«Μαχαίρι» 8% των επικουρικών συντάξεων

Κόβεται το 8% των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με την  εισηγητική έκθεση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), η οποία αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2015. Το έγγραφο, το οποίο αποκαλύφθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, βάζει σε νέους μπελάδες πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, που πλέον κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αφού  δεν θα δουν… δώρα τον νέο χρόνο.

 Συγκεκριμένα, το ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, σχετίζεται άμεσα με 1.050.000 συνταξιούχους και αποτελεί την εισηγητική έκθεση προς το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των μισθωτών.

Το… “καυτό” κομμάτι του εγγράφου βρίσκεται στην πέμπτη σελίδα, όπου γίνεται αναφορά για δύο κατηγορίες “εκτάκτων εσόδων”. Μία συγκεκριμένη κατηγορία, μάλιστα, αναφέρεται σε έκτακτα έσοδα ύψους 276 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία “αφορούν σε μειώσεις συντάξεων στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4052/2012”.

Την ίδια ώρα, τόσο από το υπουργείο Εργασίας, όσο και γενικότερα από το στρατόπεδο της κυβέρνησης, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επέλθουν νέες μειώσεις με το… καλημέρα το 2015 – κι αυτό είναι βέβαια κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, για να καλυφθεί το ποσό που προαναφέραμε, δηλαδή τα 376 εκατομμύρια ευρώ, θα χρειαστούν μειώσεις που θα φτάνουν το 7-8%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού, ανώτατο στέλεχος του επικουρικού ταμείου επιβεβαίωσε την είδηση, επισημαίνοντας όμως πως σε αυτή την έκθεση δεν συνυπολογίζονται μία σειρά από κατηγορίες εσόδων, όπως για παράδειγμα έσοδα από το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Ασφάλισης του προσωπικού της ΔΕΗ, αλλά και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, της τάξης περίπου των 200 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που το επικουρικό ταμείο εκτιμά πως θα έχει διαθέσιμα μέσα στο 2015.

Αυτό σημαίνει πως ίσως από αυτά τα έσοδα να καταστεί δυνατό να καλυφθεί ένα μέρος του συνολικού ποσού των 376 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα