Μαύρα (ακροδεξιά) μαντάτα από τα κρυφά γκάλοπ

 

Ενόσω στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούν ανύπαρκτες αναίμακτες λύσεις για να κλείσουν την αξιολόγηση και στα κομματικά επιτελεία καταστρώνουν σχέδια επί χάρτου για να κατακτήσουν την εξουσία, σε επίπεδο κοινωνίας οι πολίτες διεκδικούν τη δική τους λύση. Μια λύση σε… βάρος τους, χωρίς όμως να το γνωρίζουν…

Εντυπωσιακό και συνάμα αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως τις τελευταίες εβδομάδες οι δημοσκοπικές εταιρείες σιώπησαν, με εξαίρεση τη δημοσκόπηση που παρουσίασε την Πέμπτη το βράδυ ο ΣΚΑΪ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, μια έντονη ανησυχία που καταγράφεται στα κομματικά επιτελεία δεν δικαιολογείται από τη δεδομένη ανατροπή που είχε καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα και επιβεβαιώθηκε και την Πέμπτη, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει πάρει κεφάλι, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως δεν χρειάζεται καμία δημοσκόπηση για να το δείξει, αρκεί κανείς να λάβει υπόψη του τα γεγονότα και τα δεδομένα.

Δεύτερο κόμμα;
Το πρόβλημα για όλους εστιάζεται αλλού. Στην κατάταξη των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις που συνεχίζουν να γίνονται αλλά αποφεύγεται να δημοσιευθούν. Σύμφωνα με αυτές λοιπόν τα στοιχεία είναι αρκετά ρευστά όσον αφορά το δεύτερο κόμμα. Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνουν πως οι τάσεις θέλουν ως (δημοσκοπική) αξιωματική αντιπολίτευση το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται τρίτος φλερτάροντας σε κάποιες περιπτώσεις με μονοψήφια ποσοστά.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη αυτή τρέμοντας για το ενδεχόμενο ο «σουλτάνος» Ταγίπ Ερντογάν να υλοποιήσει τις απειλές του στέλνοντας χιλιάδες επιπλέον μετανάστες στη χώρα, ή να αποτύχει η διαπραγμάτευση και να φέρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα για τους Έλληνες πολίτες. Όποιο από τα δύο σενάρια και να πραγματωθεί, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η ούτως ή άλλως περιορισμένη ανοχή της ελληνικής κοινωνίας θα εξαντληθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα και το πολιτικό σκηνικό. Όπερ μεθερμηνευόμενο μία κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων θεωρείται δεδομένο πως θα στραφεί σε ακραία κόμματα που πολλές φορές κινούνται μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.

Παζλ οι μετεκλογικές συνεργασίες
Το πρόβλημα, όμως, είναι ακόμα πιο σοβαρό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία θα δυσκολευθεί να βρει κυβερνητικό εταίρο – ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας την ξεκάθαρη προς στιγμή θέση του ΠΑΣΟΚ. Στο Μοσχάτο αντιλαμβάνονται τη δύσκολη πραγματικότητα της επόμενης μέρας –που εικάζουν πως θα έρθει σύντομα– και ήδη προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν εξετάζει ένα σενάριο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι κάποιοι υποστηρίζουν πως θα είναι μονόδρομος, καθώς το Ποτάμι δύσκολα θα καταφέρει να περάσει το κατώφλι της νέας Βουλής όπως και η Ένωση Κεντρώων που ίσως να ήταν μια λύση. Στον αντίποδα δημοσκοπικά πάντα πιθανότητες (και με την έννοια του ακραίου) έχει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που όμως δεν προσφέρεται ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος.

«Ανάχωμα» ο Φαήλος
Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως στη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της αντεπίθεσης, με στόχο όχι να κερδίσουν τους αγανακτισμένους που στρέφονται στη Χρυσή Αυγή του Νίκου Μιχαλολιάκου αλλά κυρίως να τους στρέψουν (κάποιους τουλάχιστον από αυτούς) αλλού με προτίμηση ένα φίλα προσκείμενο κόμμα.
Όπως εξηγεί στην «Α» στέλεχος της οδού Πειραιώς, όπου και εδρεύει το στρατηγείο της Ν.Δ., οι δυνητικοί ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν έχουν συνοχή. Αντιθέτως πρόκειται για πολίτες οι οποίοι πλέον έχουν χάσει κάθε ελπίδα μετά και τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που φυσικά αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου. «Θεωρώντας βέβαιο πως ό,τι και να ψηφίσουν, τίποτε δεν θα αλλάξει, επιλέγουν κάποιοι τη Χ.Α. για να τιμωρήσουν τους υπόλοιπους», σχολιάζει.
Στο επίκεντρο λοιπόν του σχεδιασμού της Ν.Δ. βρίσκεται ένα νεόκοπο –ακροδεξιό κατά πολλούς– κόμμα που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία της Χρυσής Αυγής, όχι με στόχο να μπει εκείνο στη Βουλή (σ.σ. χαρακτηρίζεται ως απίθανο σενάριο) αλλά να διατηρήσει τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Πρόκειται για το κόμμα του Φαήλου Κρανιδιώτη, «Νέα Δεξιά». Στην προσπάθεια αυτή φέρεται να συμμετέχει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με το πρώην στέλεχος του κόμματός του και άλλοτε υποψήφιο βουλευτή.
Ο σχεδιασμός θέλει να αναδειχθεί η «Νέα Δεξιά» ως το κατάλληλο κόμμα για τους πολιτικά ακροδεξιούς που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτικά άστεγο και που φυσικά απέχουν από ναζιστικά ιδεώδη.
«Έστω και ένα 2% να κοπεί από τη Χ.Α., θα είναι δώρο στη Δημοκρατία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής της «Α». Και δώρο στην επόμενη κυβέρνηση, μιας και θα της επιτρέψει να κινηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια ακόμα και προς τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τεχνοκράτες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα