Μακελειό με 25 νεκρούς σε χριστιανική εκκλησία του Καΐρου

Mακελειό με δεκάδες νεκρούς σημειώθηκε στο Κάιρο.Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε μέσα στην χριστιανική εκκλησία του Αγίου Μάρκου εκκλησία του Καΐρου.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της λειτουργίας, γύρω στις 10.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), στην εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου που βρίσκεται κοντά στον κοπτικό καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, ο οποίος είναι η έδρα του κόπτη Πάπα Θεόδωρου Β’ και τα μέτρα ασφάλειας είναι συνήθως αυστηρά.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη για την έκρηξη που ακούστηκε σε όλη την περιοχή, αλλά εξόριστα στελέχη της οργάνωσης Αδελφοί Μουσουλμάνοι και των εγχώριων αντικαθεστωτικών ομάδων καταδίκασαν την επίθεση. Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγύριζαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι Κόπτες της Αιγύπτου, που αποτελούν το 10% περίπου των 90 εκατομμυρίων Αιγυπτίων, είναι η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα της Μέσης Ανατολής και μία από τις πιο παλιές.
Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι τουλάχιστον έξι παιδιά σκοτώθηκαν στην έκρηξη, η οποία έγινε στην πλευρά της εκκλησίας που συνήθως χρησιμοποιούν οι γυναίκες και η οποία προκλήθηκε από μια συσκευή που περιείχε τουλάχιστον 12 κιλά TNT (τρινιτροτολουόλης).

Αστυνομία και θωρακισμένα οχήματα έσπευσαν στην περιοχή, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σύμπλεγμα απαιτώντας εκδίκηση για την επίθεση η οποία σημειώθηκε την ημέρα γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ και λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, ενώ ξέσπασαν και συμπλοκές με την αστυνομία.Παρότι οι Κόπτες χριστιανοί της Αιγύπτου υποστηρίζουν την κυβέρνηση, διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους εναντίον του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του απέτυχε να τους προστατέψει.
Οι Κόπτες αντιμετωπίζουν συχνά επιθέσεις από τους μουσουλμάνους γείτονές τους, οι οποίοι σε φτωχές επαρχίες της χώρας καίνε τα σπίτια και τις εκκλησίες τους, συνήθως λόγω οργής για ενδοθρησκευτικούς γάμους ή την οικοδόμηση μιας εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα