ΜΑΥΡΩΤΑΣ: “Τα περιφερειακά ΑΕΙ κινδυνεύουν με αποψίλωση”

Τον κίνδυνο της περαιτέρω υποστελέχωσης Τμημάτων των περιφερειακών ΑΕΙ σε μέλη ΔΕΠ, λόγω της εφαρμογής διάταξης του άρθρου 76 του ν.4485/2017 για την ανώτατη εκπαίδευση, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και Βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο βουλευτής του Ποταμιού υπενθυμίζει την αρνητική στάση του κόμματος κατά τη συζήτηση και την ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, ως προς τη νομοθέτηση ενός «παραθύρου» για τη δυνατότητα μετακίνησης μελών ΔΕΠ από Τμήματα ΑΕΙ της περιφέρειας και προς ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Είναι μεν θεμιτή η κινητικότητα των μελών ΔΕΠ, αλλά όχι χωρίς να διασφαλίζονται οι συνθήκες ποιοτικής εκπαίδευσης στα περιφερειακά ΑΕΙ τα οποία θα δουν τους Καθηγητές τους να μεταναστεύουν προς τα αστικά κέντρα. Όποια τέτοια μετακίνηση θα έπρεπε να γίνεται με γνώμονα την αναλογία διδάσκοντες προς φοιτητές και ασφαλώς θα έπρεπε να συμφωνεί και η Γενική Συνέλευση του Τμήματος προέλευσης κάτι το οποίο με τον πρόσφατο νόμο 4485/2017 δεν είναι πλέον απαραίτητο! Μάλιστα επισημαίνεται ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι η προϋπόθεση της συμπλήρωσης 15 ετών υπηρεσίας σε οποιαδήποτε βαθμίδα σε Τμήμα περιφερειακού ΑΕΙ προκειμένου να είναι δυνατή η μετακίνηση του μέλους ΔΕΠ, αφορά συγκεκριμένες διευθετήσεις ημετέρων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρωτάς ρωτά για τον αριθμό των μελών ΔΕΠ πανελλαδικά τα οποία έχουν αιτηθεί να μετακινηθούν σε κεντρικά ΑΕΙ και σε ποιους νομούς εδράζονται τα Τμήματα προέλευσής τους. Επίσης ζητά ενημέρωση ποιος είναι ο αριθμός των θετικών και αρνητικών αποφάσεων των εν λόγω μετακινήσεων από τις Συγκλήτους και πόσες περιπτώσεις από αυτές έχουν διαβιβασθεί στο Υπουργείο Παιδείας και αντίστοιχα πόσες δεν έχουν γίνει αποδεκτές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα