Μακρόν: «Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας»

Την υπόσχεση της Ελλάδας να εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας παραλλήλως ότι και οι εταίροι πρέπει να  πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό, τι αφορά την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα ως συνεχιστή, από την πλευρά της Γαλλίας, της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, των οποίων αρχικοί -για να μην αδικώ άλλες προσωπικότητες στην συνέχεια- ιστορικοί σταθμοί υπήρξαν οι δεσμοί που οικοδόμησαν ο Στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και συμπλήρωσε: «Για μιαν ακόμη φορά θέλω, εκ μέρους του ελληνικού λαού, να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για το ότι η Γαλλία -ο προκάτοχός σας κ. Ολάντ αλλά και εσείς προσωπικώς, ως αρμόδιος υπουργός τότε- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη.  Γνωρίζετε όμως ότι αυτή η στάση της Γαλλίας είναι αντάξια του ιστορικού της ρόλου ως προς την στερέωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.  Και τούτο διότι η εμπέδωση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλάτησε, σε μια κρίσιμη στιγμή, την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.  Δοθέντος ότι η μεν Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της παρά μόνον ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπερασπιζόταν την ιστορική της ταυτότητα δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Διευκρινίζω μόνο τούτο: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.  Στο πλαίσιο όμως της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στην βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Μακρόν: “Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης”

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ αναφέρθηκε και στον φονικό κυκλώνα Ίρμα.

«Από χθες η Γαλλία θρηνεί μετά τον τυφώνα. Σας ευχαριστώ για τα λόγια σας και για άλλες χώρες που έχουν πληγεί, πολλοί λαοί είναι θύματα αυτής της φυσικής καταστροφής», είπε ο  Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Γαλλία πρωτοστατεί στις δράσεις για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές υποθέσεις ο κ. Μακρόν είπε: «Όλη η κυβέρνησή μου και οι υπουργοί της Γαλλίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν πολλές θυσίες από τους Έλληνες». Πρόσθεσε επίσης ότι «η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας» και σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή σας ήθελε πάντα να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πιέσεις».

Παραλλήλως ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για περισσότερη και πιο κοινωνική Ευρώπη. Θα ήταν πολύ θετικό, είπε, να αποκτήσει η Ευρώπη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα όπως αυτό της Ελλάδας.

Και κατέληξε: «Ήρθα με πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και θα ήθελα να ενισχυθούν οι σχέσεις μας. Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε συνοχή, αλλά χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι, θα πρέπει να δείξουμε τόλμη για να επιστρέψουμε στις αξίες μας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα