Με επτά μετεγγραφές έδειξε αντανακλαστικά!

 

Η ΑΕΚ δεν τα πάει καλά φέτος, παρά τις αυξημένες προσδοκίες. Το μεγάλο καλοκαιρινό λάθος με τον Τιμούρ Κετσπάγια φρέναρε την αγωνιστική πρόοδο και βελτίωση της ομάδας, ο αποκλεισμός από την Σεντ Ετιέν «τσάκισε» την ψυχολογία των ανυπόμονων για μία ευρωπαϊκή περιπέτεια παικτών της Ένωσης και η αδυναμία του Μοράις να ανεβάσει το σθένος των ποδοσφαιριστών, έβγαλε την ομάδα από την τροχιά του πρωταθλήματος.

Τα λάθη τα παραδέχθηκε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην κοπή της «κιτρινόμαυρης» πίτας, αλλά δεν έμεινε στα λόγια, καθώς ενίσχυσε την ομάδα με επτά καινούρια συμβόλαια, λίγες εβδομάδες μετά την δημοσίευση του ισολογισμού που έδειξε πως η ΠΑΕ μπήκε μέσα το προηγούμενο έτος κατά 4.000.000 ευρώ.

Οι δύο λόγοι της ενίσχυσης

Τι ώθησε, όμως, την ΠΑΕ σε αυτές τις κινήσεις που μάλλον αιφνιδίασαν ευχάριστα τον κόσμο; Δύο είναι οι βασικοί λόγοι. Ο πρώτος έχει να κάνει με την απαραίτητη αγωνιστική αντεπίθεση. Η ΑΕΚ πέρσι δεν δυσκολεύτηκε να βγει στην Ευρώπη, εξασφάλισε τη συμμετοχή της και από τις δυο διοργανώσεις, ωστόσο φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι δύο επιπλέον ομάδες δείχνουν πείσμα για είσοδο στα Play Off (Ξάνθη και Πανιώνιος), ενώ ο Δικέφαλος έχει χάσει ήδη αρκετούς βαθμούς. Υποχρεώθηκε, λοιπόν, ο ηγέτης της ομάδας να φέρει σέντερ φορ, κεντρικό χαφ, αριστερό μπακ, στόπερ και δεύτερο επιθετικό. Οι άλλες δύο μετεγγραφές έκλεισαν για το καλοκαίρι.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την διαφαινόμενη οικονομική άνεση που αρχίζει να έχει η ΠΑΕ, χωρίς καν να έχει μπει σε διαδικασία πωλήσεων. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι παρά το έλλειμμα των 4.000.000 ευρώ, η ΠΑΕ έκανε ένα επιπλέον άνοιγμα το οποίο μάλιστα ήταν και τολμηρό. Ο Αραούχο κόστισε 600 χιλιάρικα μέχρι το καλοκαίρι, ενώ Βράνιες, Αϊντάρεβιτς, Μεληκιώτης και Βινίσιους θα πάρουν όλοι μαζί περίπου 1.000.000 ευρώ μέχρι τον Ιούνιο. Αν υπολογίσουμε τα χρήματα που θα έχουν να παίρνουν μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους, συν τα συμβόλαια των Γιακουμάκη και Τσιντώτα που θα ξεκινήσουν τα τρέχουν από το καλοκαίρι, μιλάμε για άνοιγμα μεγαλύτερο των 3.000.000 ευρώ και δεν υπολογίζουμε καν τα επιπλέον χρήματα που θα δοθούν στον Χιμένεθ και στους συνεργάτες του. Κι όλα αυτά, ενώ η ΑΕΚ αποδέσμευσε μόνο τον Πλατέλλα και τον Ζόριτς.

Θυμίζουμε πως πρόπερσι η ΠΑΕ είχε ισοσκελισμένο ισολογισμό, άρα στην πραγματικότητα μέσα σε μία χειμερινή περίοδο, αυτή του 2017, έκανε ένα άνοιγμα σχεδόν ίσο με αυτό που είχε κάνει από την πρώτη μέρα που συστάθηκε ξανά σαν εταιρία (το καλοκαίρι του 2014). Αυτό αποδεικνύει πως η ΠΑΕ διακατέχεται από μία υγεία ή έστω μία οικονομική άνεση.

 

Φτάνει η υγεία ή απαιτείται κι άλλη υπέρβαση;

Η ΠΑΕ πήρε ένα μικρό ρίσκο κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, αλλά ακόμη δεν έχει βουτήξει το δάκτυλό της στο μέλι των σκληρών εσόδων, δηλαδή των πωλήσεων και της συμμετοχής σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Στην πραγματικότητα μπήκε μέσα κατά 4.000.000 ευρώ επειδή δεν κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους. Αν το είχε κάνει, αυτή τη στιγμή θα ήταν ισοσκελισμένη εταιρία και ο Μελισσανίδης θα μπορούσε σήμερα να κάνει μετεγγραφές διπλάσιας αξίας. Αυτό είναι, όμως, το ποδόσφαιρο, ιδίως όταν διαθέτεις μία καινούρια ομάδα. Και η ΑΕΚ είναι ο ορισμός της καινούριας ομάδας.

Η οικονομική άνεση που δείχνει να έχει σήμερα η ΠΑΕ δεν απασχολεί τον κόσμο, που ενδιαφέρεται για νίκες και επιτυχίες. Ωστόσο, λάθη του παρελθόντος που έφεραν την ΑΕΚ να χρωστά 40 και 50 εκατομμύρια δεν μπορούν να επαναληφθούν. Πρώτα θα κάνει την υπέρβαση η ομάδα για να καλύψει το άνοιγμα του διοικητικού της ηγέτη και μετά θα επανέλθει ο Μελισσανίδης με ακόμη περισσότερες μετεγγραφές. Αν η Ένωση μείνει εκτός Ευρώπης φέτος, τότε του χρόνου, με μόνη επιπλέον ενίσχυση την αύξηση του μεριδίου από την πίτα των τηλεοπτικών, πολλές μετεγγραφές δεν θα είναι σε θέση να γίνουν. Το αντίθετο, μάλιστα, θα πρέπει να πουληθεί ένας ή δύο καλοί παίκτες.

Η ΑΕΚ είναι καταδικασμένη να πρέπει να πετύχει χωρίς πραγματική έδρα, τον Ολυμπιακό δυνατό και τον ΠΑΟΚ ισχυροποιημένο όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία του. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, αρκεί η Ένωση να θυμηθεί την πρόσφατη ιστορία της που συνοδευόταν με συνεχείς συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Είναι βασικό οι «κιτρινόμαυροι» όχι μόνο να καλύψουν το χάντικαπ και να βγουν στην Ευρώπη, αλλά να καταφέρουν το καλοκαίρι και την υπέρβαση της εισόδου στους ομίλους που θα φέρει λεφτά, θα ζεστάνει τον κόσμο και θα ανεβάσει την ψυχολογία των παικτών της ομάδας.  Διαφορετικά θα δημιουργηθεί μεγάλη εσωστρέφεια την οποία ο ταλαιπωρημένος κόσμος της ΑΕΚ θα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο αν περνά από τη Νέα Φιλαδέλφεια και βλέπει τους μπουλντόζες επί τω έργω.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα