«Μαξιλάρι» ρευστότητας αναζητά η κυβέρνηση

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επανέλθει η χρηματοπιστωτική κανονικότητα στην χώρα, αναφέρεται ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα εξετάζει τη δυνατότητα ανταλλαγής 20 μικρών εκδόσεων ομολόγων με τέσσερις ή πέντε νέες εκδόσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ενός swap που θα συγκέντρωνε τη δευτερογενή αγορά σε λίγες εκδόσεις, αντικαθιστώντας 20 διαφορετικά ομόλογα με ονομαστική αξία περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες ενέργειες διαχείρισης χρέους […] για να βελτιώσουμε τη ρευστότητα και την διακινησιμότητα», ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή παραμένει υπό συζήτηση και δεν είναι σαφές πότε μπορεί να γίνει, ενώ θα πρέπει εν τω μεταξύ να ενημερωθούν και οι κάτοχοι των ομολόγων.

Τα εν λόγω ομόλογα εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο του PSI, όπου ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων αποδέχθηκαν σε εθελοντική βάση ένα «κούρεμα» 53,5% της επένδυσής τους. Ήταν η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους του κόσμου, με ονομαστική αξία 206 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των κατόχων ομολόγων ήταν τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτή τη φορά, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το σχέδιο είναι πιο μετριοπαθές, όμως θα αποτελούσε ένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση μεγαλύτερων ζητημάτων που σχετίζονται με το ελληνικό χρέος.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας πως η ρευστότητα παραμένει πρόβλημα, και μία πλήρως λειτουργική αγορά ομολόγων αποτελεί μέρος του σχεδίου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να ενισχύσει την οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας και να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα