ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ: Ερωτήματα και διλήμματα

Η Ελλάδα έχει να επιλέξει μεταξύ δύο: με δεδομένο πως τα Σκόπια θα μπουν στο ΝΑΤΟ το 2018 μένει να φανεί αν αυτό θα γίνει με την ονομασία FYROM ή με ένα νέο όνομα που οι δύο χώρες θα συναποφασίσουν. Και αυτή η απόφαση θα πρέπει να έχει ληφθεί μέχρι τις αρχές καλοκαιριού και πριν το ραντεβού της ευρωατλαντικής συμμαχίας τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η δεύτερη κυβέρνηση που θα πέσει με αφορμή το Σκοπιανό; Και εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τον έλεγχο του ζητήματος γιατί επέλεξε να το ανοίξει τώρα; Θα επιμείνει ο Πάνος Καμμένος στην θέση του κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία»; Αυτές οι τρεις ερωτήσεις αν απαντηθούν σωστά μπορούν να μας δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και να εξηγήσουν την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τώρα ένα θέμα που σέρνεται από το 1944 και ύστερα (το Δεκέμβριο του ’44 ο Τίτο ανήγγειλε δημοσίως πως στόχος του ήταν να ενώσει όλα τα τμήματα τη Μακεδονίας που διασπάστηκαν από τους βαλκάνιους ιμπεριαλιστές) με αποκορύφωμα την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι παρακολουθούντες τα διπλωματικά δρώμενα, από μήνες είχαν δει κάτι να κινείται και μάλιστα όχι με επιλογή της Ελλάδας αλλά του ίδιου του Σκοπιανού πρωθυπουργού ο οποίος σε δηλώσεις του εμφανιζόταν έτοιμος να κλείσει αυτό το θέμα με αντάλλαγμα, για αρχή, την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Αυτό είχε χαθεί στην σύνοδο του 2008 στο Βουκουρέστι κατά την οποία ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής άσκησε βέτο προκαλώντας έντονο διπλωματικό επεισόδιο ειδικά με τις ΗΠΑ.

Η «κάψα» των ΗΠΑ…

Οι ΗΠΑ άλλωστε ανέκαθεν για τους δικούς τους λόγους επιθυμούσαν την είσοδο του νεόκοπου κράτους στην συμμαχία. Και φρόντιζαν να το θυμίζουν. Μάλιστα πριν από περίπου ένα μήνα, τον Νοέμβριο του 2017, υπήρξε και ξεκάθαρη παρέμβαση από την Ουάσιγκτον προς τα Σκόπια. «Η ασφάλεια των Σκοπίων εξαρτάται από την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος και την ένταξη της χώρας στο ΝΑTO», δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ –αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας- Χόιτ Μπράιαν Γι, στέλνοντας μήνυμα στη σκοπιανή κυβέρνηση, πως θα πρέπει να κινηθεί συναινετικά προς την Ελλάδα, για την άμεση επίλυση της διαφοράς για την ονομασία, ώστε ν΄ ανοίξουν οι πόρτες για ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές.

Εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα, εξηγούν πως σε κάθε περίπτωση τα Σκόπια στην σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2018 θα πάρουν το πράσινο φως μιας και αυτή η απόφαση είναι ειλημμένη προ πολλού. Εκείνο που μένει να απαντηθεί είναι αν θα μπουν ως FYROM ή με κάποιο νέο όνομα που θα προκύψει.

…και η μεταστροφή Καμμένου

Αν σταθούμε λίγο στα δρώμενα του 2008, δέκα χρόνια πίσω, θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στο δεύτερο και τρίτο ερώτημα: Ο Κώστας Καραμανλής ήταν εκείνος που άλλαξε την απόφαση των πολιτικών αρχηγών κάποια χρόνια πίσω σε σχέση με το όνομα του κράτους αυτού. Ο τότε πρωθυπουργός ευθέως τάχθηκε υπέρ της σύνθετης ονομασίας με την χρήση του όρου Μακεδονία. Αυτό έγινε και θέση της κυβέρνησης υπουργός της οποίας ήταν και ο Πάνος Καμμένος ο οποίος δεν εξέφρασε τότε αντίθετη άποψη.

Πως λοιπόν μπορεί λοιπόν να το κάνει σήμερα; Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του πως ως συμμετέχοντας στην κυβέρνηση έχει υπερψηφίσει τις προγραμματικές της θέσεις μεταξύ των οποίων την θέση και για τα Σκόπια. «Θα βρούμε κοινό βηματισμό» απαντούν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρώντας να πείσουν ότι πρόβλημα επί της ουσίας δεν υπάρχει.

«Ο Καμμένος υποχρεούται να ικανοποιήσει το ακροδεξιό του ακροατήριο. Πέραν αυτού ουδέν» εξηγεί γνωστός πολιτικός αναλυτής που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα της κυβερνήσεως. Εκείνο που περισσότερο προβληματίζει είναι τυχόν ανταρσία βουλευτών των ΑΝΕΛΛ. Μάλιστα στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια συζητείται έντονα πως συγκεκριμένος βουλευτής του κόμματος αναζητά την χρυσή ευκαιρία για την… χρυσή μεταγραφή.

Ο «παράγων» Περισσός

Το Σκοπιανό θα μπορούσε να είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή. Αλλά και πάλι στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν. Όχι γιατί ελπίζουν στη Νέα Δημοκρατία η οποία δεν έχει πολιτικούς λόγους να καταψηφίσει παρά μόνο πολιτικές σκοπιμότητες όπως ξεκαθάρισε και η Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας πως μόνο αν η κυβέρνηση κατέβει με ενιαία πρόταση θα ψηφίσουν. Κυρίως γιατί θεωρούν βέβαιο πως θα έχουν την στήριξη ανεξάρτητων βουλευτών (πχ Μεγαλοοικονόμου, Θεοχάρης κοκ) πιθανότατα του Ποταμιού αλλά κυρίως του… ΚΚΕ.

«Στον Περισσό έχουν ξεκάθαρη άποψη δημόσια διατυπωμένη από την πρώτη στιγμή. Σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Ακόμα και αν δεν θέλουν να υπερψηφίσουν ώστε να μην φανεί ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, τότε πολύ απλά μπορούν να απέχουν. Δεν είναι δυνατόν να μείνουν στην βουλή καταψηφίζοντας ή δηλώνοντας παρόν» υποστηρίζει κυβερνητικός παράγοντας και συμπληρώνει: «η ψηφοφορία καταλαβαίνετε πως θα είναι επί των παρόντων. Αν οι παρόντες είναι λιγότεροι το θέμα μπορεί να το περάσουν και μόνοι τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν είναι απώλεια της δεδηλωμένης. Αν σε αυτό στοχεύουν στη Νέα Δημοκρατία ας κάνουν πρόταση μομφής».

Σε κάθε πάντως περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να φτάσει στην ψηφοφορία με προβλήματα. Για αυτό και κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν σίγουροι πως σύντομα ο κυβερνητικός εταίρος θα επανεκτιμήσει την στάση του. Και το μόνο που θα μένει να αποσαφηνιστεί είναι η χρήση του όρου «μακεδονικός» στις εμπορικές συνεργασίες (πχ χαλβάς).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα