“Μειώσεις στις συντάξεις, αλλά όχι οριζόντιες”

Μειώσεις στις συντάξεις, αλλά όχι οριζόντιες. Αυτό τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που επεσήμανε ότι η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό δεν θα προέλθει από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους.

Ωστόσο παραδέχεται ότι «Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας ως προς την επιδίωξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής», δηλαδή ότι για το 2016 μόνο, θα μειωθεί το κονδύλι για τις συντάξεις κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ!

Παράλληλα βέβαια επιβεβαιώνει και το «μαχαίρι» στις επικουρικές λέγοντας ότι «θα προστατευθούν στον μέγιστο βαθμό», παραδεχόμενος έτσι ότι και αυτές θα μειωθούν.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας επιμένει ότι «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στα ουσιώδη χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης» και τονίζει ότι «σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να δώσουμε μια εθνική λύση σε ένα εθνικό ζήτημα, όπως είναι το ασφαλιστικό, όχι να νομοθετήσουμε με μεταφρασμένα κείμενα».

Και συνεχίζει ότι «εφόσον εμείς επιτυγχάνουμε τους στόχους μας τα μέσα επίτευξης τους αφορούν εμάς. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε τη μετατροπή της διαπραγμάτευσης από διμερές θέμα σε ευρωπαϊκό, με την άμεση αναμειξή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Επιμένουμε» τονίζει «σε ένα δημόσιο, καθολικό, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με δύο τμήματα σύνταξης, και τα δύο προκαθορισμένων παροχών, και τα δύο υπό την εγγύηση του κράτους: μία Εθνική Σύνταξη πουν αθ δίνεται σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, αρκεί να έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή η σύνταξη δεν θα χρηματοδοτείται απο ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ανεβαίνει μαζί με το ΑΕΠ, ισοδυναμώντας με ρήτρα ανάπτυξης. Δεν πρόκειται ως προς αυτή να υποχωρήσουμε σε πιέσεις να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα