«Με διέλυσε ο θάνατος του πατέρα μου»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΦΑΙΗΣ ΖΑΦΕΙΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ «Α»

Συνέντευξη στη Σπυριδούλα Κάμπου

Αν και ξεκίνησε δυναμικά την καριέρα της πρωταγωνιστώντας στο σίριαλ «Της αγάπης μαχαιριά», συμμετέχοντας παράλληλα και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, ξαφνικά τα ίχνη της Φαίης Ζαφειράκου χάθηκαν από τον «χάρτη» της υποκριτικής. Μετά και τη γέννηση του γιου της Νικόλα, καρπός του έρωτά της με τον στιχουργό-μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Κομπόση, η ηθοποιός επέλεξε να εξαφανιστεί και να αφοσιωθεί πλήρως στην ανατροφή του 5χρονου σήμερα Νικόλα, και δεν το έχει μετανιώσει ούτε στιγμή.

Σήμερα ζει στο πατρικό της στα βόρεια προάστια μαζί με τον μονάκριβό της και την λατρεμένη της μητέρα, η οποία αποτελεί βράχο στη ζωή της. Επιθυμώντας να κάνει ένα καλλιτεχνικό comeback με έναν ρόλο που θα την εκφράζει, αλλά και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη σκηνοθεσία που αγαπάει, για την ώρα εργάζεται σε μεταγλωττίσεις, νιώθει τυχερή που έχει την πολυτέλεια να ασχολείται μόνο με το παιδί της. Αν και δεν της αρέσει να ανεβάζει φωτογραφίες της στο προφίλ της στο Facebook, βλέποντάς τη από κοντά, ομολογουμένως είναι στην καλύτερή της φάση. Πιο ώριμη, πιο συνειδητοποιημένη, κατασταλαγμένη, όμορφη, αδυνατισμένη, και πολύ ερωτευμένη.

Κάνοντας στην «Α» τον απολογισμό της ζωής της, εξηγεί πώς κατάφερε να βγει νικήτρια στη μάχη με  τον «χαμένο» εαυτό της, ποια είναι τα λάθη σε επιλογή συντρόφων, ενώ εξομολογείται πώς ένιωσε όταν έμαθε ότι είναι υιοθετημένη. Ο θάνατος όμως του πιο σημαντικού άντρα της ζωής της ήταν αυτός που τη «λύγισε» και τη «βύθισε» στην κατάθλιψη, όπως εξομολογείται χαρακτηριστικά.

Θα έλεγες ότι θυσίασες την καριέρα σου για χάρη του γιου σου;

«Ναι, ας το πούμε ότι τη θυσίασα, αλλά δεν το βλέπω έτσι γιατί δεν είχα και καμιά μεγάλη καριέρα. Για μένα για να γίνεις ηθοποιός πρέπει να έχεις κάνει πολλά πράγματα, και όχι αυτά τα δέκα που έκανα εγώ. Ο ηθοποιός είναι σαν τον γιατρό που κάθε φορά μαθαίνει και από κάτι».

Τι άλλο σε κρατάει εκτός δουλειάς; Υπήρξαν κάποιοι που σου έκλεισαν τις πόρτες;

«Ασφαλώς. Μου έκλεισαν πόρτες κάποιοι άνθρωποι που, χωρίς να με ξέρουν, διέδωσαν για μένα αυθαίρετα συμπεράσματα. Παλιά ακουγόταν ότι ήμουν ακριβοπληρωμένη και δεν με έπαιρναν για δουλειές. Κάτι όμως που δεν ίσχυε, γιατί ούτε ποτέ πολλά λεφτά πήρα ούτε το πρώτο όνομα ήμουν. Έχω βιώσει τη ζήλια και την κακεντρέχεια σε όλο της το μεγαλείο. Έτυχε να είμαι σε μια δουλειά και κάποιος έβαζε λόγια με σκοπό να δημιουργήσει κόντρα. Στο τέλος ευτυχώς αποδείχτηκε ότι εγώ δεν ευθυνόμουν πουθενά, αλλά για μένα ήταν πολύ ψυχοφθόρο. Με πόνεσε πάρα πολύ. Και ειδικά το ότι έγινε από έναν συνάδελφό μου που τον εκτιμούσα αφάνταστα, με είχε βοηθήσει πολύ, και δεν είχα πει ποτέ κακό λόγο για εκείνον. Αυτός δεν ξέρω γιατί το έκανε και δεν θέλησα ποτέ να το μάθω, γιατί μέτρησε το αποτέλεσμα, ότι με πλήγωσε βαθύτατα».

Ποιο είναι το χειρότερο δημοσίευμα που γράφτηκε για εσένα;

«Ήταν πριν από χρόνια που χρειάστηκε να πάω σε ένα πάρτι φίλης που με ειδοποίησε ξαφνικά και πήγα όπως ήμουν από το μπάνιο. Εκείνη την περίοδο είχα χάσει τον πατέρα μου, και λόγω του ότι έπαιζα σε ένα μιούζικαλ και είχε κλείσει η φωνή μου, χρειάστηκε να πάρω τόσο πολύ κορτιζόνη για να μπορώ να ανέβω στη σκηνή, παίρνοντας όμως 15 κιλά σε ένα μήνα. Σε αυτό το πάρτι με φωτογράφησαν και με ενόχλησε ο τίτλος “Πώς ήταν και πώς έγινε έτσι”. Μπορεί να μην ήμουν αρεστή, αλλά καλό θα ήταν όποιος πάει να γράψει κάτι, να σκεφτεί τι μπορεί να έχει συμβεί σε έναν άνθρωπο».

Για ποιο λόγο θα ζήταγες δημόσια μία συγγνώμη από τη μητέρα σου;

 «Της οφείλω μία συγγνώμη γιατί της μιλάω κάποιες φορές άσχημα από τα νεύρα μου, και σαφώς και δεν της αξίζει. Εντάξει, μητέρα είναι, έχει κάθε δικαίωμα να πει και μία κουβέντα παραπάνω, αλλά ξεσπάω σε εκείνη και δυστυχώς είναι λάθος».

Ο θάνατος του μπαμπά σου σε λύγισε;

«Όχι απλά με λύγισε, με διέλυσε. Για μένα ο μπαμπάς μου ήταν το πρότυπό μου. Ήταν ένας άνθρωπος μορφωμένος, ευγενικός, με χιούμορ, με υπέρμετρη ευαισθησία για όλους. Ίσως ήταν ο πιο σημαντικός άνθρωπος που πέρασε από τη ζωή μου».

Πώς είναι να είσαι μαμά ενός υπέροχου γιου;

«Είναι μεγάλο δώρο, ευλογία. Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι γεννημένοι για να γίνουν γονείς. Σέβομαι αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν παιδί, ενώ καταδικάζω αυτούς που το κάνουν και μετά δεν ασχολούνται. Ο Νικόλας μού γεμίζει όλη μου τη ζωή. Ζω και αναπνέω γι’ αυτόν. Για μένα η οικογένεια είναι αυτό που χτίζεις εσύ, όχι αυτό που σου δίνεται. Είμαι τυχερή επειδή είμαι υιοθετημένη, και επειδή με επέλεξαν και τους επέλεξα να έχω αυτή την οικογένεια».

Πότε έμαθες ότι είσαι υιοθετημένη;

«Τριών χρονών το έμαθα από τους γονείς μου. Κάποια στιγμή αναγκαστικά, δεν θα μπορούσε να κρυφτεί άλλο… Το μαθαίνεις και συνεχίζεις, αλλά νιώθεις μεγάλη απόρριψη από τους βιολογικούς γονείς και σαν παιδάκι αναρωτιέσαι, τι έγινε, τι φταίω, γιατί με άφησαν; Επειδή έχω κάνει πολλές ώρες ψυχανάλυσης, όλα αυτά τα συναισθήματα απόρριψης ποτέ δεν περνάνε. Όχι γιατί δεν συγχωρείς, είναι ανθρώπινο να συγχωρέσεις κάποια στιγμή, αλλά γιατί πάντα μένει κάτι βαθιά μέσα σου».

Μπήκες στη διαδικασία να συναντήσεις τους βιολογικούς σου γονείς;

«Ναι, τους ξέρω. Δεν έχω επαφές όμως και δεν θα ήθελα. Οικογένεια είναι αυτό που χτίζεις και δημιουργείς, και είμαι ευλογημένη γιατί είχα τους γονείς που ήθελα εγώ και με ήθελαν και εκείνοι».

Υπήρξαν φορές που «έχασες» τη Φαίη στη διαδρομή της ζωής σου;

«Πολλές φορές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν  έχει χάσει τον εαυτό του. Πρέπει να είναι πολύ αναίσθητος, τομάρι όπως τον αποκαλώ εγώ, για να μην το πάθει. Γιατί οι άνθρωποι που τον χάνουν σε οποιαδήποτε μορφή, και δεν το δικαιολογώ από τη μία, από την άλλη πρέπει να είναι πολύ ευαίσθητοι για να τους συμβεί αυτό».

Και πώς κατάφερες να σταθείς ξανά στα πόδια σου;

«Πήρα δύναμη από τη μητέρα μου, από φίλους. Συνήλθα μέσα από την καθημερινότητα. Το θέμα όμως είναι ότι, όσο και αν σου δώσουν δύναμη οι γύρω σου, εσύ ο ίδιος πρέπει να αποφασίσεις να πάρεις και να βρεις τη δύναμη. Ξέρεις, είμαι πάρα πολύ ευαίσθητη και το έχω πληρώσει ακριβά, έχω πονέσει πολύ».

Από ερωτική απογοήτευση το έπαθες όλο αυτό;

«Από πάρα πολλά. Και από ερωτική απογοήτευση, από  αδυναμία, και υπερευαισθησία, και ότι έχασα τον μπαμπά μου, και ότι χώρισα. Είναι φάσεις της ζωής μας που μπορεί να κρατάς κάτι μέσα σου, να έχεις πληγωθεί, να το πνίγεις, αλλά κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Όταν πέθανε ο μπαμπάς μου ήμουν τόσο χάλια, που χρειάστηκα σε μεγάλο βαθμό τη βοήθεια ψυχολόγου».

Είσαι ερωτευμένη σήμερα; Τι ψάχνεις σε έναν άντρα;

«Ναι. Είμαι ερωτευμένη, και νιώθω πολύ τυχερή που βρήκα έναν καταπληκτικό άνθρωπο που με ανέχεται (γέλια). Δεν ψάχνω κάτι συγκεκριμένο. Μου αρέσει η συντροφικότητα με ό,τι περιλαμβάνει αυτό.  Συναισθηματική ασφάλεια και ηρεμία. Ψάχνω έναν άντρα παλιάς κοπής με όλα τα γράμματα κεφαλαία, που δυστυχώς είναι σπάνιο να το βρεις. Οι άντρες τρομοκρατούνται εύκολα και κάνουν πίσω».

Τρομάζει τους άντρες ότι έχεις ένα παιδί;

«Δεν το δέχονται εύκολα. Πρέπει να είναι πολύ ακομπλεξάριστος ο άλλος και να το θέλει πολύ. Σαφώς και για τις γυναίκες όμως δεν είναι εύκολο. Αν έχω ένα σύντροφο και είμαστε μαζί για κάποιο μεγάλο διάστημα, τότε θα τον γνωρίσω στο παιδί μου. Αν το παιδί μου αρχίσει να δένεται μαζί του, τότε θα πρέπει να εξετάσω πώς του φέρεται, και αν μία τοις εκατό υποψιαστώ ότι δεν του φέρεται καλά, δεν θα είμαστε μαζί. Δεν υπάρχει περίπτωση μία μητέρα να βάλει μία σχέση πάνω από το παιδί της. Εγώ τη ζωή μου μπορώ να τη διαλύσω με όποιον τρόπο και δεν με νοιάζει, όχι όμως και το παιδί μου. Το παιδί μου ποτέ. Μόνο νεκρή».

Κάνοντας τον απολογισμό σου, ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο λάθος που έχεις κάνει;

«Μόνο ένα; Πάρα πολλά λάθη. Το μεγαλύτερο λάθος μου είναι ότι διάλεγα παλιά λάθος συντρόφους. Όχι ότι είχαν κάτι οι άνθρωποι, αλλά ήταν λάθος ως προς εμένα. Όπου έβλεπα κάτι το διαφορετικό, έπεφτα με τα μούτρα. Ο χειρότερος ανάμεσα σε δέκα καλούς και εγώ διάλεγα τον πρώτο. Λάθος μου επίσης το ότι είμαι ευκολόπιστη, εμπιστεύομαι εύκολα, και στο τέλος χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο. Αλλά καλύτερα να το χτυπήσω, από το να μη ρισκάρω και δεν θα έχω να λέω κάτι αύριο στα εγγόνια μου».

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα “Η ΑΠΟΨΗ” του Σαββατοκύριακου!

8929_zafirakoy_somer_1462007

me-ton-sizigo-tis-andra-komposi

zafeirkaou

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα