Μα τι κάνει ο Λουτσέσκου;

Που το πάει η φετινή Ξάνθη και γιατί να μη διεκδικήσει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League; Οι επιδόσεις της προκαλούν αίσθηση, ο τρόπος με τον οποίο παίρνει τα αποτελέσματα θυμίζουν μεγάλη ομάδα, στο ρόστερ της υπάρχουν ξένοι παίκτες που κάνουν τη διαφορά και Έλληνες που παίζουν χρόνια στο σύλλογο και βρίσκονται στα καλύτερά τους και φυσικά στον πάγκο ένας προπονητής που καθόλου τυχαία δεν έχει απασχολήσει τους προέδρους των μεγάλων ομάδων.

Ο Χρήστος Πανόπουλος, όμως, κάτι ξέρει και κρατάει τον Ραζμάν Λουτσέσκου στον πάγκο της Ξάνθης όλα αυτά τα χρόνια. Και φυσικά έβαλε τα γυαλιά σε όλους αυτούς που μιλούσαν για σίγουρη απόλυση του Ρουμάνου προπονητή μετά το 0-0 της τέταρτης αγωνιστικής κόντρα στον Ατρόμητο που διατήρησε την Ξάνθη κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Σήμερα, η Ξάνθη είναι δεύτερη πίσω από τον Ολυμπιακό, τον οποίο υποδέχεται την επόμενη αγωνιστική και με νίκη όχι μόνο θα τον πλησιάσει, αλλά θα γίνει η πρώτη επαρχιακή ομάδα με έξι συνεχόμενες νίκες στην ιστορία της Α’ Εθνικής. Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, αυτό είναι το τετράπτυχο της φετινής εκπληκτικής πορείας της Ξάνθης:

 

Παράγοντας ποδοσφαιριστές

Η Ξάνθη διαθέτει σε όλες τις θέσεις ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να αγωνιστούν σε μεγάλη ομάδα. Τον εξαιρετικό γκολκίπερ Ζίφκο Ζίφκοβιτς, τέσσερις φορές πρωταθλητής Σερβίας, με ευρωπαϊκή εμπειρία, έχει δεχθεί μόλις εννέα γκολ στα 14 τελευταία παιχνίδια. Τον αδικημένο Χρήστο Λισγάρα στο κέντρο της άμυνας, στόπερ με ύψος 1,89 και εμπειρία, αφού έχει πατήσει τα 30. Πολύτιμη μονάδα. Τον Δημοσθένη Μπαξεβανίδη, δεξί μπακ στα 28, σταθερός παίκτης, διαρκώς βελτιώνεται.

Τον αρχηγό Θοδωρή Βασιλακάκη, στην καλύτερη φάση της καριέρας του, ηγέτης και MVP, σε δαιμονιώδη φόρμα εδώ και αρκετές εβδομάδες. Τον Τζόρτζε Λάζιτς, με πάνω από 250 συμμετοχές σε υψηλό επίπεδο με την Μέταλουργκ και την Παρτίζαν (26 γκολ και 31 ασίστ!) που με την εμπειρία του μπορεί να αναλάβει οποιονδήποτε ρόλο στη μεσαία γραμμή. Και τέλος, έναν φοβερό επιθετικό, τον Τυνήσιο Χαμζά Γιουνές, τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος (εννέα γκολ, δύο ασίστ) που προκαλεί τρόπο σε κάθε άμυνα.

 

Παράγοντας προπονητής

Το 2014 ο Λουτσέσκου ανέλαβε την Ξάνθη και τα πήγε υπέροχα, παρά το στραβό ξεκίνημα διεκδικώντας το ευρωπαϊκό εισιτήριο και μέσω πρωταθλήματος, αλλά και μέσω Κυπέλλου. Την επόμενη χρονιά τα πράγματα δεν πήγαν καλά, αλλά αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, ωστόσο πίσω από τα αρνητικά αποτελέσματα κρυβόταν μία συνεννόηση και σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του προπονητή και της διοίκησης, προκειμένου να χτιστεί μία ομάδα που θα είναι βελτιωμένη τη νέα σεζόν. Έτσι κι έγινε. Ο Λουτσέσκου είναι καλός στην προετοιμασία της ομάδας του, στο διάβασμα του αντιπάλου, στο κοουτσάρισμα, διατηρεί την πειθαρχία, έχει καλές σχέσεις με όλους, αναλαμβάνει την ευθύνη στις ήττες και απ’ ότι φαίνεται έχει ταλέντο και στον καλοκαιρινό προγραμματισμό και στις επιλογές.

 

Παράγοντας σκάουτινγκ και αγωνιστικός σχεδιασμός

Η Ξάνθη είναι η πιο «πονηρή» ελληνική ομάδα στον τομέα του σκάουτινγκ και του αγωνιστικού σχεδιασμού. Τι κάνει; Επιλέγει παίκτες δύο κατηγοριών: α) από συγκεκριμένα πρωταθλήματα, κατώτερα του ελληνικού, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση στον ποδοσφαιριστή όταν κάνει άλμα στην καριέρα του και ότι του δίνεται η ευκαιρία να δείξει τι αξίζει σε περισσότερο κόσμο. β) ελαφρώς προχωρημένης ηλικίας, αλλά με ιστορικό καλής συμπεριφοράς και ήθους, προσφέροντας ένα καλό συμβόλαιο προς την αυγή της καριέρας τους, ελπίζοντας – βάση ιστορικού – ότι θα το τιμήσουν. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, οι παίκτες που έρχονται από τη Σερβία, την Τσεχία, τη Σλοβακία ή τη Ρουμανία έρχονται στην Ξάνθη και αποδίδουν τα μέγιστα, ενώ οι ποδοσφαιριστές άνω των 33 – βλέπε Λάζιτς – όχι μόνο κάνουν το καθήκον τους, αλλά αποδεικνύονται και κομβικοί για την καλή πορεία της ομάδας!

 

Παράγοντας διοίκηση

Η Ξάνθη είναι η σταθερότερη ελληνική επαρχιακή ομάδα από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 διότι υπάρχει ο Χρήστος Πανόπουλος. Στην περσινή του συνέντευξη στον Άρη Γάτα δήλωσε πως σχεδόν είχε βαρεθεί να ασχολείται με το ποδόσφαιρο, αλλά τελικά μπλόφαρε! Υπήρξε πρωτοπόρος, προσκολλώντας χορηγό δίπλα στο έμβλημα και στην ονομασία της ομάδας, αλλάζοντας μέχρι και τα χρώματα (δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς η Ξάνθη δεν είχε σκληροπυρηνικό οπαδικό κίνημα για να εμποδίσει μία τέτοια πράξη) και φυσικά δημιούργησε προπονητικό κέντρο και έχτισε καινούριο μοντέρνο γήπεδο. Πάντα έχει ιδέες και απόψεις για τη λειτουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και υπήρξε ο κινηματίας των «12», θέλοντας να προστατέψει τα συμφέροντα των «μικρών» του αθλήματος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα