Μανόλο Χιμένεθ: Ένας ήρωας με παντόφλες!

Οι «εποχές Αδαμίδη» θεωρητικά είχαν περάσει ανεπιστρεπτί για την ΑΕΚ, αλλά να που καταφεύγει τελικά σε μία προπονητική λύση που κάτι θυμίζει από τα παλιά. Ο Μανόλο Χιμένεθ κλήθηκε να υποβάλει αυτός το ηλεκτροσόκ που χρειάζεται η Ένωση για να επιστρέψει σε τροχιά Ευρώπης και να κάνει τουλάχιστον το αυτονόητο στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, να τερματίσει δηλαδή στην πεντάδα.

Ο 52χρονος Ισπανός προπονητής όταν ήρθε το 2010 στην Ελλάδα για λογαριασμό των «κιτρινόμαυρων» είχε προκαλέσει πάταγο και αυτό διότι προερχόταν από μία φανταστική διετία στη Σεβίλλη. Ήταν λίγο απρόσμενο για τον κόσμο της Ένωσης που είχε βαρεθεί τη συνεχόμενη «ανακύκλωση» με τον Μπάγεβιτς και δεν περίμενε ότι ο Σταύρος Αδαμίδης θα φέρει έναν προπονητή από την Πριμέρα Ντιβιζόν, έναν τεχνικό που είχε αναγεννήσει τη Σεβίλλη και την είχε βγάλει στο Τσάμπιονς Λιγκ!

Η αλήθεια είναι ότι ο Χιμένεθ δεν κατάφερε πολλά στην τότε προβληματική ΑΕΚ. Απέτυχε να σταθεροποιήσει την ομάδα σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο επιτυχιών. Οι νίκες έρχονταν αραιά και που. Δύο νίκες (με Άρη και ΠΑΟ), ήττα μετά από τον Πανιώνιο. Νίκη επί του Εργοτέλη, ήττα μετά από ΠΑΟΚ και Καβάλα. Όλη του η θητεία στο Δικέφαλο (ένας χρόνος παρά τέσσερις μέρες) κάπως έτσι πήγε. Ακόμη και το Κύπελλο που κατακτήθηκε δεν μπορεί να πει κανείς πως φέρει την υπογραφή του. Στους προημιτελικούς νίκησε 0-2 τον ΠΑΟ, προηγήθηκε 1-0 στη ρεβάνς και παραλίγο να αποκλειστεί, αφού οι «πράσινοι» έκαναν το 1-3 και έφαγαν γκολ στο 97’ μετά το τραγικό λάθος του τραυματία Καρνέζη στη λόμπα του Μίτσελ. Στους ημιτελικούς με τον ΠΑΟΚ – για να μην τον αδικήσουμε – παρουσίασε μία σφικτή ομάδα που δεν κινδύνευσε σε 180 λεπτά και προκρίθηκε σχετικά εύκολα.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Την περίοδο εκείνη η ΑΕΚ στην ουσία δεν είχε διοίκηση. Ηγέτες της ήταν ο Δέλλας, ο Λυμπερόπουλος και ο Καφές. Δεν ήταν εύκολο για έναν προπονητή να κρατήσει σε εγρήγορση παίκτες που περισσότερο αγχώνονταν για το αν θα πληρωθούν και για το που θα συνεχίσουν την καριέρα τους, παρά για το αν θα νικήσουν την Καβάλα και τον Ηρακλή. Σίγουρα θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δούμε τον Χιμένεθ σε μία ΑΕΚ ισχυρή διοικητικά.

Όσον αφορά στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η ΑΕΚ του Χιμένεθ είχε ανεπανάληπτα σκαμπανεβάσματα. Μπροστά Τζιμπούρ, Σκόκο, Μπλάνκο και Λυμπερόπουλος μπορούσαν να κάνουν ζημιά στον οποιονδήποτε. Το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (4-0) ήταν ένα από τα καλύτερα της Ένωσης την τελευταία δεκαετία. Στην άμυνα, όμως, ο Ισπανός προπονητής βασιζόταν σε παίκτες όπως ο Ντατόμο, ο Αργυρίου και ο τελειωμένος Χρήστος Πατσατζόγλου και τα κενά ήταν αβάσταχτα. Μελανό σημείο φυσικά το παράξενο ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου στο ΟΑΚΑ (0-4) και φυσικά το 6-0 στο Φάληρο.

Το σύστημα που προτιμούσε ήταν το 4-3-3, χωρίς να είναι θέσφατο, καθώς πολλές φορές επέλεγε κάτι διαφορετικό. Δεν είχε όμως πρόβλημα να τοποθετεί το θεωρητικό του «δεκάρι» το Νάτσο Σκόκο, σε θέση αριστερού χαφ-εξτρέμ σε 4-3-3. Αυτό ίσως σημαίνει πως ίδια τακτική θα επιδιώξει να ακολουθήσει με τον Πέτρο Μάνταλο, αν και εδώ που τα λέμε, ο Σκόκο μπορούσε να παίξει σε οποιαδήποτε θέση, ενώ ο Μάνταλος στα πλάγια παρουσιάζει αδυναμίες .

Τι καλείται να καταφέρει!

Ο Χιμένεθ έρχεται σε μία πολύ δύσκολη φάση για την ΑΕΚ. Μόνο τη βαθμολογία να δει κανείς, θα το καταλάβει. Η Ένωση είναι έβδομη και δεν μπορεί μετά την περσινή της σεζόν που επέστρεψε με αξιοπρέπεια στη Super League και πήρε και το Κύπελλο να κάνει ένα τόσο μεγάλο πισωγύρισμα. Δεν είναι υποχρεωμένος να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά πρέπει να οδηγήσει την ομάδα στην Ευρώπη.

Αν «βγάλει» τη χρονιά, τα αποτελέσματά του θα εκτιμηθούν το καλοκαίρι  και τότε θα παρθεί η μεγάλη απόφαση για το αν θα συνεχίσει και τη νέα σεζόν. Μπορεί αυτή τη στιγμή να λογίζεται ως «μεταβατικός» προπονητής, αλλά στην ΑΕΚ όλα είναι πιθανά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα