«Μεγάλο παζάρι» για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ημερομηνία κλειδί για τον σχηματισμό ή μη κυβέρνησης στη Γερμανία είναι η 30η Νοεμβρίου, όταν ο Μάρτιν Σουλτς θα αποφασίσει εάν θα συνταχθεί με την Ανγκελα Μέρκελ. Το ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους, πλέον, στα κέντρα λήψεως αποφάσεων για την Ε.Ε. είναι αν το Βερολίνο στις αρχές Δεκεμβρίου θα έχει νέα κυβέρνηση ή θα στηθούν εκ νέου κάλπες.

Η επικείμενη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, ανάμεσα στον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον ηγέτη των Χριστανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και τον Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών, θα είναι «κλειδί». Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως μέχρι σήμερα ο επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς, είχε κατηγορηματικά αρνηθεί κάθε ιδέα παράτασης του «Μεγάλου Συνασπισμού» μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, ο Γερμανός π0ρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.

Την ίδια ώρα, τα ξένα ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο κ. Σουλτς ετοιμάζεται για μία γενναία πολιτική… «κωλοτούμπα», αποτέλεσμα των εσωκομματικών (σ.σ. και όχι μόνο) πιέσεων! «Το κόμμα είναι έτοιμο να μπει στην διαδικασία των συζητήσεων ξανά», τόνισε ο γενικός γραμματέας του SPD, Χουμπέρτους Χάιλ, μετά από μια οκτάωρη σύσκεψη των επιτελών της παράταξης στο Βερολίνο.

Καθησυχαστική η καγκελάριος σε ομιλία της το Σάββατο

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ επιχειρεί να καθησυχάσει άπαντες ότι σύντομα θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. «Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία, είναι επιθυμητό να έχουμε γρήγορα μια κυβέρνηση» είπε η καγκελάριος, σε κομματική συγκέντρωση το Σάββατο, προσθέτοντας πάντως πως η υπηρεσιακή κυβέρνησή της είναι ικανή να φέρει σε πέρας τις καθημερινές κυβερνητικές δραστηριότητες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Τέλος, πρόσθεσε πως είναι έτοιμη να μιλήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες αφού το κεντροαριστερό κόμμα ακύρωσε προηγούμενη απόφασή του και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να μιλήσει με τους συντηρητικούς. Υπογράμμισε δε ότι οι οποιεσδήποτε συνομιλίες πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα