Μετρούν ένα-ένα τα κουκιά

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς πλησιάζουν οι ημέρες για την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι διαβουλεύσεις, οι συναντήσεις και οι επαφές είναι πολλές σε καθημερινή βάση και η μεν κυβέρνηση πασχίζει για το 180, που θα εκλέξει τον Σταύρο Δήμα, ενώ η αντιπολίτευση για να συγκεντρώσει το 121, που θα μπλοκάρει την εκλογή και θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η συγκυβέρνηση (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) αναζητά 25 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 22… από την ίδια δεξαμενή. Το τοπίο στους ανεξάρτητους βουλευτές σιγά-σιγά ξεκαθαρίζει ωστόσο σαφές αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

Από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις στα σίγουρα “όχι” θεωρούνται οι: Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκος Μπόλαρης, Θεόδωρος Παραστατίδης. Προς το “όχι” καταλήγουν οι Πέτρος Τατσόπουλος και Μίμης Ανδρουλάκης.

Κοντά στην υπερψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται ο Βασίλης Καπερνάρος, ο Γιάννης Κουράκος, ο Γιώργος Νταβρής, ο Κώστας Γιοβανόπουλος και η Κατερίνα Μάρκου.

Ακόμη δεν έχουν αποσαφηνίσει τη θέση τους οι Χρήστος Αηδόνης, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Γιώργος Κασαπίδης, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Λυκούδης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Βασίλης Οικονόμου, Βύρων Πολύδωρας, Γρηγόρης Ψαριάνος.

Στόχος η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο κλήρος πέφτει στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπου θα προσπαθήσει η κυβερνητική πλειοψηφία να αντλήσει ψήφους για την εκλογή του Σταύρου Δήμα. Η επίσημη γραμμή και στα δύο κόμματα είναι υπέρ τού “όχι”, που σημαίνει ότι εάν τηρηθεί δύσκολα θα εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις και μέσα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων που μετατρέπονται σε ρυθμιστές των όποιων εξελίξεων.

Ήδη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ έχουν διαχωρίσει τη θέση τους με την επιστολή που είχαν δημοσιοποιήσει την περασμένη εβδομάδα δύο βουλευτές: η Νίκη Φούντα και ο Θωμάς Ψύρρας. Αν υποθέσουμε ότι υπερψηφίσουν τον πρόεδρο, τότε η συγκυβέρνηση βρίσκεται στα 173 “ναι” και αναζητά ακόμα 7 βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δύο πρώτες ψηφοφορίες θα είναι ενδεικτικές για το τι πρόκειται να επακολουθήσεις της 29ης Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα