«Μεγάλη “υπηρεσία” του ΣΥΡΙΖΑ στη… διαφθορά» 

Μία μεγάλη συνέντευξη με τον πρώην υπουργός Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό φιλοξενεί σήμερα η «Α», καθώς ο Μακεδόνας πολιτικός μίλησε για όσα συμβαίνουν σήμερα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο πρώην υπουργός, εμπνευστής του αθλητικού νόμου που έμεινε στην ιστορία με το όνομά του, βάλλει κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκονται σήμερα υπό κηδεμονία, δεν διστάζει να ψέξει τους παράγοντες ότι συχνά δεν επιλέγουν ούτε το εθνικό ούτε το συμφέρον των ομάδων τους, ενώ τέλος δεν χαϊδεύει τα αυτιά των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία δεν είναι πάντα έτοιμη να υιοθετήσει ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, «αν και δηλώνει το αντίθετο».

Κύριε Ορφανέ, πώς αισθάνεστε που μετά από δέκα και πλέον χρόνια δικαιώνεστε για το νομοθετικό σας έργο, σχετικά με το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ και το ιδιώνυμο σε ό,τι αφορά τη βία στους αγωνιστικούς χώρους

«Το σύνολο του νομοθετικού έργου που ψήφισε η Βουλή την περίοδο Μαρτίου 2004 έως Σεπτεμβρίου του 2007 στον χώρο του Αθλητισμού ήταν αποτέλεσμα επίπονης, μακροχρόνιας, συλλογικής εργασίας με τις δικές μου οδηγίες. Το γεγονός ότι 10 χρόνια αργότερα η κοινωνία και ιδιαίτερα οι ασχολούμενοι με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο αισθάνονται και πιστεύουν πλέον ότι η προσέγγιση εκείνης της εποχής στα θέματα της βίας και του εκλογικού συστήματος ήταν ορθή και έδινε σωστές κατευθύνσεις στην οργάνωση του χώρου, είναι ιδιαίτερα τιμητική για μένα που εισηγήθηκα τότε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

»Συγχρόνως όμως αποδεικνύει ότι η κοινωνία δεν είναι πάντα έτοιμη να υιοθετήσει ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, αν και δηλώνει το αντίθετο. Όπως και να το δει κανείς, πάντως, είναι μια γενικότερη αναγνώριση του έργου μου και με χαροποιεί».

 Ο νόμος «Ορφανού» για τις εκλογές της ΕΠΟ με περίπου 400 εκλέκτορες προκειμένου να σταματήσουν οι «μαύρες» παροχές στις Ενώσεις ,καταργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ υποσχόταν ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση, μείωσε το εκλογικό σώμα σε 71! Πώς σχολιάζετε την απόφαση αυτή;

«Δυστυχώς πολλοί υπερασπίζονται τη Δημοκρατία και τον ρόλο της μόνο στα λόγια. Όταν χρειάζεται να πάρουν κάποιες αποφάσεις διεύρυνσης της λειτουργίας της, τότε υπερισχύουν άλλοι κανόνες και άλλα κριτήρια. Όσο ευρύτερο είναι το εκλογικό σώμα, τόσο δυσκολότερη είναι η διαδικασία ελέγχου του. Η συμπεριφορά και οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του δεν εκπλήσσουν κανένα. Έχουμε δει ανάλογες καταστάσεις στην οικονομία, στην κοινωνική στήριξη, στην υγεία, σε όλους τους τομείς των κυβερνητικών δράσεων, όπου επικρατεί η εύκολη αντικατάσταση των υπεσχημένων από συμφέρουσες –την κυβέρνηση και όχι τον λαό– λύσεις της τελευταίας στιγμής.

»Προσωπικά πιστεύω ότι η ισχυρή εκπροσώπηση των αθλητικών σωματείων, που λειτουργεί και ως βάση στον αθλητισμό ,είναι η κυρίαρχη και σωστή επιλογή, όσον αφορά το εκλογικό σύστημα στον χώρο του ποδοσφαίρου».

 Μετά από τόσα χρόνια, κάνοντας αυτοκριτική, θεωρείται ότι έπρεπε να μην κάνετε πίσω μπροστά στον «μπαμπούλα» της FIFA;

«Η κάθε ιστορία έχει διάφορες παραμέτρους και λεπτομέρειες. Θέλω να πω ότι στη διάρκεια εκείνων των συγκρούσεων πολλοί διάλεξαν τη λάθος πλευρά. Προσωπικά διεχώρισα τις αθλητικές αρμοδιότητες από τις αρμοδιότητες της κρατικής και κυβερνητικής εξουσίας. Θέλω όμως να υπενθυμίσω ότι σήμερα με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ η ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκονται υπό κηδεμονία, τόσο στον διοικητικό χώρο όσο και στον χώρο της διαιτησίας.

»Δυστυχώς πολύ συχνά οι παράγοντες του ποδοσφαίρου δεν επιλέγουν ούτε το εθνικό ούτε το συμφέρον των ομάδων τους. Λειτουργούν με παρωπίδες, δίχως προοπτικές και επιλέγουν συνήθως εύκολες διαδρομές με μηδαμινά αποτελέσματα. Η δική μου συμπεριφορά κρίνεται και τώρα και θα κριθεί και στο μέλλον, όταν θα συγκρίνεται με όσα ακολούθησαν και την πορεία του ποδοσφαίρου έκτοτε».

 Αλήθεια, πώς νιώσατε όταν υπουργός από το ίδιο κόμμα (Ν.Δ.) κατήργησε τις νομοθετικές σας πρωτοβουλίες;

«Αναφέρεστε, κυρίως, στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας των αθλητικών γεγονότων. Θα απαντήσω με ειλικρίνεια: ο συγκεκριμένος νόμος είχε εξαιρετικά αποτελέσματα με μεγάλη μείωση των επεισοδίων, με μείωση των αστυνομικών δυνάμεων που απαιτούνταν στα γήπεδα, με πρωτοφανή αύξηση των φιλάθλων – περίπου 300%, από 680.000 θεατές το 2003 – 2004 σε περίπου 2.000.000 θεατές το 2006-2007. Δημιουργήθηκαν οικογενειακές κερκίδες, πήγαιναν στα γήπεδα ευκολότερα πλέον οι γυναίκες τα νέα παιδιά και συνολικά ο νόμος λειτουργούσε αποτρεπτικά σε όσους είχαν στο μυαλό τους τη δημιουργία επεισοδίων.

»Ένας νόμος χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια όσον αφορά την εφαρμογή του, για να επιτευχθούν τα ζητούμενα αποτελέσματα. Δυστυχώς λίγο πριν από τις εκλογές του 2009 μια τροπολογία αποδυνάμωσε την ισχύ τού νόμου και είχε αρνητικά αποτελέσματα στη συνολική εφαρμογή του. Σαφώς με ενόχλησε το πισωγύρισμα γιατί η συγκεκριμένη διάταξη είχε αποτελέσματα και ήταν μια κοινωνική κατάκτηση των πιο αδυνάμων. Το γεγονός ότι 10 χρόνια μετά συζητείται η επαναφορά της διάταξης αναδεικνύει την εμβέλειά της και το ορθόν της τότε επιλογής. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι χάθηκαν δέκα χρόνια χωρίς λόγο…».

 Εάν ο υφυπουργός Αθλητισμού σας καλέσει για να σας ζητήσει τη γνώμη σας σχετικά με το ιδιώνυμο, τι θα προτείνετε;

«Στην υποθετική σας ερώτηση θα του επισημάνω τα οφέλη από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης με συγκεκριμένα στοιχεία ορισμένα των οποίων αναφέρονται παραπάνω. Το κυριότερο είναι να πιστέψουν στη δυνατότητα πραγματικής αντιμετώπισης της βίας στον αθλητισμό με την εφαρμογή του νόμου με τον ίδιο αυστηρό τρόπο, προς κάθε κατεύθυνση. Καθώς πέρασαν περίπου 10 χρόνια από την κατάργηση της νομοθετικής διάταξης καλό θα ήταν να μελετηθούν και να ενσωματωθούν και νεώτερες προσεγγίσεις, όσον αφορά την αποτίμηση των ποινών χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και οι στόχοι του νόμου».

 Πιστεύετε ότι τελικά έφθασε η ώρα από τη στιγμή που θα ισχύσει το ιδιώνυμο να προχωρήσει η πολιτεία στο επόμενο βήμα, αυτό της διάλυσης των συνδέσμων οι οποίοι κατηγορούνται ως άντρα ανομίας;

«Η πολιτεία πρέπει να παρακολουθεί τις δράσεις όλων των οργανωμένων ομάδων, υπό την έννοια της προστασίας της κοινωνίας και να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα τήρησης της τάξης κατά τη διάρκεια αθλητικών γεγονότων. Στο εξωτερικό οι οργανωμένοι φίλαθλοι ανήκουν σε συνδέσμους – λέσχες που λειτουργούν υπό την κεντρική ευθύνη του σωματείου, το οποίο τους διοχετεύει τα εισιτήρια και “πληρώνει” τις αρνητικές δράσεις τους. Υπάρχει ανάλογη διάταξη και στη χώρα μας αλλά δεν εφαρμόζεται. Ισχύουν όσα είπαμε για συνέπεια και συνέχεια στην εφαρμογή των νόμων. Έτσι κι αλλιώς η αστυνομία πρέπει να φέρει εις πέρας το έργο της, με ανοιχτά τα μάτια και προς όλες τις κατευθύνσεις».

 Μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά αλλά και με τον αθλητισμό πιστεύετε ότι το πρόβλημα της βίας έχει τις ρίζες του στη νοοτροπία των μεγαλο-ιδιοκτητών του ποδοσφαίρου, που ενδιαφέρονται να συντηρούν οπαδικούς στρατούς;

«Η σχέση των μεγαλοπαραγόντων με το οργανωμένο κομμάτι των φιλάθλων αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στην συμπεριφορά των οπαδών εντός και εκτός γηπέδων. Έχουμε γνωρίσει σκληρές διαμάχες οπαδών και προέδρων, αλλά επίσης και διαπρύσιους κήρυκες της αξίας και της βούλησης του προέδρου. Η βία εξαρτάται από τη συμπεριφορά των κυρίαρχων οικονομικά παραγόντων, από τις γραφές των οπαδικών εφημερίδων, από τη σωστή παρουσία των διαιτητών στο γήπεδο και των δικαστών εκτός αυτού. Η ισότιμη απονομή Δικαιοσύνης προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός γηπέδου αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο λειτουργεί ως ανάχωμα στη βία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μεταφέρονται στα γήπεδα και άλλοι κυρίως κοινωνικοί λόγοι ως προοίμια συγκρούσεων. Πέρα απ όλα μια αποφασισμένη κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει εμφανή αποτελέσματα και να περιορίσει τη βία στους αθλητικούς χώρους».

Στις επόμενες εκλογές λογικό είναι να διεκδικήσετε την επανεκλογή σας στη Βουλή. Πιστεύετε ότι η επαναφορά των δικών σας νομοθετικών πρωτοβουλιών θα βοηθήσει στον προεκλογικό αγώνα την παράταξή σας;

«Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την επάνοδο της χώρας σε κανονική τροχιά λειτουργίας, την απομάκρυνση των μνημονιακών υποχρεώσεων, την οργάνωση ασφαλούς κράτους δικαίου, τη διευθέτηση θεμάτων υγείας και παιδείας, την κοινωνική ανόρθωση της πατρίδας μας, την αναπτυξιακή μας πορεία. Στο μερίδιο που αφορά η προεκλογική περίοδος τα αθλητικά θέματα, σίγουρα η πρόταξη πετυχημένων στην συνείδηση των πολιτών ιδεών και θεσμών, θα συνεισφέρει πολύ ισχυρά στην εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών»

Προσωπικά πιστεύω στις δυνάμεις της χώρας μας και στις δυνατότητες ανατροπής της αρνητικής πορείας που υφιστάμεθα από μία κυβέρνηση χωρίς κατεύθυνση, χωρίς στόχους, χωρίς προοπτικές. Ελπίζω το ταχύτερο να απαλλαγούμε από μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει ούτε η ίδια αυτά που υπόσχεται…».

 Εάν σε κυβέρνηση Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης σας καλούσε να αναλάβετε το υπουργείο Αθλητισμού, ποιες θα ήταν οι πρώτες αποφάσεις που θα λαμβάνατε;

«Πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε τους πολίτες για την ζημιά που υφίσταται η χώρα όσο παραμένει στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας και η παρέα του. Να θυμίσουμε ότι πρέπει να οργανωθούν να διαμαρτυρηθούν ώστε το ταχύτερο δυνατό να αλλάξουμε κυβερνητική ηγεσία. Να εφαρμόσουμε πρόγραμμα με στόχους, με προοπτική, με ελπίδα, με δυναμική.  Θα ‘ρθει η ώρα να μιλήσουμε και για τον αθλητισμό. Όχι ως πρόβλεψη αλλά ως προγραμματική εφαρμογή…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα