Μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Στη μείωση της τιμής του  πετρελαίου θέρμανσης κατά 30% προχωρά η κυβέρνηση από τον προσεχή Οκτώβριο (και συγκεκριμένα από τις 15 του επόμενου μήνα  έως τις 30 Απριλίου 2015) με τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή από τον Χρ. Σταϊκούρα. Ο  φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα πέσει στα 230 από 330 ευρώ στα 1.000 λίτρα.

Ειδικότερα, η τροπολογία που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και τον Ανδρέα Λοβέρδο (κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις θρησκευτικές κοινότητες, που συζητείται στις επιτροπές της Βουλής)  θα φέρει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μείωση κατά περίπου 12 λεπτά το λίτρο στην τιμή του πετρελαίου θέρμανση,  αριθμοί που μεταφράζονται σε μια πραγματική μείωση από 10 ως και 16 λεπτά το λίτρο για όλους και κατά συνέπεια η τελική τιμή διάθεσης του πετρελαίου διαμορφώνεται στα 1,15 ευρώ το λίτρο, ενδεχομένως και στο 1,10 ευρώ το λίτρο.

 Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους το κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 133,58 εκατ. ευρώ (108,6 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και 24,98 από ΦΠΑ) ενώ στην περίπτωση που αυξηθεί η κατανάλωση κατά περίπου 43,5 % τότε το κόστος θα είναι μηδενικό.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «με τη μείωση των συντελεστών ΕΦΚ κατά 30%, αποσκοπείται η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου, με απώτερο στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, λόγω χρήσης υποκατάστατων προϊόντων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα».
Έτσι από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί στα 0,23 ευρώ το λίτρο από 0,33 ευρώ που είναι σήμερα με αποτέλεσμα η λιανική τιμή να διαμορφωθεί στα 1,10- 1,15 ευρώ το λίτρο από 1,26 ευρώ που ήταν στα τέλη Απριλίου του 2014.

Παράλληλα, θα παραμείνει σε ισχύ και η επιδότηση των 0,35 ευρώ το λίτρο, η οποία θα χορηγηθεί και πάλι με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης σε όσα νοικοκυριά πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα