Μετάνιωσαν για το Brexit

Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα κι ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και οι Βρετανοί σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το έχουν μετανιώσει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Survation μια καθαρή πλειοψηφία σε ποσοστό 54% θα τασσόταν σήμερα υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 46% θα ψήφιζε υπέρ του διαζυγίου.

Λίγο πάνω απ’ τους μισούς Βρετανούς εξέφρασαν την επιθυμία ένας διακομματικός συνασπισμός να διαπραγματευτεί την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ενώ ένας στους τρεις θεωρεί ότι αρμόδια για αυτό είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας των Τόρις.

Στην ίδια δημοσκόπηση η Τερέζα Μέι προηγείται με 51% έναντι 35% του Κόρμπιν στην προτίμηση των ψηφοφόρων, ως προς το ποιον ηγέτη εμπιστεύονται περισσότερο για να διαπραγματευτεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Να σταματήσουν

Ωστόσο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο και να αρχίσουν συνομιλίες για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ το ένα τρίτο στηρίζει την ιδέα καταβολής ενός τιμήματος για να έχει πρόσβαση η χώρα στην τελωνειακή ένωση.

Λιγότεροι από ένας στους τέσσερις είναι εκείνοι που υποστηρίζουν την τρέχουσα στρατηγική της κυβέρνησης Μέι για αποχώρηση από την τελωνειακή ένωση με στόχο τη σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες. Ωστόσο περισσότεροι (47%) είναι εκείνοι οι Βρετανοί που αντιτίθενται στην ιδέα ενός δημοψηφίσματος για την επικύρωση της τελικής συμφωνίας από εκείνους (46%) που θα στήριζαν μια τέτοια ιδέα.

Στην ίδια σφυγμομέτρηση οι Τόρις ξαναπαίρνουν κεφάλι με μία μονάδα διαφορά από τους Εργατικούς, όμως μια άλλη δημοσκόπηση της Opinium για τον Observer φέρνει το κόμμα του Κόρμπιν στο 45%, έξι μονάδες μπροστά από τους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι (39%).

Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει πτώση της δημοτικότητας της Μέι κατά 20% μετά την καταστροφική απόφασή της για πρόωρες εκλογές, ενώ ο Κόρμπιν κερδίζει τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα