ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «Η ενέργεια ως νέο διεθνές σκληρό νόμισμα και όχημα οικονομικής διπλωματίας»

Πρόταση για την ανάδειξη της χώρας σε βάση άμεσης τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης και αναβάθμισης των εξεδρών γεωτρήσεων όλης της Μεσογείου, μέσα στην επόμενη πενταετία κατέθεσε ο Γιάννης Μανιάτης στο συνέδριο της ΗΑΕΕ. Ανέδειξε την ανάγκη συγκρότησης ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας σε συνεργασία με την Κύπρο, παρατηρώντας ωστόσο ότι στα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η στασιμότητα απαξιώνει τον τομέα της έρευνας των υδρογονανθράκων.

Στο χαιρετισμό του ο Γ. Μανιάτης περιέγραψε τα πλεονεκτήματα της χώρας από γεωπολιτικής πλευράς, αλλά και την ανάγκη αυτά να αξιοποιηθούν από την πολιτική ηγεσία. «Η γεωπολιτική δεν είναι γραμμένη στις πλάκες του Μωυσή. Τη σχεδιάζουν και την υλοποιούν λαοί και κυβερνήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Θύμισε, ως ο πρώτος υπουργός που ανέσυρε το φάκελο «ελληνικά πετρέλαια, μεσούσης μάλιστα της κρίσης, πως:

-«Πριν 5-6 χρόνια κανείς δεν φανταζόταν τον IGB, τον ΤΑΡ, τον East Med ή τον FSRU  της Αλεξανδρούπολης όλα στον αέρα. Θέλω να σας θυμίσω ότι πριν το 2011 που φτιάξαμε το νόμο 4001, τα ελληνικά πετρέλαια ήταν μόνο αντικείμενο τηλεοπτικών εκπομπών»

Ο Γ. Μανιάτης προχώρησε σε ένα μίνι απολογισμό των επιτευγμάτων του ως υπουργού Ενέργειας για να καταδείξει πως δεν είναι τα μνημόνια ή οι αστοχίες τους που δημιουργούν προβλήματα, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σχεδίου για το αναγκαίο, νέο παραγωγικό μοντέλο.

«Από το 2011 μέχρι το 2014 φτιάξαμε νόμο, την εταιρεία, προκηρύξαμε τρεις διαγωνισμούς, κυρώσαμε στη Βουλή τρεις συμβάσεις, φτιάξαμε το άρθρο 156 του 4001 για την ΑΟΖ. Πότε; Σε εποχή μνημονίων, τότε που η κοινωνία δεν ήθελε να ακούσει τίποτα, το λέω γιατί θα συνεχίσουμε να ζούμε σε δύσκολες εποχές. Μην αυτοεγκλωβιζόμαστε ότι δεν μας αφήνουν οι ξένοι. Όταν μόνοι μας καταλάβουμε ποιο είναι το εθνικό συμφέρον και έχουμε καθαρό μυαλό και στρατηγική, τότε μπορούμε να ξεπεράσουμε όλους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος, πιστεύω ότι εσείς αλλά και άλλα δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, επιστημονικά, επιχειρηματικά που πιστεύουν στις δυνάμεις της χώρας μπορούμε να προκαλέσουμε την αλλαγή σελίδας, να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο, ένα μοντέλο που παράγει πλούτο και δημιουργεί οικονομικές και κοινωνικές υπεραξίες, δουλειές, που δε στηρίζεται σε δανεικά και κατανάλωση”.

Στον επίλογό του ο Γ. Μανιάτης κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση σχετικά με το δέον γενέσθαι την επόμενη πενταετία στον ενεργειακό τομέα, όντας πεισμένος πως η Ελλάδα διαθέτει πλούσια κοιτάσματα.

«Πρέπει να αποκτήσουμε ξανά ενεργειακή πολιτική», διαμηνύει προς την κυβέρνηση στην οποία καταλογίζει στασιμότητα, στα 2,5 χρόνια της θητείας της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα