Μετά θάνατον ήρθε η αποζημίωση

Να καταβάλει το ποσό των 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης σε συγγενή εργαζομένου στον Δήμο, καθώς δημοτικός υπάλληλος προσεβλήθη από αμιάντωση, εξ αιτίας της μη λήψεως μέτρων ασφαλείας υποχρεώνεται ο Δήμος Κερατσινίου–Δραπετσώνας υποχρεώνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο εργαζόμενος στον Δήμο Κερατσινίου προσλήφθηκε το 1979 ως εργάτης του συνεργείου καθαριότητας και το 1984 μεταπήδησε στη θέση τεχνίτη ξυλουργού. Όμως κρίθηκε ανίκανος προς εργασία σε ποσοστό 67% λόγω στεφανιαίος νόσου και πνευμονικής ίνωσης (αμιάντωσης) και ζαχαρώδους διαβήτη. Το 2002 απολύθηκε λόγω νόσου, κατόπιν σύμφωνη γνωμοδότησης του υπερεσιακού συμβουλίου. Υπέβαλλε αγωγή στα δικαστήρια στην οποία υποστήριζε ότι συμμετείχε στην κατασκευή του ξυλουργείου και σιδηρουργείου του δήμου που κατασκευάστηκε με την προσωπική εργασία όλων των εργατών του δήμου. Η κατασκευή της σκεπής έγινε από πλάκες αμιάντου (ελενίτ) το όποιο το έκοβαν και τοποθετούσαν χωρίς την λήψη προστατευτικών μέτρων, όπως είναι μάσκες, στολές, κ.λπ. Μετά την ολοκλήρωση του ξυλουργείου το 1981 εργαζόταν μέσα, χωρίς ο δήμος να ενημερώσει για την προστασία των εργαζομένων. Η αντικατάσταση της σκεπής από αμίαντο είχε ζητηθεί από το 1990, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση από τον δήμο.

Το 2000 παρά το γεγονός ότι υπήρχε η διάγνωση της αμιάντωσης και την γνωμοδότηση του γιατρού εργασίας για αλλαγή θέσης εργασίας, αυτό δεν έγινε ποτέ γιατί ο δήμος αρνήθηκε την αλλαγή θέσης εργασίας. Δηλαδή εργάστηκε πλέον των 20 ετών κάτω από συνθήκες επιβλαβείς για την υγεία του. Όταν, τελικά, ο άτυχος εργαζόμενος προσβλήθηκε από φυματίωση, υποχρεώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι να υποβληθούν σε τεστ μαντού και ακτινολογική εξέταση, που έδειξαν ότι είχε πρόβλημα με τους πνεύμονες και εισήχθη στο νοσοκομείου, όπου διαπιστώθηκε η αμιάντωση. Μάλιστα άλλος εργαζόμενος την ίδια χρονική περίοδο απεβίωσε από έντονα αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς ποτέ να γίνουνε γνωστά τα αίτια θανάτου.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται η εμπορία και χρήση αμιάντου σε κάθε μορφή του. Το συγκλονιστικό είναι ότι τον δικαστικό αγώνα συνέχισαν συγγενείς του εργάτη, ο οποίος πέθανε ενώ η υπόθεση του εκκρεμούσε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα