Μαθήματα σύγχρονης τρομοκρατίας

Όταν το 216 π.Χ. ο Καρχηδόνιος στρατηλάτης Αννίβας κέρδιζε στις Κάννες μία από τις τελευταίες του μάχες εναντίον των Ρωμαίων, τίποτα δεν έμοιαζε ικανό να σταματήσει την φαινομενικά ανέφελη προέλασή του προς τη Ρώμη. Αυτή η αίσθηση, άλλωστε, της επερχόμενης και σχεδόν νομοτελειακής κατάκτησης (σ.σ. άσχετα αν δεν τα κατάφερε ποτέ) ήταν που γέννησε το περίφημο «Hannibal ante portas Roma» (μτφ. «Ο Αννίβας προ των πυλών»), τη φράση που σαν στοιχειό αιωρείτο για καιρό πάνω από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Δύο και πλέον χιλιετίες από τότε, πολύ φοβούμαστε ότι ο σύγχρονος Αννίβας πέρασε για τα καλά τις πύλες και μοιάζοντας περισσότερο στον συνονόματό του κινηματογραφικό κανίβαλο Χάνιμπαλ (Λέκτερ) περιμένει να «θερίσει» τους ανυποψίαστους μπρος στη σφαγή αμνούς του. Ο λόγος φυσικά για το τελευταίο χτύπημα του ISIS στην Βαρκελώνη, που έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχε στοιχίσει την ζωή σε 14 ανθρώπους και είχε αφήσει τραυματισμένους άλλους 130.

Αναλύσεις επί αναλύσεων θα (ξανα)γραφτούν αναφορικά με τα κίνητρα των μανιακών (περί τέτοιων πρόκειται) τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να σταθούμε στα όσα εύστοχα σημείωσε ο βρετανικός «Guardian» μόλις λίγες ώρες μετά το μακελειό.

«Ο ISIS τα άλλαξε όλα. Πλέον στόχος είναι ο καθένας, οπουδήποτε με οποιονδήποτε τρόπο. Οι δημόσιοι χώροι είναι πάντοτε ευάλωτοι, πλέον είναι πιο επικίνδυνοι από ποτέ», λέει μεταξύ άλλων η έγκριτη εφημερίδα και επικεντρώνεται σε τρεις σκληρές διαπιστώσεις: «καθένας», «οπουδήποτε», «με οποιονδήποτε τρόπο».

Το «καθένας» και το «οπουδήποτε» αποκρυπτογραφούνται σχεδόν αυτονόητα. Στο Μάντσεστερ οι τζιχαντιστές χτύπησαν τους νεαρούς οπαδούς μιας τραγουδίστριας, στην Νίκαια της Γαλλίας μακέλεψαν ένα καλοκαιρινό γλέντι, τώρα στην Ράμπλα της Βαρκελώνης την πλήρωσαν αθώοι τουρίστες.

Όσο για το «με οποιονδήποτε τρόπο» μεθερμηνεύεται πλέον στον εξής έναν: τα αυτοκίνητα! Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι τρομοκράτες του χαλιφάτου δεν χρειάζονται πια τεχνολογίες αιχμής και εξελιγμένο πολεμικό εξοπλισμό.

Τα καθημερινά οχήματα παντός τύπου έχουν μετατραπεί στα χέρια τους σε «αόρατες» φονικές μηχανές που δεν απαιτούν καμία εξειδίκευση και… ταλέντο, παρά μόνο ένα δίπλωμα οδήγησης – κι αυτό ίσως για να μη διακινδυνεύσει ο δράστης να πιαστεί σε τυχαίο τροχονομικό έλεγχο. Ακόμη και στο Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ ο 20χρονος ακροδεξιός που κατηγορείται ότι σκότωσε μία 32χρονη γυναίκα και τραυμάτισε άλλους 19 ανθρώπους το έκανε με το αυτοκίνητό του, «κοπιάροντας» κατά κάποιον τρόπο τα κόλπα των τζιχαντιστών.

Τι κάνει, λοιπόν, ένα κράτος σε αυτήν την περίπτωση προκειμένου να προστατέψει τους υπηκόους του αλλά και τους φιλοξενούμενούς του πολίτες; Μάλλον αυτό που επίσης υπογραμμίζει ο (φρουρός αγγλιστί) «Guardian». Ότι δηλαδή η καλή αστυνόμευση μπορεί να σε κρατήσει ασφαλή, όχι όμως για πάντα. Α, κι ότι οι εφιάλτες δεν τελειώνουν με ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων –συμπληρώνουμε εμείς– αλλά λύνοντας την εξίσωση «η άγνοια οδηγεί στον φόβο, ο φόβος οδηγεί στο μίσος και το μίσος οδηγεί στην βία». Σκληρά μαθήματα, αλλά μαθήματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα