Μαζί με τη χώρα καταρρέει και η Αυτοδιοίκηση

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ημέρα διεξαγωγής της έκτακτης γενικής συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ() ήταν η πρώτη Δευτέρα του Απριλίου και το κλίμα στην τοπική αυτοδιοίκηση μόνο ήρεμο δεν είναι. Αιτία; Τα σχεδία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση που όμως βρίσκονται σε απόλυτη διάσταση με τις προτάσεις των αιρετών.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην Γ.Σ., η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της, εγκαλώντας την όμως ταυτόχρονα ότι εδώ και δυόμιση χρόνια διεξάγει ένα προσχηματικό διάλογο κι επί της ουσίας αποφασίζει για τα θέματα της Αυτοδιοίκησης δίχως να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των εκπροσώπων της.

Εν συνεχεία ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτήν την αδράνεια και τόνισε ότι οι δήμοι είναι «στα κάγκελα» επειδή καταρρέει η χώρα και η ίδια η Αυτοδιοίκηση.

Αιτήματα της ΚΕΔΕ όπως αυτά διατυπώθηκαν δια στόματος Πατούλη είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

# Η άμεση έναρξη διαλόγου με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά και πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων και των πόρων (σ.σ. ο πρόεδρος εξέφρασε την απορία του για την πηγή των απαιτούμενων κονδυλίων για να «τρέξει» η μεταρρύθμιση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση) στους δήμους.

# Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές (π.χ. φορολογική αποκέντρωση, άμεση απόδοση παρακρατηθέντων και θεσμοθετημένων πόρων προηγούμενων ετών, σχεδιασμός και υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος για τους δήμους μέσω ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ).

# Η θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Ειδικά για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και υιοθέτησης του συστήματος της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών αρχών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η Ένωση δεν συζητά καμία αλλαγή, επιχειρηματολογώντας ότι η απλή αναλογική δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα οδηγήσει στη διάλυση της λειτουργίας των δήμων.

Χαιρετισμό στην έκτακτη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ απηύθυνε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι πίσω από την πρόταση για εφαρμογή της απλής αναλογικής υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες.

«Θέλουν αναχώματα σε περίπτωση ήττας στις εθνικές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε ότι «η απλή αναλογική εξασφαλίζει εκπροσώπηση όχι όμως κυβερνησιμότητα. Και τα δύο διασφαλίζει το ισχύον σύστημα».

Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «όσο δεν προτείνεται από πλευράς κυβέρνησης ένα συνεκτικό σχέδιο που να προβλέπει πόρους, αρμοδιότητες» και το οποίο να συμβάλλει «σε ενηλικίωση, σε ισχυροποίηση της αυτοδιοίκησης, δεν υπάρχει από εμάς κανένα περιθώριο υποχώρησης. Δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε τη διάλυση των δήμων».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε από τη πλευρά τους ότι «η Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας, η βασική σταθερά».

Επισήμανε ότι μετά από επτά χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη είναι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αλλά τόνισε «η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα την κεντρική της πολιτική κατεύθυνση γι’ αυτές».

Το κείμενο της επιτροπής διαλόγου του υπουργείου Εσωτερικών, είπε «είναι ατάκτως ειρημένες προτάσεις χωρίς καμία θεσμική καινοτομία, χωρίς καμία αναφορά στα οικονομικά της περιφερειακής αυτοδιοίκησης». Επίσης, εξέφρασε το φόβο «μην τυχόν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή στα θερινά της τμήματα και ψηφιστεί με εξπρές διαδικασίες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα