«Με αριστερό αποτύπωμα η πολιτική που ασκούμε»

Σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας μέσα στο 2018 εμφανίζεται, με συνέντευξη του στη «Νέα Σελίδα», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τοποθετεί χρονικά το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης προς το τέλος του έτους.

«Υπάρχουν τρεις διαφορές σε σχέση με το παρελθόν. Πρώτον, ότι το ΔΝΤ έχει μπει στο πρόγραμμα και λογικά δεν υπάρχει λόγος να βάλει νέα ζητήματα στο τραπέζι. Δεύτερον, δεν έχουμε μπροστά μας δύσκολα νομοσχέδια από τεχνικής άποψης –π.χ., για συντάξεις και τρίτον η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση έχει αυξηθεί πολύ και αυτό εκφράζεται δημοσίως πια, κάτι που δεν μπορεί παρά να επιταχύνει τις διαδικασίες», επισημαίνει ο κ. Τσακαλώτος.

Για τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει πως το θέμα έχει λυθεί και υπάρχει συμφωνία και με το ΔΝΤ ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα κάνει τα stress tests, όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι πρόσφατα, χωρίς AQRs. Αρα οι αγορές έχουν τη σαφήνεια που αναζητούσαν, γεγονός που θα οδηγήσει σε γρήγορη αντιστροφή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί. «Θέλουμε το 2018 να αρχίσουν ουσιαστικές συζητήσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα και την αποσαφήνιση της ελάφρυνσης του χρέους, έχουμε κάθε κίνητρο να τελειώσουμε εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση» σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης του και παραθέτει τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μιλά για καθαρή έξοδο, όπου «δεν υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις μετά το τέλος του προγράμματος, δεν υπάρχουν περιορισμοί».

«Έχω πει πολλές φορές ότι οι αγορές θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για να πάρουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις» δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συμπληρώνει «νομίζω ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης για το χρέος στο νέο έτος θα αφορά πιο πολύ στην αποσαφήνιση του μηχανισμού –τον οποίο υποστήριξαν και οι Γάλλοι μαζί με εμάς- που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους σε συσχέτιση με την ανάπτυξη, η λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης».

«Διασκεδαστικό να διαβάζεις για υποτιθέμενες συγκρούσεις»

Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε και σε μία αποτίμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας κάνει και δυσάρεστα πράγματα, εκτός του προγράμματός της, τα οποία της επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί και η κρίση χρέους, αλλά ο τελικός ισολογισμός αφήνει το αριστερό αποτύπωμα της προσπάθειάς μας υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τέλος, σχολιάζοντας τα κατά καιρούς δημοσιεύματα για ρήξη στη σχέση του με το Μέγαρο Μαξίμου, απαντά με χιούμορ «είναι διασκεδαστικό να διαβάζεις για τις υποτιθέμενες συγκρούσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό οικονομικών. Ο,τι και να πεις, είναι αδιανόητο για τα media ότι η κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης είναι μια συλλογική σύνθεση απόψεων της διαπραγματευτικής ομάδας με την κυβέρνηση και το κόμμα, με τελική ευθύνη, φυσικά, του πρωθυπουργού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα