠΑ (ΚΠΡ)
Ίσως πρόκειται για τη χειρότερη μεταγραφή που πραγματοποίησε στην καριέρα του ο τεχνικός Χάρι Ρέντκναπ. Το 2013, η ΚΠΡ δαπάνησε το ποσό των 16 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του ποδοσφαιριστή από την Ανζί, ενώ ο ίδιος απολάμβανε 130.000 ευρώ τη βδομάδα βάσει του συμβολαίου του. Ο Κονγκολέζος παίκτης δεν πρόσφερε κάτι το ιδιαίτερο, η ΚΠΡ υποβιβάστηκε και εκείνος επέστρεψε στο ρωσικό πρωτάθλημα.
4.ΧΟΣΕ ΑΝΤΟΝΙΟ ΡΕΓΙΕΣ (ΑΡΣΕΝΑΛ)
Ο Αρσέν Βενγκέρ έχει βγάλει εκατοντάδες παίκτες. Ο Ρέγιες δεν ήταν μία από τις εύστοχες επιλογές του. Ο Αλσατός τεχνικός της Άρσεναλ ξόδεψε 14 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του παίκτη από τη Σεβίλλη, τον Γενάρη του 2004, καθώς και άλλα 9 εκατ. σε μπόνους. Ο Ισπανός δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στο αγγλικό πρωτάθλημα και τις συνθήκες ζωής στη Βρετανία, με αποτέλεσμα να… πάρει το καπελάκι του και να επιστρέψει στην Ιβηρική.
5.ΜΠΕΝΙ ΜΑΚΑΡΘΙ (ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ)
Τα «σφυριά» έδωσαν 4 εκατ. ευρώ στην Μπλάκμπερν για τον ταλαντούχο επιθετικό, τον Ιανουάριο του 2010. Ο Νοτιαφρικανός παίκτης πέτυχε μόλις ένα γκολ σε 14 συμμετοχές στο αγγλικό πρωτάθλημα, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Γουέστ Χαμ να δηλώσει ότι η απόκτησή του ήταν ένα «μεγάλο, χοντρό λάθος». Τελικά, αποτέλεσε παρελθόν, μετά από λίγους μήνες.
6.ΑΛΑΝ ΧΑΤΟΝ (ΤΟΤΕΝΑΜ)
Οι «πετεινοί» πλήρωσαν 12 εκατ. ευρώ στη Ρέιντζερς, αρπάζοντας το μεγάλο αστέρι τους, Άλαν Χάτον, τον Ιανουάριο 2008. Ο διεθνής Σκωτσέζος απογοήτευσε με την απόδοσή του και το 2010 δόθηκε δανεικός στη Σάντερλαντ. Όταν επέστρεψε πήρε πάλι τις ευκαιρίες του, αλλά δεν τα κατάφερε. Τελικά πουλήθηκε στην Άστον Βίλα με 4 εκατ. ευρώ. Μείον οκτώ εκατ. δηλαδή…
7.ΑΝΤΡΕΪ ΑΡΣΑΒΙΝ (ΑΡΣΕΝΑΛ)
Μεγάλο όνομα, από μεγάλη σχολή και μεγάλη μεταγραφή… Η Άρσεναλ έδωσε 20 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του από τη Ζενίτ, το 2008. Ο Ρώσος μέσος δεν κατάφερε να αποδείξει την αξία του στα αγγλικά γήπεδα. Παρ’ ότι πήρε τις ευκαιρίες του και στηρίχθηκε από τον Βενγκέρ, έφυγε ως αποτυχημένος το 2013, ως δανεικός πίσω στην παλιά του ομάδα.
8.ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΣΑΛΑΧ (ΤΣΕΛΣΙ)
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς το 2014 έδωσε 14 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Αιγύπτιου ποδοσφαιριστή από τη Βασιλεία, για να πάρει… δύο γκολ συγκομιδή στους 18 μήνες παρουσίας του στους «μπλε». Ο Μουρίνιο τον έστειλε δανεικό στη Φιορεντίνα και τελικά κατέληξε στη Ρόμα, χωρίς να καταφέρει να αποσβέσει ποτέ το ποσό που δαπανήθηκε.
9.ΣΤΙΒΕΝ ΠΙΕΝΑΡ (ΤΟΤΕΝΑΜ)
Η Τότεναμ έδωσε 4,5 εκατ. ευρώ στην Έβερτον το 2011. Η μεταγραφή θεωρήθηκε αποτυχημένη, αλλά για λόγους καθαρά ατυχίας. Τραυματισμοί, κακή φόρμα και η κακή εκτίμηση του Ρέντκναπ στο ποια θέση πρέπει να αγωνίζεται. Αποτέλεσμα ήταν να παίξει μόλις 10 παιχνίδια.
10.ΛΙΟΥΣ ΧΟΛΤΜΠΙ (ΤΟΤΕΝΑΜ)
Η Τότεναμ έδωσε τον Ιανουάριο του 2013, τρία εκατ. στη Σάλκε για την απόκτηση του Λιους Χόλτμπι. Λίγο καιρό μετά, ο παίκτης δόθηκε δανεικός στη Φούλαμ, καθώς αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο επίπεδο του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα