Μαθήματα… διάσωσης δανειοληπτών από τα Ειρηνοδικεία

Μαθήματα ουσιαστικής απονομής της Δικαιοσύνης συνεχίζουν να δίνουν με τις αποφάσεις που εκδίδουν υπέρ των χειμαζόμενων Ελλήνων πολιτών τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Με ακόμα δύο πρόσφατες αποφάσεις τους Ειρηνοδικεία της επαρχίας έδωσαν ανάσες ζωής σε δύο υπερχρεωμένους πολίτες που βρίσκονταν πλέον στα όρια της επιβίωσης.

Στην πρώτη περίπτωση το δικαστήριο αποφάσισε «μηδενικές καταβολές έως το 2016» για δανειολήπτρια που είχε αναψυκτήριο και χρέος 22.554,96 ευρώ, (επαγγελματικό δάνειο) σε μία τράπεζα. Η άνεργη –σήμερα- δανειολήπτρια η οποία ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα το έτος 2006, αλλά λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης δεν άντεξε και έβαλε «λουκέτο» στην επιχειρηματική της δραστηριότητα είναι χωρισμένη και μητέρα δύο ανηλίκων παιδιών, η επιμέλεια των οποίων δικαστικά έχει ανατεθεί στην ίδια.

Λόγω όμως της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η γυναίκα από το κλείσιμο της επιχείρησης της, τα παιδιά πλέον μένουν με τον πατέρα τους, ο οποίος έχει αναλάβει και τα έξοδα διαβίωσής τους. Η ίδια φιλοξενείται από φιλικό πρόσωπο το οποίο έχει αναλάβει και τα έξοδα διαβίωσης της. Το δικαστήριο, αφού διαπίστωσε ότι η δανειολήπτρια πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής της στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010, (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της, της χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, η οποία ισχύει για πέντε χρόνια. Αποφάσισε δε να προστατεύσει την κύρια κατοικία της, ορίζοντας νέα δικάσιμο για επαναπροσδιορισμό των μηνιαίων καταβολών το 2016, παρά τις αντιρρήσεις της Τράπεζας.

«Κούρεμα» χρέους 82%
Στη δεύτερη περίπτωση το δικαστήριο δικαίωσε τρίτεκνο δανειολήπτη, μόνιμο δημοτικό υπάλληλο, με «κούρεμα» 82% του χρέους του, το οποίο ήταν 174.954,96 ευρώ. Πρόκειται για έγγαμο 48χρονο που έχει υποστεί μείωση μισθού και διαθέτει πλέον εισόδημα 962 ευρώ το μήνα, ενώ η σύζυγος του είναι άνεργη, χωρίς μάλιστα να παίρνει το σχετικό επίδομα. Το δικαστήριο έκρινε ότι η οικονομική του κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της συνεχούς μείωσης μισθών και επιδομάτων και τον ενέταξε στον νόμο Κατσέλη.
Εξαίρεσε με την απόφαση του από τον πλειστηριασμό την κύρια κατοικία του και ρύθμισε τα χρέη του ορίζοντας για τέσσερα χρόνια την καταβολή μηνιαίας δόσης 100 ευρώ. Του έδωσε μάλιστα και τετραετή περίοδο χάριτος για την καταβολή μηνιαίων δόσεων για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του. Σύμφωνα με την απόφαση ο δανειολήπτης σε 20 χρόνια θα έχει καταβάλλει 27.261 ευρώ, «κούρεψε» δηλαδή το χρέος του περίπου κατά 82%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα