Μαζί ήρθαν, μαζί έφυγαν… Άρνεσεν και Τούντορ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ομάδα του ΠΑΟΚ, καθώς τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα έχουν δημιουργήσει κατάσταση απόλυτης αμηχανίας στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης, με τον προπονητή Ιγκόρ Τούντορ να ακολουθεί το μονοπάτι που χάραξε ο μέχρι πρότινος τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ, Φρανκ Άρνεσεν. Ο Κροάτης αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο της ομάδας την Τετάρτη, ωστόσο η απόφαση για την απομάκρυνσή του είχε ληφθεί από πολύ καιρό πριν.

 

Η στήριξη του Ιβάν Σαββίδη στο πρόσωπο του Ιγκόρ Τούντορ δεν είχε αποδώσει καρπούς, γεγονός που είχε γίνει αντιληπτό στα υψηλά κλιμάκια του συλλόγου, καθώς η ομάδα είχε να παρουσιάσει μόλις μία νίκη στα τελευταία 11 παιχνίδια της. Η στήριξη, ωστόσο, ήταν καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς παράλληλα ο Ιβάν Σαββίδης είχε ξεκινήσει επαφές με άλλους προπονητές, προκειμένου να αντικαταστήσει άμεσα, ή το αργότερο πριν από τα play off, τον Ιγκόρ Τούντορ. Το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ «κυνηγά» ένα… άπιαστο αρνητικό ρεκόρ που κρατάει 51 ολόκληρα χρόνια, είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Η τελευταία φορά που ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε μία νίκη σε σύνολο 12 αγώνων, ήταν το 1965, με προπονητή τον Ούγγρο Γκιόργκι Μπαμπολτσάι.

 

Ειλημμένη απόφαση από τη διοίκηση

 

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ, και προσωπικά ο Ιβάν Σαββίδης, θέλησε να στηρίξει τον Τούντορ για δύο λόγους. Πρώτον, για να μη φανεί ότι ενδίδει στις πιέσεις από τρίτους και, δεύτερον, για να μην προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση. Επί της ουσίας, όμως, ο λόγος που δεν είχε προχωρήσει στην απομάκρυνση του Κροάτη ήταν γιατί δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον διάδοχό του στον πάγκο του «Δικέφαλου του Βορρά».

Η απόφαση, ωστόσο, ήταν ειλημμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιβάν Σαββίδης είχε δώσει εντολή να προχωρήσουν άμεσα οι επαφές με τους υποψήφιους αντικαταστάτες, ώστε, ει δυνατόν, ο Κροάτης να απομακρυνθεί από τον πάγκο, αν όχι το αμέσως επόμενο διάστημα, οπωσδήποτε όμως πριν από την έναρξη των play off. Τελικά, οι εντονότατες πιέσεις που ασκήθηκαν και το γεγονός ότι ο Τούντορ έχασε απολύτως τον έλεγχο των αποδυτηρίων, ανοίγοντας ευθέως μέτωπο με τους παίκτες, αποτέλεσε το… κερασάκι στην τούρτα και προκάλεσε τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών.  Το ότι κατηγόρησε τους παίκτες του ότι τον… στήνουν, ήταν κάτι που ξεπέρασε τα όρια και δεν ήταν δυνατόν να γίνει ανεκτό από τον μεγαλομέτοχο του συλλόγου.

Παράλληλα, η ομάδα παρέπαιε αγωνιστικά. Οι Θεσσαλονικείς μετρούν εννιά αγώνες χωρίς νίκη μακριά από την Τούμπα, με την τελευταία τους επικράτηση να είναι εκείνη επί της Ντόρτμουντ στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League.  Συγχρόνως, το σερί γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για τον «Δικέφαλο του Βορρά», αν υπολογίσουμε πως σε 23 αγώνες έχουν μόνο έξι νίκες.

 

Οι οπαδοί έχουν εξαντλήσει τα όριά τους

 

Όσον αφορά τους οπαδούς, το μήνυμά τους ήταν σαφές. Η ομάδα δεν μπορεί να διασύρεται για κανέναν προπονητή. Εφόσον ο Τούντορ δεν μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση και να επιβάλει τους όρους του, θα έπρεπε να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατό, όπως και έγινε. Οι οργανωμένοι είχαν μεταφέρει το μήνυμά τους στον Ιβάν Σαββίδη, ωστόσο η κατάσταση ήταν κάπως μπερδεμένη, ιδιαίτερα μετά τα επεισόδια και όσα άλλα συνέβησαν στο ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Ο μεγαλομέτοχος του συλλόγου θέλει να «καθαρίσει» τους συνδέσμους από τους ταραξίες, και έχει ζητήσει και τη συνδρομή των επικεφαλής σε αυτήν την προσπάθεια. Κάτι τέτοιο, όμως, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, την ίδια στιγμή που χρειάζεται τους οπαδούς στην προσπάθειά του να εναντιωθεί στο κατεστημένο, όπως λέει, του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Εν κατακλείδι, η απομάκρυνση του Φρανκ Άρνεσεν ήταν προάγγελος για το μέλλον του Ιγκόρ Τούντορ στον πάγκο της ομάδας. Μαζί ήρθαν και μαζί έφυγαν στην ουσία, καθώς απέτυχαν να αναμορφώσουν τον ΠΑΟΚ, ή έστω να παρουσιάσουν μία εξέλιξη. Οι λόγοι πολλοί. Ο βασικός, όμως, ήταν ένας. Κανείς από τους δύο δεν θέλησε να προσαρμοστεί στα δεδομένα της ομάδας και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θέλησαν να προσαρμόσουν την ομάδα πάνω τους, γεγονός που αποδείχθηκε πέρα για πέρα λάθος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα