Μεγάλες προσδοκίες (από τον Νίκο Βεζυρτζή)

 

Οι διοικητικές αλλαγές σε μία ΠΑΕ, μεσούσης της περιόδου, ένα και μόνο πράγμα αποδεικνύει. Την αποτυχία των προηγούμενων επιλογών. Ο Ιβάν Σαββίδης προσπαθεί να βγάλει… άκρη στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν μπορεί. Έχει δοκιμάσει όλους τους τρόπους. Στην αρχή έριξε πολύ χρήμα και πόνταρε σε μεγάλα ονόματα και εμπειρία. Δεν βγήκε. Ακολούθως επέλεξε το μοντέλο των επενδύσεων και του περιορισμένου μπάτζετ. Δεν «τσούλησε» ούτε αυτό. Μετά έφερε έναν από τους κορυφαίους τεχνικούς διευθυντές στον κόσμο, τον Φρανκ Άρνεσεν, προκειμένου να του οργανώσει την ομάδα. Ούτε αυτό απέδωσε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Τουναντίον, ο «Δικέφαλος του Βορρά» βρίσκεται στην 4η θέση, αρκετούς βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Τι έφταιξε; Αυτό ακριβώς αναζητεί με κάθε τρόπο ο Ιβάν Σαββίδης.

Βλέποντας και τη φετινή πορεία της ομάδας, ο μεγαλομέτοχος του συλλόγου είχε δύο επιλογές. Ή να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις του και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον ΠΑΟΚ, ή να ψάξει τις απαντήσεις μέσω ενός παράγοντα που γνωρίζει πώς λειτουργεί το όλο σύστημα. Το πρώτο θα ήταν αδιανόητο να το κάνει. Επέλεξε λοιπόν το δεύτερο, τοποθετώντας τον Νίκο Βεζυρτζή σε διοικητικό πόστο. Ο άλλοτε πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ξέρει και τα καλά και τα άσχημα. Διαθέτει μεγάλη παραγοντική εμπειρία και μπορεί να διακρίνει τα κακώς κείμενα.

Ωστόσο, η παρουσία του Βεζυρτζή είναι –για πολλούς μέσα στην ομάδα– ένα είδος αμφισβήτησης της επάρκειας του τεχνικού διευθυντή, Φρανκ Άρνεσεν. Ο νέος αντιπρόεδρος θα αξιολογήσει τους πάντες, ακόμη και τον Δανό. Με άλλα λόγια, και αν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, ο Βεζυρτζής επί της ουσίας αναλαμβάνει το βασικό μέρος της δουλειάς τού Άρνεσεν. Διότι, σε μία ομάδα, την αξιολόγηση κάνει ο τεχνικός διευθυντής, ο οποίος εισηγείται στη διοίκηση ή στον μεγαλομέτοχο. Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ παραγκωνίζεται ο Φρανκ Άρνεσεν και μέρος του ρόλου του αναλαμβάνει ο Νίκος Βεζυρτζής.

Τα τέσσερα φάουλ που καταλογίζουν στον Άρνεσεν

Ο μερικός παραγκωνισμός ή «καπέλωμα» του Δανού τεχνικού διευθυντή δεν είναι τυχαίος. Κάθε άλλο. Τον τελευταίο μήνα έχουν ξεκινήσει πολλές μουρμούρες για τις επιλογές του, κυρίως όμως για τις… μη επιλογές του, δηλαδή για όσα ΔΕΝ έκανε, ή δεν φρόντισε να καλύψει. Πιο συγκεκριμένα, του καταλογίζουν τα εξής:

1)Έξι μήνες μετά, δεν έχει μπει στη νοοτροπία της Ελλάδας.

Τι σημαίνει αυτό; Στον ΠΑΟΚ προσέλαβαν τον Φρανκ Άρνεσεν προκειμένου να στήσει σε άλλες βάσεις την ομάδα και να αλλάξει τη φιλοσοφία της. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι ο ίδιος ο Δανός τεχνικός διευθυντής δεν έκανε καμία προσπάθεια να προσαρμόσει τα πλάνα του, αλλά να προσαρμοστεί και ο ίδιος στα ελληνικά δεδομένα. Καλώς ή κακώς, κάθε χώρα, κάθε πρωτάθλημα, λειτουργεί με τους δικούς του άγραφους κανόνες. Δεν είναι όλα ίδια. Ο Φρανκ Άρνεσεν δεν επέδειξε ο ίδιος προσαρμοστικότητα, παρ’ ότι απαιτούσε απ’ όλους τους υπόλοιπους να προσαρμοστούν στο δικό του σκεπτικό.

2)Δεν κάλυψε το κενό του Λούκας Πέρεθ.

Ως τεχνικός διευθυντής οφείλει να κάνει τις σωστές επιλογές, αλλά και να προβλέπει τα κενά. Η «αναγκαστική» παραχώρηση του Λούκας Πέρεθ στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια προκάλεσε μεγάλο κενό στη μεσαία γραμμή. Ο Φρανκ Άρνεσεν δεν φρόντισε να καλυφθεί αυτό το νευραλγικό πόστο, με συνέπεια η ομάδα να έχει «πετάξει» πάρα πολλούς βαθμούς, ακριβώς γιατί δεν διαθέτει τον ποδοσφαιριστή που θα οργανώνει και θα δίνει ρυθμό στο παιχνίδι της.

3)Η επιλογή του Ιγκόρ Τουντόρ για την τεχνική ηγεσία.

Ο Δανός επέλεξε τον Κροάτη στη λογική ανερχόμενου κόουτς, ο οποίος διαθέτει ένα βαρύ όνομα ως πρώην παίκτης και με φιλοσοφία που στηρίζεται στην πειθαρχία. Σε επίπεδο τακτικής, ωστόσο, τα πλάνα του Τουντόρ δεν αποδίδουν και αυτό καταδεικνύεται από τα πολλά αρνητικά αποτελέσματα.

4)Έλεγχος αποδυτηρίων.

Λένε στον ΠΑΟΚ ότι ο Άρνεσεν επέλεξε τον Τουντόρ για να επιβάλει ο Κροάτης την πειθαρχία στα αποδυτήρια και να μην αναγκαστεί ο ίδιος να αναλάβει τον ρόλο του κακού. Όπως φαίνεται, η όποια πειθαρχία δεν λειτούργησε στα αποδυτήρια του «Δικέφαλου του Βορρά», ενώ και η εικόνα στο γήπεδο δεν είναι καθόλου καλή.

Όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα

Σε κάθε περίπτωση, και αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες ανά τον κόσμο, άπαντες κρίνονται από τα αποτελέσματα. Ο ΠΑΟΚ έχει εφτά νίκες, πέντε ισοπαλίες και τρεις ήττες στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Από τις «γκέλες» που έχει κάνει, μόλις οι δύο μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογικές. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, έχει χάσει 15 βαθμούς από «γκέλες» που δεν θα έπρεπε, οι περισσότερες εκ των οποίων καταγράφηκαν στο –κατά τα άλλα– απόρθητο κάστρο της Τούμπας. Η 4η θέση στο πρωτάθλημα υπ’ αυτές τις συνθήκες και ενώ έχει νικήσει Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, αλλά και Ατρόμητο στο Περιστέρι, δεν είναι αποδεκτή. Για όλα τα παραπάνω μπήκε στην ΠΑΕ ο Νίκος Βεζυρτζής, ο οποίος θα δει, θα κρίνει και θα εισηγηθεί. Οι καμπάνες κτυπάνε για όλους, ακόμη και για τον Φρανκ Άρνεσεν

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα