Μας δούλευαν ψιλό γαζί

Το μόνο που δεν είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι ότι σαν δουλεύαμε ψιλό γαζί τόσο καιρό. Ή πιο σωστά το είπε, αλλά με περιφραστικό τρόπο. Η ομολογία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ήταν κυνική στο συνέδριο του Economist, αποδεικνύοντας πως όλο το αφήγημα του Μαξίμου το προηγούμενο διάστημα της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν κίβδηλο.

“Κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε αυτή τη φάση”, είπε ο Γ. Χουλιαράκης ανερυθρίαστα, προφανώς λησμονώντας το παραμύθι που πουλούσε και ο ίδιος και ο προϊστάμενος του (Τσακαλώτος) με εντολή του Μαξίμου.

«Όλοι ξέραμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος, το 2018» έσπευσε να προσθέσει το κυβερνητικό στέλεχος στο συνέδριο του Economist, αναφερόμενο στις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι «δεν είχαμε προσδοκίες ότι το Eurogroup θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση» και εξήγησε ότι «αυτή είναι μία απόφαση, την οποία θα λάβει μόνη της η ΕΚΤ».

«To QE είναι κάτι που θέλουμε, αλλά δεν είναι πανάκεια για την επιστροφή στις αγορές» συμπλήρωσε και διαμήνυσε ότι «η επιστροφή στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις μας στις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». ​

Πούλησε και παραμύθι

Βέβαια ο κ. Χουλιαράκης δεν μπόρεσε να λησμονήσει την άλλη του φύση (όπως και όλοι στην κυβέρνηση Τσίπρα), αυτή του ψέματος. Ίσως διότι στο πρώτο μέρος της ομιλίας του είπε πολλές αλήθειες και σίγουρα θα ένιωθε μία αναγούλα στο στομάχι. Έτσι ο κ. Χουλιαράκης είπε πως σύντομα θα υπάρξει μείωση των φορολογικών βαρών «ώστε ο προϋπολογισμός να καταστεί πιο αναπτυξιακός». Παράλληλα, εξήρε τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και σημείωσε ότι «δεν έχουμε δει ξανά τέτοιους αναπτυξιακούς ρυθμούς από το 2007». Προφανώς ανάπτυξη θεωρεί ο αναπληρωτής “τσάρος” ότι οι Έλληνες πρέπει να δουλέυουν 203 ημέρες το χρόνο για να καλύπτουν τα χαράτσια του Τσίπρα και της παρέας του.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» και χαιρέτισε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. «Χρειάζεται ιδιοκτησία των όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα» έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων μας».

Παράλληλα, ωστόσο, κατέστησε αναγκαία την υλοποίηση παρεμβάσεων στις αγορές, τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση, αλλά και στο επίπεδο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα