Μετράνε τα οικονομικά «κουκιά» της επίσκεψης Πούτιν

Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα αποτελεί παρελθόν, αλλά τα όσα διαμείφθηκαν στο διήμερο της επίσημης παραμονής του Ρώσου προέδρου συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας οικονομικο-πολιτικής συζήτησης.

Είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνηση εστιάζει πλέον στην καταμέτρηση των οικονομικών κερδών που προϋπολογίζονται-προεξοφλούνται από τη συνεργασία της Αθήνας με τη Μόσχα. Κύκλοι του Μαξίμου επιχειρηματολογούν επ’ αυτού δείχνοντας όχι μόνο τα γενικού χαρακτήρα μνημόνια κατανόησης που υπογράφηκαν, αλλά κυρίως  τη συμφωνία των ΕΛ.ΠΕ. με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, τη Rosneft, εξηγώντας ότι γενικά οι συζητήσεις που έγιναν, έφεραν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, είμαστε περισσότερο κοντά από κάθε άλλη πλευρά για να γίνουν πράξη.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας (30/5) στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Αναφερόμενος ειδικά στo deal ΕΛ.ΠΕ. – Rosneft, ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι η εμπορική συνεργασία των δύο εταιρειών χρονολογείται από παλιά και εκτίμησε πως ίσως τώρα να γίνει πιο επωφελής και για τις δύο πλευρές, ενώ υπογράμμισε και τα υπόλοιπα πεδία ενδιαφέροντος και συνεργασίας αφορούν τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, τον τουρισμό και ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο γ.γ. του ΥΠ.ΕΞ. επιβεβαίωσε, εξάλλου, την αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των Ρώσων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία ενδιαφέρονται όπως είπε άλλες δύο εταιρείες (σ.σ. μια ιταλική και μία ελληνική), προσθέτοντας ότι «εάν γίνει αυτή η επένδυση, στην ουσία θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ρωσική επένδυση τα τελευταία χρόνια και ίσως ανοίξει το δρόμο και για άλλες».

Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνητικές πηγές λένε ότι η επίσκεψη Πούτιν ήταν εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα, καθώς αυτή ήρθε όπως ήρθε ως επιστέγασμα των προσπαθειών που έγιναν τους προηγούμενους 18 μήνες προκειμένου να υπάρξει στρατηγικά  μεγαλύτερη προσέγγιση των δύο χωρών.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας  ο Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλ. Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό τις ευχαριστίες του για τη θερμή φιλοξενία που του επιφυλάχθηκε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και το Άγιον Όρος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα