Μειώσεις σοκ εως 15% στις επικουρικές συντάξεις

Μειώσεις σοκ που αναμένεται να φτάσουν έως το 15% έρχονται στις επικουρικές συντάξεις και θα αφορούν για όσους παίρνουν πάνω από 170 ευρώ, ενώ οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα αποφευχθούν μόνο εαν αλλάξει γνώμη η τρόικα και αποδεχτεί την πρόταση Κατρούγκαλου για αύξηση στις εισφορές που πληρώνουν εργοδότες και εργαζόμενοι.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν πως θα γίνουν κλιμακωτές μειώσεις, από 6% εως 10%, στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 170 ευρώ. Παίζεται μάλιστα οι περικοπές να φτάσουν στο 15% αν αποφασιστούν μειώσεις μόνο στις υψηλότερες συντάξεις.

Το βασικό σενάριο που αποκαλύπτουν τα Νέα είναι να υπάρξουν κλιμακωτές περικοπές που μεσοσταθμικά φτάνουν στο 7% για πάνω από 711.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ, με την προϋπόθεση πως θα συνδυαστεί με αύξηση εισφορών 1%, από εργοδότες και εργαζόμενους, κάτι που όμως απορρίπτει εως τώρα η τρόικα.

Αν ισχύσει αυτό το σενάριο
– Μεγάλοι χαμένοι θα είναι 82.000 συνταξιούχοι που παίρνουν επικουρικές πάνω από 400 ευρώ. Εδώ οι μειώσεις υπολογίζονται στο 11%

– Πολύ μικρές μειώσεις θα υποστούν 125.000 συνταξιούχοι που παίρνουν επικουρικές από 170 εως 200 ευρώ το μήνα

– Κερδισμένοι θα είναι 358.000 συνταξιούχοι που παίρνουν επικουρική μέχρι 170 ευρώ το μήνα, αφού θα εξαιρεθούν από τις περικοπές

Όλα όμως θα κριθούν, δηλαδή ακόμα και το μαχαίρι στις κύριες συντάξεις, απόο το αν αποδεχθεί η τρόικα τις προτάσεις – ισοδύναμα Κατρούγκαλου για αύξηση στις εισφορές που πληρώνουν τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι.

Προς το παρόν οι εκπρόσωποι των δανειστών, με πιο πρόσφατη δήλωση από τον Ν. Κοστέλο, αρνούνται τις αυξήσεις στις εισφορές έχοντας δύο, κυρίως, επιχειρήματα. Το πρώτο είναι πως θα βυθιστεί ακόμα περισσότερο η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και το δεύτερο είναι πως οι αυξήσεις στις εισφορές θα αποτρέψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα