Μαθήματα ταχείας προσαρμογής

Τα περιθώρια είναι στενά. Η πίεση μεγάλη. Το κλίμα βαρύ. Η ψυχολογία στο ναδίρ. Όλα τα δεδομένα είναι εναντίον, όπως και οι πιθανότητες. Ο Σέρχιο Μαρκαριάν αναλαμβάνει ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο, με τον αδυσώπητο χρόνο να τον κυνηγά και με τους… ειδικούς να προβλέπουν  –και ενδεχομένως να προσδοκούν;– μία παταγώδη αποτυχία του Ουρουγουανού προπονητή.

Όλες οι δυνάμεις του σύμπαντος, όπως εκφράζονται μέσα από τους νόμους των πιθανοτήτων, βρίσκονται απέναντι από την αποστολή που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ο «El Mago». Ποια είναι τα «όπλα» που διαθέτει στη «φαρέτρα» του, προκειμένου να πείσει ότι μπορεί; Ιδού η απάντηση, όπως εκφράστηκε από το περιβάλλον του Σέρχιο Μαρκαριάν, πριν καν αφιχθεί στην Ελλάδα και αναλάβει στην πράξη τα καθήκοντά του…

Συνδυασμός εμπειρίας και ταλέντου, σύστημα στο… 3-5-2, δοκιμασμένες λύσεις, εκτίμηση αγωνιστικής κατάστασης και διαμόρφωση ψυχολογίας, είναι οι κινήσεις στις οποίες θα προβεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο νέος τεχνικός της Εθνικής, προκειμένου να επαναφέρει την ομάδα σε γραμμή… ανάπτυξης!

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν έφτασε την Τρίτη (17/2) στην Ελλάδα, έχοντας στις αποσκευές του συγκεκριμένο σχέδιο για την απεμπλοκή από την… ύφεση και τον αποκλεισμό από την τελική φάση του EURO 2016, που θα διεξαχθεί στη Γαλλία. Το πλάνο του Ουρουγουανού περιλαμβάνει πέντε άξονες, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί, τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση. Και έπιασε αμέσως δουλειά. Δίχως καμία χρονοτριβή. Δίχως καμία καθυστέρηση.

Η εφαρμογή τους πιστεύεται πως θα επαναφέρει την… ανάπτυξη – ανάκαμψη και θα διασώσει την πορεία της ομάδας στην προκριματική φάση, ανακτώντας τα «κυριαρχικά» της δικαιώματα, τα οποία δικαίως κατέκτησε με την παρουσία της τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Τι θα αποφέρουν οι πέντε αυτοί άξονες που έχει στο μυαλό του ο Ουρουγουανός, προκειμένου να στηρίξει το έργο του; Ο στόχος είναι να στρωθεί ο δρόμος για την «κούρσα» και να τεθούν οι βάσεις για την επόμενη μέρα, ώστε να μην επαναληφθούν οι στιγμές ντροπής του φθινοπώρου που πέρασε.

Εμπειρία και ταλέντο

1) Ο Μαρκαριάν θα βάλει τέρμα στην άνευ πλάνου και σχεδίου ανανέωση, η οποία, με τον τρόπο που έγινε, είχε ως αποτέλεσμα την αποδόμηση της ομάδας. Οι έμπειροι παίκτες θα συνυπάρχουν με τους νεαρότερους και η μετάβαση θα γίνει πολύ πιο ομαλά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην Εθνική θα έχουν θέση και ο Κατσουράνης και ο Μαυρίας και ο Σαμαράς και ο Μάνταλος. Θα έχουν θέση όσοι αξίζουν να έχουν θέση. Δηλαδή, οι καλύτεροι και όχι όσοι πληρούν τις… θεωρητικές προϋποθέσεις, όπως η ηλικία, η ομάδα που αγωνίζονται, οι καλές… δημόσιες σχέσεις ή οι ισορροπίες που επιχειρούνται.

Σύστημα 3-5-2

2) Με αυτό (μια παραλλαγή του για την ακρίβεια) η Ελλάδα κατέκτησε το EURO 2004, σε αυτό έχει στηριχθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για να κερδίσει προκρίσεις σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και Μουντιάλ. Εφόσον αποδίδει, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει, πολύ δε περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει κάνει… επιστήμη τη συγκεκριμένη τακτική. Ο Σέρχιο Μαρκαριάν δεν θα ακολουθήσει απλώς ένα σύστημα, επειδή στο παρελθόν έχει αποδώσει στην ίδια ομάδα. Θα ακολουθήσει το σύστημα που εφαρμόζει ο ίδιος στις ομάδες του και που αρμόζει σε μία εθνική ομάδα, η οποία απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συνοχή, μέσα από ελάχιστο χρόνο δουλειάς.

Δοκιμασμένες λύσεις

3) Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάπου εδώ σταματούν τα πειράματα. Οι… αλχημείες και οι καινοτομίες δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μία Εθνική, στην οποία οι παίκτες και ο προπονητής συναντώνται μία φορά στους… δύο ή τρεις μήνες. Κοινή λογική την οποία δεν ακολούθησε η προηγούμενη τεχνική ηγεσία. Οι επιλογές γίνονταν λες και παίζονταν στη… λοταρία τα ονόματα, και όποιο… καθόταν δεχόταν την κλήση του Κλαούντιο Ρανιέρι. Βεβαίως, ο Ιταλός έπεσε «θύμα» της γενικότερης λογικής του «στρουθοκαμηλισμού» που επικρατούσε στην ΕΠΟ, επί προεδρίας Γιώργου Σαρρή. Κανείς δεν ενημέρωσε τον Ρανιέρι, κανείς δεν τον καθοδήγησε στο άγνωστο γι’ αυτόν περιβάλλον, κανείς δεν τον απέτρεψε από τα λάθη, που είναι δεδομένο πως θα κάνει κάποιος στο ξεκίνημα μίας δουλειάς. Ο Μαρκαριάν θα έχει δίπλα του έναν έμπιστο, τον Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος και ποδόσφαιρο γνωρίζει και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να πετύχει το εγχείρημα, καθώς αποτελεί δική του επιλογή.

Εκτίμηση αγωνιστικής κατάστασης

4) Θα αποτιμάται η κατάσταση του κάθε ποδοσφαιριστή. Ο Ρανιέρι έλεγε πως θέλει παίκτες με παιχνίδια στα πόδια τους και στις κλήσεις του καλούσε και χρησιμοποιούσε όλους εκείνους που δεν είχαν παίξει ούτε ένα παιχνίδι! Αυτό δεν θα υφίσταται πλέον. Θα παίζουν εκείνοι που βρίσκονται σε άρτια κατάσταση, σε όλους τους τομείς. Ο Μαρκαριάν θα παρακολουθεί αγώνες, αρχής γενομένης από το ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Όχι μόνο για να βλέπει παίκτες, αλλά και για να διαπιστώνει το κλίμα μεταξύ τους. Ένα κλίμα που θα μετράει εξίσου με την αγωνιστική κατάσταση του καθενός.

Διαμόρφωση ψυχολογίας

5) Ο «El Mago» είναι εξπέρ στην… αποκατάσταση της κακής ψυχολογίας των ποδοσφαιριστών. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό του, το οποίο διατηρεί ως κόρην οφθαλμού και δεν αποκαλύπτει σε κανέναν τον τρόπο που επιτυγχάνει τα θαυμαστά του αποτελέσματα.

Η εθνική ομάδα έχει έναν «Γολγοθά» μπροστά της και, επί της ουσίας, πρέπει να πετύχει ένα θαύμα. Να καλύψει μία διαφορά εννιά βαθμών, στα έξι παιχνίδια που απομένουν. Όντας στην τελευταία θέση, με μόλις έναν βαθμό σε τέσσερις αγώνες, πρέπει να κερδίσει τους πάντες, μέσα-έξω, και παράλληλα να περιμένει τις γκέλες των αντιπάλων της. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

29/3: ΟΥΓΓΑΡΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ

13/6: ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕ – ΕΛΛΑΔΑ

4/9: ΕΛΛΑΔΑ – ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

7/9: ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ

8/10: ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ

11/10: ΕΛΛΑΔΑ – ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα