Με θετικά πρόσημα και προτάσεις για την οικονομία η έκθεση του ΟΟΣΑ

Τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τη χώρα μας και τονίζει την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εισέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ισχυρότερης ανάπτυξης.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η κρίση ήταν βαθύτερη του αναμενόμενου, οδηγώντας σε κάθετη πτώση της δραστηριότητας, που οδήγησε την ανεργία κοντά στο 28% θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, υποστήριξε πως «για να επιτύχουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες είναι επιτακτική ανάγκη να μοιραστούν δίκαια το κόστος και τα οφέλη της προσαρμογής».

Ο κ. Γκουρία ανέφερε επίσης ότι η καμπύλη τροχιάς του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης των εκτιμήσεων ανάπτυξης, παρά το «κούρεμα» που είχε γίνει το 2012. Ο ΟΟΣΑ «βλέπει» συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 3,5% φέτος και κατά 0,4% το 2014.

«Αν η ελληνική ανάπτυξη απογοητεύσει και πάλι, ή επιμείνει ο αποπληθωρισμός – ακόμα και μετά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στη μείωση του χρέους», τόνισε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ ταυτόχρονα προτείνει ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο σε τέσσερις βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά, λιανικό εμπόριο).

Όπως ανέφερε Άνχελ Γκουρία, το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 συστάσεις, θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται, στην 325 σελίδων έκθεση, είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων και η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Επίσης, παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας.

«Σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε το 80% των προτάσεων διότι θεωρούμε πως θα έχει θετική επίπτωση στην αγορά και στους καταναλωτές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης.

«Όχι επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ, αλλά επειδή το επιβάλει η συνείδησή μας. Θα το πράξουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος» τόνισε με έμφαση ο υπουργός.

Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου οι προτάσεις του ΟΟΣΑ να υλοποιηθούν.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ ανέφερε εξάλλου, ότι «η ελληνική οικονομία είναι σε φάση ανάρρωσης», επισημαίνοντας πως «τέτοια εποχή του χρόνου θα έχει καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης που θα συνεχιστεί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα