Με άριστα «το Δέκα» μετεξεταστέος (ο κ. Δούκας)…

Στην προηγούμενη έκδοση της «Άποψης» (φύλλο 808/11-12 Νοεμβρίου), οι συντάκτες της ασχολήθηκαν με το γνωστό θέμα του παραπεμπτικού βουλεύματος για το ποδόσφαιρο, και διετύπωσαν τις απόψεις τους για τις συνέπειες που θα βαρύνουν τους εμπλεκόμενους προέδρους των ΠΑΕ Ολυμπιακός (Βαγγέλης Μαρινάκης), Ατρόμητος (Γιώργος Σπανός) και Λεβαδειακός (Γιάννης Κομπότης).

Αφορμή για καταγραφή των απόψεων των συντακτών της «Α» ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, σύμφωνα με τις οποίες οι εμπλεκόμενοι πρόεδροι εντός 15 ημερών από την επίδοση του βουλεύματος οφείλουν να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Με δεδομένο ότι οι ισχυρισμοί του υπουργού περί μεταβίβασης των μετοχών υπάρχουν μόνο στην φαντασία του –αφού ούτε καθ’ ερμηνεία του νόμου υπάρχει θέμα μεταβίβασης των μετοχών– οι συντάκτες της «Α» έθεσαν στον υπουργό κάποια ερωτηματικά για το θέμα αυτό.

Κατ’ αρχάς, θέσαμε το ερώτημα του ποσοστού των μετοχών που πρέπει να έχει στην κατοχή του ο μέτοχος, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τον νόμο Γερουλάνου το 2012, η σχετική διάταξη αφορούσε «οποιονδήποτε» μέτοχο, δηλαδή ακόμη και τον κάτοχο μίας μετοχής. Κι αυτό διότι ο νομοθέτης το 2012 είχε αποφύγει να συμπεριλάβει όλες τις μετοχές και όχι μόνο όσους έχουν ποσοστό άνω του 2ο/οο.

Την άποψη αυτή, που ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, έσπευσε να την ειρωνευτεί κάποιος δημοσιογράφος ονόματι Λευτέρης Δούκας – προφανώς ψευδώνυμο γιατί πρώτη φορά αναφέρεται με ανάρτησή του στο νέο site «το Δέκα». Με άκομψο τρόπο, καταλόγισε το δημοσίευμα ως έμπνευση του εκδότη της «Άποψης», Βίκτωρα Μητρόπουλου, και με τίτλο «Ο Βίκτωρ είναι πονηρός κι αυτά που γράφει μην τα τρως» επιχειρηματολόγησε(;) γράφοντας στο άρθρο που ανήρτησε τα εξής:

1] Ότι «η πολιτεία ορίζει την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), που ελέγχει και ορίζει κάθε τι που σχετίζεται με τις μετοχικές συνθέσεις των ΠΑΕ» και ότι «μόνο αυτή δίνει την δέουσα οντότητα και σημασία στην φυσιογνωμία κάθε μετόχου».

Η άποψη αυτή του κ. Λευτέρη Δούκα μπορεί να έχει αποδοχή σε νοσηλευμένους στο ίδρυμα ΠΙΚΠΑ ή σε κάποια νευρολογική κλινική λόγω πνευματικής διαταραχής. Και αυτό διότι η πολιτεία και μόνο αυτή ορίζει τα ποσοστά μετοχικής κατοχής που επιβάλλεται να έχει οποιοδήποτε πρόσωπο, ώστε να ελέγχεται από την ΕΕΑ, είτε ως μέλος ΔΣ είτε ως απλός μέτοχος.

Το ποσοστό αυτό ξεκίνησε με 7% το 2012 επί προεδρίας στην ΕΕΑ του κ. Παπαλάκη, μειώθηκε στο 2% αργότερα και εξαλείφθηκε πλήρως με τον νόμο Γερουλάνου το 2012.

Βεβαίως, η απάλειψη του ποσοστού δεν συνοδεύτηκε από κάποια θέσπιση διαδικασίας ελέγχου της ποινικής κατάστασης του κάθε μετόχου, ακόμη και κατόχου μίας μετοχής. Ακόμη περισσότερο όταν το αδίκημα είναι στην διαδικασία της δίωξης, της παραπομπής, της έκδοσης απόφασης και τελικά της ενδεχόμενης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, δηλαδή στάδια που δεν αναγράφονται στο ποινικό του μητρώο.

 

2] Κατά την άποψη του κ. Δούκα, «Ναι μεν ο νόμος δεν διευκρινίζει τα ποσοστά κατοχής μετοχών, αρκεί που το κάνει όμως ένα θεσμικό όργανο της πολιτείας όπως η ΕΕΑ».

Εδώ γελάνε και τα τσιμέντα, που λέει και ο Αλέφαντος. Δηλαδή, ό,τι δεν διευκρινίζει η πολιτεία, μπορεί να το κάνε ένα θεσμικό όργανο, π.χ. εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν προσδιορίσει ποσοστό φορολογίας για μία κατηγορία πολιτών, μπορεί να το προσδιορίσει η αρμόδιο ΔΟΥ!!!

Είναι σαφές ότι ο κ. Λευτέρης Δούκας «συνελήφθη» ανενημέρωτος για το θέμα που ανάρτησε στο site «Το Δέκα».
Αντί ειρωνικών συμβουλών προς τον εκδότη της «Α», «ν’ ανάψει ένα κερί στον Άγιο του, να τον φωτίσει περισσότερο την επόμενη φορά που θα δοκιμάσει να ανακατέψει άγαρμπα τη σούπα και εκτεθεί τόσο απροκάλυπτα…», καλό θα ήταν να μάθει μελετώντας την αθλητική νομοθεσία για το τι ισχύει και τι όχι.

Με την ανάρτησή του ως συντάκτης του site «Το Δέκα», αντί να πάρει Δέκα με τόνο, απλά ο ίδιος έμεινε μετεξεταστέος…

Και επειδή το εν λόγω site τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα, καλό θα είναι να αποφεύγει γκάφες αυτής της μορφής, γιατί εκτός από τους επισκέπτες που θα κουνάνε το κεφάλι τους, υπάρχουν και οι χορηγοί-χρηματοδότες, που δεν θα αρκεστούν στο κούνημα του κεφαλιού, αλλά ίσως να ράψουν και την τσέπη τους. Κάτι που δεν φαίνεται να επιθυμεί ο διευθυντής του site κύριος Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα