«Μας κυβερνούν ανόητοι»

Με πλήθος προσωπικοτήτων από όλους τους πολιτικούς χώρους διεξάγεται διεξάγεται το συνέδριο του Ποταμιού στο Περιστέρι. Ωστόσο την παράσταση έκλεψε ο Κώστας Σημίτης, όπου στο χαιρετισμό του εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για “ανόητους που μας κυβερνούν”!

Χαρακτηριστικά τόνισε: “Αυτή την κρίσιμη στιγμή οφείλω να αναδείξω αυτό που θεωρώ αναγκαίο για την κοινωνία μας και τη χώρα. Για να επανέλθουμε στην ομαλότητα, για να υπάρξει ορθολογισμός, για να μη συνεχιστούν οι περιπέτειες εκείνων που μας κυβερνούν. Για να μας κυβερνούν πρόσωπα που έχουν γνώση και κατεύθυνση. Να μη μας κυβερνούν πρόσωπα ανόητα που πιστεύουν πως εδώ από την Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν όλο το καθεστώς της Ευρώπης. Για αυτά όλα χρειάζεται ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στην δεξιά και την παράλογη και χωρίς έρμα αριστερά”.
Ο πρώην Πρωθυπουργός κάλεσε επίσης το Ποτάμι να φανεί γενναίο και να συνεργαστεί με τους άλλους όμορους πολιτικούς φορείς του χώρου. «Πρέπει να πιέσετε να ξεπεραστούν εγωισμοί, μικροφιλοδοξίες, στείρες εμμονές και χωρίς λόγο πολιτικολογίες. Να δώσετε αποφασιστική δύναμη σε ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας που θέλει σταθερότητα, αλληλεγγύη, θεσμούς που λειτουργούν για το κοινωνικό σύνολο και όχι για το εκάστοτε κόμμα εξουσίας και τις συντεχνίες που εξυπηρετούν τις παρέες και το πελατειακό κράτος. Να επιδιώξουμε την κοινή προσπάθεια με όλους όσοι σε μεγάλο βαθμό συμμερίζονται τους στόχους μας, για να δώσουμε δύναμη και πνοή σε μια παράταξη ανανέωσης. Μπορούμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά για να αποκτήσει η χώρα κατεύθυνση και μέλλον. Να μην είναι όπως τώρα πειραματόζωο προσώπων που νοιάζονται μόνο για την εξουσία. Προσπαθήστε! Παλέψτε», τόνισε ο Κώστας Σημίτης.

Πολιτικό άνοιγμα Μητσοτάκη στο Ποτάμι
Το παρών στο συνέδριο του Ποταμιού έδωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έκλεισε το μάτι στο Ποτάμι. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε άνοιγμα, με πολιτικό στίγμα τις αναγκαίες και δίκαιες μεταρρυθμίσεις στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.
“Είμαστε όλοι μαζί στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό κύμα που πρέπει να αλλάξει την ελληνική κοινωνία. Είμαστε μαζί στην ιδία πλευρά του τραπεζιού”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης . Συμπλήρωσε δε ότι “είμαστε μαζί στον ευρωπαϊκό δρόμο των μεταρρυθμίσεων”.
Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το άνοιγμα είναι πολιτικό κι όχι με όρους μεταγραφολογίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ λέγοντας ότι “έχουμε την πιο ιδεοληπτική κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων”.
Υπογράμμισε ότι την ώρα που η κυβέρνηση ζητάει την ανάγκη για συναίνεση στο προσφυγικό ανασύρει την σκανδαλολογία και πως ο κ. Τσίπρας “είναι πιο παλιός κι απ΄ τους παλιό”.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε στο Ποτάμι να συνεχίσει τη θετική του πορεία σημειώνοντας ότι “τα ποτάμια ενίοτε μεταβάλλουν την κοίτη τους αρκεί να μην στερεύουν”.
Επίθεση Φερχόφσταντ σε ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση όμως εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ.

Συγκεκριμένα τόνισε όταν πήρε το λόγο: “Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μέρος του συστήματος και δεν είναι πια η εναλλακτική για το σύστημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Τσίπρας κάνει κι εκείνος ακριβώς το ίδιο που κάνει και η πολιτική ελίτ αυτής της χώρας”.
Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, σημειώνοντας: “Συμβαίνει τώρα το ίδιο αι είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό που συμβαίνει με τα ΜΜΕ. Διότι όλοι ξέρουν πως μπορούν να υπάρχουν 12 κανάλια κι αυτοί λένε όχι να υπάρξουν τέσσερα! Τέσσερα για τους φίλους τους! έρχεται η μέρα που ο Τζιάνι )σ.σ. τζιάνι Πιτέλα) θα θέσει το θέμα της Ελλάδας. Όχι μόνο ως οικονομικό πρόβλημα, αλλά και ως πρόβλημα πλουραλισμού, Δημοκρατίας και ελευθερίας του Λόγου”.

Γεννηματά: Πείτε το μεγάλο «ναι»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε το Ποτάμι να δεχθεί την πρόσκληση που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ εδώ και αρκετό καιρό.”Σας καλώ να πείτε το μεγάλο ναι. Στην συζήτηση για τις μεγάλες αλλαγές. Αναμένουμε να το κάνετε αλλά δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο”, τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Παπανδρέου πρότεινε διάλογο και συνεννόηση όλων των δυνάμεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς

Να κάτσουν όλοι ισότιμα, με την αυτονομία τους, γύρω από ένα τραπέζι, και να κάνουν έναν οργανωμένο διάλογο για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε δέκα βασικά σημεία και στόχους, κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου όλους από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμιού.

«Αυτό που πρωτεύει, είναι το πολιτικό πρόταγμα. Όλα τα άλλα, έπονται. Εφόσον υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα από αυτόν τον ειλικρινή διάλογο γύρω από ένα τραπέζι, τότε, πριν τις εκλογές, μέσα από προκριματικές εκλογές, οι συμμετέχοντες επιλέγουν έναν υποψήφιο πρωθυπουργό που όλοι δεσμεύονται να στηρίξουν», τόνισε και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι συζητήσεις γιατί η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει.

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ μίλησε για το γενναίο βήμα που χρειάζεται, γιατί μόνο έτσι μπορεί να πειστούν οι πολίτες πως το όποιο εγχείρημα δεν έχει απλώς τακτικούς εκλογικούς στόχους.
Προσέθεσε πως δεν μπορεί παρά να προκύπτουν όλα από το διάλογο, και τίποτα δεν θα είναι προαποφασισμένο ή προαπαιτούμενο.

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί ως μέρος της κρίσης, όχι ως μέρος της λύσης, αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα, καλώντας τα κόμματα να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το κράτος, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται.

«Μπορώ, για παράδειγμα, να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι, δεν έπεσε λόγω της αναγκαίας λιτότητας, αλλά γιατί δεν βρέθηκαν όλοι στο ίδιο μετερίζι την ώρα των μεταρρυθμίσεων και των συγκρούσεων με κατεστημένα συμφέροντα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

 

“Το Κοινοβούλιο του Κέντρου»

Τον δρόμο των συνεργασιών τόσο σε κυβερνητικό, όσο και κομματικό επίπεδο έδειξε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του κόμματός του την Παρασκευή, κάνοντας παράλληλα την πρόταση του για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης παράταξης την οποία ονόμασε «Το Κοινοβούλιο του Κέντρου».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε έγκλημα την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και επισήμανε πως η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνα νερά.

«Ανίκανοι μέσα -αδύναμοι έξω. Οι ανοησίες τους είναι γραμμένες στην ιστορία, αλλά τώρα η υπόθεση έχει ξεφύγει», είπε και πρόσθεσε πως «η χώρα δεν έχει κυβέρνηση».

 

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, η χώρα «έχει κάποιους υπουργούς, που έχουν αγωνία μόνο για το μέλλον τους» και στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε την ανάγκη «οι δυνάμεις που ψήφισαν τον Αύγουστο τη συμφωνία, πρέπει να βρουν λύση», σημειώνοντας πως η Ελλάδα «δεν θέλει να στηθεί στην ουρά για διαβατήρια, ούτε για συνάλλαγμα», αλλά «θέλει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ένα σχέδιο ανάπτυξης της παραγωγής».

Πολιτική συνεργασιών

Αναφερόμενος στην πολιτική συνεργασιών, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε πως «το Ποτάμι δε θα αδρανοποιηθεί περιμένοντας το Μεγάλο Κέντρο, τη μεγάλη κεντροδεξιά ή τη μεγάλη κεντροαριστερά», αλλά «ούτε θα διαλυθεί, ούτε θα μοιράσει τα ιμάτιά του».

 

«Μπορεί μόνο του το Ποτάμι; Απαντήσαμε από την πρώτη μέρα. Όχι, δε μπορεί. Το Ποτάμι δεν ενδιαφέρεται για συμφωνίες κορυφής -να σωθώ εγώ – να σωθείς εσύ – να σωθεί αυτός», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «σημασία έχει να σωθεί η χώρα».

 

Όπως εξήγησε, δεν είναι λοιπόν αυτοσκοπός η δημιουργία ενός νέου σχήματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, «το νέο σχήμα θέλει λαό πίσω του» γι’ αυτό και, όπως τόνισε, προτείνει «το Κοινοβούλιο του Κέντρου».

«Στο Κοινοβούλιο του κέντρου μπορούν να μετέχουν, στελέχη από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, στελέχη του Δικτύου, Στελέχη των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στελέχη από τους Μεταρρυθμιστές -από τους αληθινούς Μεταρρυθμιστές, όχι τους ιμιτασιόν που κυκλοφορούν πολύ τις τελευταίες μέρες-, στελέχη από την Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, στελέχη της Δράσης, στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, στελέχη του Μπροστά – οι 35αρηδες της πολιτικής-, στελέχη από την πρωτοβουλία των ’58. Και μαζί τους να κινητοποιηθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες: Οι 30 δήμαρχοι και περιφερειάρχες της χώρας που διεκδικούν λύσεις μεταρρυθμιστικές, λύσεις προς όφελος των πολλών», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η εκλογή από τη βάση μιας νέας ηγεσίας μπορεί να είναι η κατάληξη αυτής της πορείας».

 

Όμως, στο σημείο αυτό ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε πως «όλα θα εξαρτηθούν από τις δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν, από τις δυνάμεις που θα προστεθούν».

 

«Χωρίς τη νέα γενιά δεν μπορεί να γεννηθεί τίποτα καινούργιο. Οι παλαίμαχοι δεν μπορεί να είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές. Χρειάζονται νέα μυαλά, καθαρά χέρια, νέες δυνάμεις. Θέλω λοιπόν να το πω ξεκάθαρα: Το Ποτάμι δε θα αδρανοποιηθεί περιμένοντας το Μεγάλο Κέντρο, τη μεγάλη κεντροδεξιά ή τη μεγάλη κεντροαριστερά. Ούτε θα διαλυθεί, ούτε θα μοιράσει τα ιμάτιά του», είπε.

Εσωκομματικά: Οι προσωπικές στρατηγικές πρέπει να εγκαταλειφθούν

Μιλώντας για το συνεδρίου του κόμματός του ο κ. Θεοδωράκης είπε πως την Κυριακή λοιπόν το Ποτάμι θα αποκτήσει νέα δυνατά όργανα.

 

«Πολιτικό Συμβούλιο για τη χάραξη καθημερινής πολιτικής. Συγκεκριμένοι άνθρωποι θα παρακολουθούν τους υπουργούς. Θα προτείνουν αλλά και θα αποκαλύπτουν», ανέφερε, σημειώνοντας βέβαια πως «από μερικές κακοδαιμονίες της παλιάς πολιτικής δεν ξεφύγαμε ούτε εμείς».

 

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «υπήρχαν στελέχη μας που πίστεψαν ότι συλλογικές διαδικασίες είναι να μοιράζεσαι τις απόψεις σου με τους αναγνώστες των εφημερίδων και  τους θεατές της τηλεόρασης. Το Κίνημα όμως δεν έχει ποινολόγιο».

 

«Σε έναν προσυνεδριακό διάλογο πολλά μπορούν να ειπωθούν. Όμως θέλω να γίνει ξεκάθαρο, η Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της νέας εποχής. Οι αποφάσεις του συνεδρίου πρέπει να γίνουν από όλoυς σεβαστές. Κανείς μας δε θα ανεχθεί πλέον, αμφισβητήσεις και λοξοκοιτάγματα. Η υπόθεση είναι κοινή, αλλά για να παραμείνει κοινή, οι προσωπικές στρατηγικές πρέπει να εγκαταλειφθούν», είπε και πρόσθεσε πως «κανένας δεν είναι μεγαλύτερος από την ομάδα».

Νέες προτάσεις για το πολιτικό σύστημα

«Αλλάζουμε το εκλογικό σύστημα, αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα», είπε στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Διπλή» ψήφος: Στην πόλη σου ψηφίζεις τον άνθρωπο που ξέρεις και στην περιφέρεια το κόμμα σου. Πρακτικά δηλαδή μπορείς να ψηφίζεις δύο κόμματα.

 

Και για σήμερα πρότεινε:

-εξορθολογισμό του μπόνους των 50 εδρών

-σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών για να δυσκολέψουμε τους ισχυρούς του χρήματος και των MEDIA που θέλουν να έχουν τους δικούς τους βουλευτές.

Οι προτάσεις για το Σύνταγμα

-Ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών.

-Καμία ασυλία στους πολιτικούς.

-Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

 

«Να ανοίξει επιτέλους η κουβέντα για την αλλαγή του πολιτεύματος. Να συζητήσουμε για το Προεδρικό σύστημα», τόνισε.

-Πρόεδρος εκλεγμένος από το λαό.

-Ασυμβίβαστο υπουργού- βουλευτή.

-Μικρότερη Βουλή.

-Όριο στις κοινοβουλευτικές θητείες

«Η διαφθορά είναι τρόπος ζωής σε αυτή τη χώρα»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και σε μια «σκοτεινή ιστορία» -όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε- στο το κύκλωμα των δημοσιογράφων που κατηγορούνται για εκβίαση, υπογραμμίζοντας ότι «η διαφθορά είναι τρόπος ζωής σε αυτή τη χώρα».

«Υπάρχει μια ακροδεξιά εφημερίδα-Ακροδεξιά. Εκθειάζει αυτή η εφημερίδα 2-3 συγκεκριμένους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα αυτή η εφημερίδα βρίζει το Ποτάμι, ότι είναι όργανο συμφερόντων -ότι είμαστε διεφθαρμένοι. Και ο ιδιοκτήτης αυτής της εφημερίδας συλλαμβάνεται ως εγκέφαλος μιας συμμορίας», είπε και πρόσθεσε: «Εκβιάζουν – παίρνουν λεφτά – τα δίνουν σε σάιτ – για να προβάλουν και αυτά με τη σειρά τους υπουργούς και να βρίζουν το Ποτάμι!».

«Τι συμπεράσματα μπορούν να βγουν από αυτή την ιστορία;», διερωτήθηκε και σημείωσε πως ρώτησε και τον κ.Τσίπρα στη Βουλή αλλά δεν του απάντησε.

«Ποια είναι η σχέση τους με τα βοθρολύματα της δημοσιογραφίας; Πως επιβιώνουν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι του ΣΥΡΙΖΑ στα Social Media και σε κάποια σάιτ; Τα μαύρα κουτιά της δημοσιογραφίας πώς επιβιώνουν; Ποιος τους πληρώνει και από ποιους λογαριασμούς;», διερωτήθηκε επίσης και ζήτησε απαντήσεις, διαφορετικά «να αφήσουν την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να τα ερευνήσει όλα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα