«Μανόλο μείνε, αλλά στείλε μας στους ομίλους!»

Ακούστηκε πως ένας από τους λόγους που η ΑΕΚ δεν απέδωσε στον τελικό του Κυπέλλου στο Βόλο είναι επειδή η νευρικότητα του Μανόλο Χιμένεθ –που δεν γνώριζε αν θα μείνει και του χρόνου– πέρασε και στους παίκτες, οι οποίοι τη μετέφεραν στο χορτάρι!

Αυτό το σενάριο δεν ίσχυσε, πολύ απλά επειδή ο Ισπανός προπονητής είχε συγκεκριμένη ενημέρωση σχετικά με το μέλλον του, ενημέρωση την οποία έλαβε όταν συμφώνησε να προπονήσει την ομάδα τον χειμώνα και επειδή μάλλον γνώριζε ότι στις προθέσεις της διοίκησης ήταν τον αφήσει να συνεχίσει το έργο του.

Ο Ισπανός ανέλαβε στα μισά της χρονιάς την ΑΕΚ με μία και μόνο εντολή: «Βελτίωσε την ομάδα και να μη χαθεί η Ευρώπη!» Ούτε στον τελικό κρινόταν, ούτε στους ημιτελικούς με τον Ολυμπιακό, ούτε στα Play Off. Ο Ισπανός κρίθηκε από την ικανότητά του να μεταμορφώσει ένα αγχωμένο σύνολο σε ένα συγκρότημα που ξέρει να παίρνει τα αποτελέσματα, είτε με την ποιότητά του κόντρα στους «μικρούς», είτε με την αμυντική προσήλωση κόντρα στους «μεγάλους».

Αν ζητήσει ριζοσπαστικές αλλαγές στο ρόστερ, αυτές θα γίνουν!

Τι αλλάζει πλέον στην ΑΕΚ του 2017-18; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Το σίγουρο, είναι, πως αυτοί που κρίνονται είναι πλέον οι ποδοσφαιριστές και όχι ο προπονητής. Οι παίκτες είναι αυτοί πλέον που καλούνται στα έξι παιχνίδια των Play Off να δείξουν ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος και όχι ο Χιμένεθ. Η διαδικασία αυτή είναι πιο σημαντική από ποτέ για την ΑΕΚ! Είναι σαν μία μικρή εξομοίωση εν’ όψει των Play Off της νέας περιόδου που ίσως κρίνουν τον τίτλο! Αν θέλουν οι παίκτες να αποδείξουν ότι μπορεί να στηριχθεί πάνω τους ο Χιμένεθ για του χρόνου, τώρα πρέπει να το κάνουν!

Για την ΑΕΚ η δεύτερη θέση του πρωταθλήματος είναι επίσης σημαντική γιατί θα της επιτρέψει να δώσει τουλάχιστον τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια που είναι ένα βήμα παραπάνω από πέρσι. Η ομάδα έχει ανάγκη τους ευρωπαϊκούς βαθμούς όσο ποτέ άλλοτε και αν παίξει στο δεύτερο προκριματικό του Champions League, μπορεί να ελπίζει ότι θα μπει και στους ομίλους.

Ο Ισπανός δεν αποκλείεται αφού πήρε το «οκ» να ζητήσει παρεμβάσεις στο ρόστερ, που ίσως να μην τις αναμέναμε. Αυτό θα φανεί από την επάρκεια κάποιων παικτών στα έξι ματς που απομένουν, ενώ σημαντικό και το βασικό αγωνιστικό στυλ που θα θέλει να εφαρμόσει ο προπονητής από την Ανδαλουσία στο επόμενο πρωτάθλημα, το τέταρτο στο οποίο θα μετέχει με την ΑΕΚ και το πρώτο στο οποίο θα έχει ξεκάθαρο στόχο να το κατακτήσει.

Δεν φέρει ευθύνη για το «φάντασμα» του τελικού

Ακόμη κι αν κρινόταν στον τελικό του Βόλου ο Χιμένεθ, καμία ανάλυση του συγκεκριμένου αγώνα δεν εξάγει το συμπέρασμα πως το ματς το έχασε ο ίδιος. Η προετοιμασία ήταν σωστή, το ροτέισον στα προηγούμενα παιχνίδια προβλεπόμενο, το σχήμα ορθολογικό και η ενδεκάδα η πιο πιθανή. Οι παίκτες δεν πήγαν καλά σε ατομικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο συνεργασιών. Ήταν μουδιασμένοι. Όταν Γιόχανσον, Σιμόες, Τσιγκρίνσκι και Μάνταλος κάνουν τόσο μέτριο παιχνίδι, δεν μπορεί να κριθεί η τακτική προσέγγιση.

Ακόμη και στο δεύτερο μέρος που η ΑΕΚ δεν δέχθηκε νόμιμο γκολ, φάνηκε η πινελιά του Χιμένεθ, που διόρθωσε ελαφρώς την κατάσταση, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τους αμυντικούς του να πηδάνε πιο ψηλά και να μη χάνουν όλες τις προσωπικές μονομαχίες στον αέρα. Υπάρχει και η αγκωνιά στο πρώτο δεκάλεπτο και το γκολ του Χριστοδουλόπουλου που ακυρώνεται που κάνει τους παίκτες να υποψιάζονται πως κάτι δεν πάει καλά… Υπάρχει η άφιξη στο γήπεδο εν μέσω δακρυγόνων κι όλα αυτά τα γεγονότα που προηγήθηκαν του τελικού και που φαίνεται επηρέασαν περισσότερο την ΑΕΚ, οι παίκτες της οποίας δεν βίωσαν την ίδια πίεση στον τελικό του άδειου ΟΑΚΑ και μάλλον δεν μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τον περσινό θρίαμβο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα