Μαίνονται οι οδομαχίες στο Κίεβο

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στο κέντρο του Κιέβου, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών.

Ήδη τη νύχτα, εκατοντάδες διαδηλωτές συνέρρεαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας ενισχύοντας ξανά τα οδοφράγματα. Οι είσοδοι στο χώρο της συγκέντρωσης φυλάσσονταν από διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές πολιτών στο χιόνι που περίμεναν να περάσουν.

Το τοπίο θυμίζει πεδίο μάχης, με τα καμένα οχήματα και τα απομεινάρια των συγκρούσεων, ενώ η Τετάρτη ήταν η πρώτη ημέρα στην σχεδόν δίμηνη περίοδο πολιτικής κρίσης που στην πλατεία εμφανίστηκαν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ασφαλείας.

Ο αριθμός των νεκρών από τα ξημερώματα της Τετάρτης αποτελεί επίσης σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ διαδηλωτών και κυβέρνησης. Οι περισσότερες αναφορές από την αντιπολίτευση μιλούν για πέντε θύματα, τέσσερις από τους οποίους λόγω πυροβολισμών, ενώ οι επίσημες αρχές επιβεβαιώνουν δύο νεκρούς.

Μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας  Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης απείλησαν με αντεπίθεση εντός 24 ωρών.

«Αν ο Γιανουκόβιτς δεν κάνει παραχωρήσεις, θα περάσουμε στην επίθεση», δήλωσε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

Παράλληλα κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για τους θανάτους. Ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ ανέφερε ότι η αστυνομία δεν χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά και υπεύθυνοι πρέπει να θεωρηθούν οι διοργανωτές των διαδηλώσεων.

Η αστυνομία δεν έχει επίσημα εντολή να ανοίξει πυρ. Οι διευρυμένες δυνατότητες παρέμβασης που της έχουν δοθεί περιλαμβάνουν αποκλεισμό δρόμων και χρήση αντλιών νερού (ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται στους -10 βαθμούς Κελσίου). Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Τετάρτης είχαν τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 70 άτομα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα