Μελέτη με «μαύρες» προβλέψεις στα συρτάρια της Ν.Δ.

Μελέτη με όλα τα δυσμενή σενάρια που «παίζουν» για τη χώρα έχουν στα χέρια τους οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

 

Η «γαλάζια» ηγετική ομάδα σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο του κόμματος έχουν αναπτύξει σε έκθεση (σ.σ. την έχουν στα χέρια τους τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αντώνης Σαμαράς) όλα τα σενάρια, από το πιο ήπιο μέχρι το πιο δυσμενές. Ποια είναι αυτά;

Το πρώτο και ηπιότερο σενάριο «θέλει» την ανάπτυξη για το 2017 να είναι μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν, ενδεχόμενο που στη Ν.Δ. θεωρείται σχεδόν βέβαιη κατάληξη και όχι απλώς σενάριο. Θυμίζεται ότι για το νέο έτος 2017 η επίσημη πρόβλεψη των ευρωπαϊκών οργανισμών –μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον– ήταν πως η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη περί το 2,9%, ποσοστό πολύ ικανοποιητικό τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση. Ωστόσο, όλοι οι υπόλοιποι οργανισμοί (ανάμεσά τους και το ΔΝΤ) δίνουν σχεδόν στο μισό, δηλαδή περί το 1,5%.

Αλλά και αυτές οι προς τα κάτω αναθεωρημένες προβλέψεις, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν δύο νέα και ιδιαίτερα βασικά στοιχεία για τους οικονομολόγους: α) ότι οι τιμές πετρελαίου ανεβαίνουν πια, και β) ότι τα επιτόκια διεθνώς ανεβαίνουν επίσης.

Στην έκθεση που έχει στα συρτάρια της η Ν.Δ. δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκλογή Ντόναλντ Τραμπ, καθώς έχουν παρατηρήσει ότι οι παραπάνω αυξήσεις είχαν αρχίσει πριν από την εκλογή του, και αναμένεται να επιταχυνθούν με την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ τον Ιανουάριο. Άρα, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας της Ν.Δ., η προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι γύρω στο 1% και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι, όπως όλα δείχνουν, η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα καθυστερήσει, το ποσοστό ανάπτυξη για την Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση θα κινηθεί κάτω από το 1% (αντί για 2,9% που υπολογιζόταν επισήμως έως τώρα)…

Αυτό σημαίνει πως, χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο (ceteris paribus, που λένε οι οικονομολόγοι), θα χρειαζόταν η Ελλάδα πρόσθετα μέτρα λιτότητας από αυτά που έχει ήδη γράψει στον προϋπολογισμό, για να πιάσει τον στόχο πλεονάσματος της επόμενης χρονιάς. Πόσα πρόσθετα; Γύρω στο 0,8% του ΑΕΠ ή 1,3 δισεκατομμύρια. Μόνο από την υστέρηση ανάπτυξης για «εξωγενείς λόγους».

 

Αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των πλεονασμάτων

Το διόλου απίθανο δεύτερο σενάριο αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, που όμως θα σημάνει αναθεώρηση του τρόπου που υπολογίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. (και αποδέχεται η Κομισιόν) τα πρωτογενή πλεονάσματα. Διότι είναι φανερό πλέον ότι μεγάλο μέρος του πλεονάσματος που παρουσιάζει η κυβέρνηση οφείλεται στο ότι δεν πληρώνει τις τρέχουσες οφειλές της στον ιδιωτικό τομέα, με τα ληξιπρόθεσμα να αυξάνονται συνεχώς και αλματωδώς.

Επιπρόσθετα η ελληνική κυβέρνηση προσμετρά στα πλεονάσματα αρκετά μη επαναλαμβανόμενα έσοδα (one-offs), όπως τα αυξημένα μερίσματα από την Τράπεζα Ελλάδας. Αυτά τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα ΔΕΝ θα έπρεπε να προσμετρούνται καθόλου στο πλεόνασμα. Ούτε θα έπρεπε να μοιράζονται βάσει της συμφωνίας με την Τρόικα. Κι έτσι, είναι πιθανό να ζητήσει το ΔΝΤ πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να καλυφθούν με ασφάλεια οι στόχοι. Αυτές οι «προσαρμογές», που θα είναι επώδυνες, θα ζητηθούν επισήμως στο νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ακόμα δεν έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.

Πόσο θα είναι όλα αυτά τα πρόσθετα; Κανείς δεν ξέρει! Το μόνο βέβαιο είναι πως για τα επόμενα δύο χρόνια θα ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια (χωρίς τα πρόσθετα από την «υστέρηση ανάπτυξης»). Ή θα ξεπερνούν και τα 6 δισεκατομμύρια ακόμα (μαζί με τα πρόσθετα από την υστέρηση ανάπτυξης).

Αμέσως αναρωτιέται κανείς από πού θα προκύψουν όλα αυτά. Από πού και με ποιο τρόπο θα βρεθούν. Επίσης, κανείς δεν ξέρει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν τα αντέχει πια η ελληνική οικονομία. Που δεν είναι βέβαιο αν αντέχει καν τα μέτρα λιτότητας που ήδη έχουν συμφωνηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια. Και μήπως κάποια από αυτά (όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις) έλθουν και νωρίτερα, δηλαδή από το 2017.

Με δύο λόγια, όπως και να έχει το πράγμα, έρχεται νέο «τσουνάμι» λιτότητας, σε μια οικονομία που ήδη ασφυκτιά!

 

Και νέα μεσοπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης χρέους;

Επειδή δεν μπορεί να βρεθεί λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους (κι επειδή τα βραχυχρόνια μέτρα που ήδη αποφασίστηκαν στη συνέχεια «πάγωσαν» μέχρι να… ξεπαγώσουν και ουδείς τελικά ξέρει τι μας ξημερώνει) έτσι κι αλλιώς θεωρούνται εντελώς «ανεπαρκή», σύμφωνα με το τρίτο σενάριο πιθανότατα θα χρειαστεί εντός του 2017 να εγκριθούν και νέα μεσοπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης χρέους!

Θα το θέσει το ΔΝΤ επιτακτικά. Και θα πρέπει να ληφθούν φέτος, γιατί αλλιώς δεν θα μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να δανειστεί το 2018. Κι επειδή τελειώνει το Μνημόνιο το 2018, αν δεν μπορεί τότε να βγει η Ελλάδα στις αγορές, θα πρέπει να υπάρξει και… τέταρτο Μνημόνιο. Πράγμα το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το ψηφίσουν τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Άλλωστε, όπως αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές έχουν πει, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα αυτοκτονήσει… περισσότερο για τον Αλέξη Τσίπρα. Ίσως μάλιστα η εκλογική νίκη της Μέρκελ στις γερμανικές κάλπες το 2017 να περνάει μέσα από την πολιτική κατάρρευση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Χωρίς πρόσθετα (και πιο ουσιαστικά) μέτρα ανακούφισης χρέους, το ΔΝΤ δεν θα δώσει πιστοποιητικό βιωσιμότητας (όπως είχε δώσει τον Νοέμβριο του 2014), και χωρίς πιστοποιητικό βιωσιμότητας δεν θα μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές.

Αλλά, σκεφτείτε το εξής απλό: πως αν το ΔΝΤ πιέζει να κοπεί πιο βαθιά το ελληνικό χρέος και οι Ευρωπαίοι φωνάζουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να περάσει από τα κοινοβούλιά τους, είμαστε ήδη σε αδιέξοδο! Οπότε ο μόνος τρόπος να βγούμε από το αδιέξοδο είναι να κόψει η ίδια η Ελλάδα το χρέος της με δικές της δαπάνες. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι όποιο κόμμα κι αν βρίσκεται εκείνη τη χρονική στιγμή στη διακυβέρνηση της χώρας, θα πρέπει είτε να εκποιήσει δημόσια περιουσία, είτε να «κουρέψει» καταθέσεις.

Κι επειδή σε τωρινές τιμές δεν είναι εύκολο να εκποιήσει περιουσία, το πιο πιθανό είναι: το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης χρέους να έλθει από «κούρεμα» καταθέσεων. Όχι μόνο οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ (που είναι ελάχιστες), αλλά το σύνολο σχεδόν των καταθέσεων (ας πούμε πάνω από 2.000 ευρώ).

Πόσο θα πρέπει να συμβάλει το «κούρεμα» καταθέσεων στην απομείωση του ελληνικού χρέους; Περίπου 20 δισεκατομμύρια σε ονομαστικούς όρους! Δηλαδή, να κοπεί το 20% περίπου όλων των καταθέσεων πάνω από δύο χιλιάδες! Αυτά τα νούμερα είναι μόνο ενδεικτικά, βέβαια. Αλλά τέτοιας τάξης μεγέθους θα είναι το κούρεμα καταθέσεων.

 

 

 

Τα δύο σενάρια της πλήρους καταστροφής

 

Αν τα προηγούμενα ενδεχόμενα ακούγονται αρκούντως «μαύρα» για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τα δύο επόμενα μάλλον παραπέμπουν σε Αρμαγεδδώνα. Έτσι, το τέταρτο σενάριο θέλει να αποφεύγουμε μεν το haircut στις καταθέσεις, αλλά με συμφωνία Ευρωπαίων – ΔΝΤ να περνάει το λεγόμενο «Σχέδιο Σόιμπλε» και να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση μας κόβουν επί τόπου τα δύο τρίτα του χρέους μας, το εθνικό νόμισμα στο οποίο θα καταφύγουμε (δραχμή) υποτιμάται με το… καλημέρα κατά 50-70%. Αντί να χάσουμε 20 δισεκατομμύρια από τις τράπεζες (σε καταθέσεις), χάνουμε 50-70 δισεκατομμύρια από καταθέσεις, και αντίστοιχα από ακίνητα και κάθε μορφή περιουσίας, μισθούς, συντάξεις κ.λπ. Τόσο θα είναι η ονομαστική απώλεια από την υποτίμηση…

Και είμαστε πάλι «υπερχρεωμένοι»! Γιατί το υπόλοιπο του χρέους μας θα παραμένει σε ευρώ, ενώ το ΑΕΠ μας θα υπολογίζεται πια σε υποτιμημένες δραχμές. Εν ολίγοις, πλήρης καταστροφή!

Το πέμπτο σενάριο της έκθεσης που έχει στα χέρια της η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είναι –για να το πούμε λαϊκά– ο συνδυασμός που σκοτώνει! Αντί να γίνει πραγματικότητα ένα από τα παραπάνω ενδεχόμενα, φανταστείτε –λένε στην οδό Πειραιώς– να συμβούν όλα αυτά μαζί: Δηλαδή, πρώτα να μας επιβληθούν νέα υπέρογκα μέτρα λιτότητας (για να βγει το πρόγραμμα σε συνθήκες οικονομικής στασιμότητας πλέον – και διεθνώς), ύστερα να μας επιβάλουν «κούρεμα» καταθέσεων σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφύγουμε το grexit, και ύστερα αν δεν αντέξουμε, να υποστούμε και το grexit! Κι όλα αυτά μέσα σε ένα με δυόμιση χρόνια!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα