Μαρτυρίες, αβλεψίες(;) και πολλές οι απορίες

«Μαργαριτάρια» πολλών καρατίων στις καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων.

Η σκανδαλώδης –από πολλές απόψεις– υπόθεση της Novartis μονοπωλεί την εγχώρια πολιτική επικαιρότητα και κάθε ημέρα που περνάει, καινούργια «μαργαριτάρια» ανακαλύπτονται στον βυθό (σ.σ. στον βούρκο λέει η αντιπολίτευση) των καταθέσεων που έχουν δώσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αξιοπιστία τους.

Αλλά αυτό που βρήκε και φέρνει σήμερα στο φως το iapopsi.gr είναι ομολογουμένως… πρωτάκουστο και αφορά τον μάρτυρα με την κωδική ονομασία «ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ».

Ο εν λόγο προστατευόμενος μάρτυρας έχει δώσει συνολικά 7 καταθέσεις αλλά οι δύο από αυτές που δόθηκαν εκ νέου στις 12 και 15 Ιανουαρίου παρουσία της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ΓΡΑΦΟΛΟΓΙΚΟ ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα ο Μάξιμος Σαράφης στις 12/1 κλήθηκε να απαντήσει σε μία και μόνη ερώτηση (σ.σ. Αν γνωρίζει για παράνομες πρακτικές της Novartis Ελλάς και λοιπών φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα) αλλά η ως δια μαγείας η μακροσκελέστατη απάντησή του, εκτός του ότι είναι σχεδόν αποκλειστικά στοχοποιημένη στον Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, είναι καταγεγραμμένη με άλλη γραμματοσειρά (!!!) σε σχέση με το σώμα του υπόλοιπου εγγράφου.

Η ίδιο γραφολογική ασυμβατότητα εντοπίζεται και στην κατάθεση του ίδιου μάρτυρα στις 15/1, όπου πάλι τα λεγόμενά του έχουν καταγραφεί από την γραμματέα της ανάκρισης με διαφορετική γραμματοσειρά από το υπόλοιπο κείμενο. Ιδωμένο καλοπροαίρετα, το περιστατικό θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα τυχαίο τεχνικού τύπου λάθος, αλλά η καλή προαίρεση σταματά στο γεγονός ότι η κατάθεση του μάρτυρα έχει μπει εμβόλιμα και στα δύο έγγραφα, όπου η εισαγωγή και ο επίλογος των κειμένων έχουν ένα τύπο γραφής και τα λόγια του μάρτυρα εντελώς διαφορετικό.

Σημειωτέον ότι το λάθος δεν εντοπίζεται στις προηγούμενες 5 καταθέσεις του Μαξίμου Σαράφη και το λάθος είναι σε τέτοιο βαθμό εμφανές που κάλλιστα κάποιος από τους θιγόμενους θα μπορούσε να ισχυριστεί –όχι άδικα– ότι υπάρχει καραμπινάτη περίπτωση copy paste έτοιμης απάντησης. Και τότε οι αρμόδιοι δεν θα πρέπει να εξηγήσουν μόνο το πώς έγινε το λάθος αλλά και το πώς ήταν δυνατόν ο μάρτυρας να γνωρίζει εκ των προτέρων την ερώτηση που θα ετίθετο από τους εισαγγελείς.

Επειδή, όμως, η υπόθεση βρίθει από τέτοιου έχει πολλά τέτοιου είδους μαργαριτάρια,  το iapopsi. gr επιφυλάσσεται να τα βγάλει στο αφρό στη έντυπη έκδοσή του το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα