«Με λιγότερα από ένα δεκάρικο δεν πάμε σπίτι»

Μπάζα που καθημερινά μπορεί και να ξεπερνούσε τις 3.500 ευρώ έκανε η μεγαλύτερη ίσως σπείρα πορτοφολάδων που έχει συλλάβει ποτέ η ΕΛ.ΑΣ., με τον αριθμό των εμπλεκομένων να προσεγγίζει τα 50 (31 συλληφθέντες, άλλοι 18 έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται).

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις έρευνες σε 27 οικείες, εξιχνιάστηκαν 764 κλοπές πορτοφολιών, με τους αστυνομικούς να κατάσχουν 498 κλεμμένα πορτοφόλια και το χρηματικό ποσό των 9.500 ευρώ, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος, Χρήστος Παπαζαφείρης, μίλησε για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις σε αυτό το πεδίο της εγκληματικής συμπεριφοράς, με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα να δίνει το «παρών» στην επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης στους δημοσιογράφους.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, Αλβανοί οι περισσότεροι –με την περίπτωση ενός 49χρονου απότακτου αστυνομικού να ξεχωρίζει–, δεν άφησαν τίποτα στην τύχη. Τα αρχηγικά μέλη καθόριζαν το πότε, πώς και πού θα δράσουν τα μέλη, τι μεθόδους κάλυψης και αντιπαρακολούθησης θα έχουν, ακόμα και το τι θα φοράνε για να είναι εναρμονισμένοι με το περιβάλλον που θα δρούσαν. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η δράση της πολυμελούς σπείρας φτάνει έως και 10 χρόνια πίσω, με περισσότερες από 4.000 κλοπές συνολικά σε Μέσα σταθερής τροχιάς (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ κ.ά.), πανηγύρια και αθλητικές αναμετρήσεις.

Ο διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, μίλησε για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις σε αυτό το πεδίο της εγκληματικής συμπεριφοράς

Στην επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης στους δημοσιογράφους, ο υποστράτηγος Παπαζαφείρης ανέφερε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «διέθεταν τέτοια υποδομή και είχαν αναπτύξει τέτοιες πρακτικές που είχαν τη δυνατότητα να διαπράττουν καθημερινά τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών, αποκομίζοντας ποσό που υπερβαίνει τα 3.500 ευρώ, ημερησίως. Εκτιμούμε βάσιμα ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει περισσότερες από 4.000 κλοπές πορτοφολιών με τα κέρδη από την πολύχρονη εγκληματική τους δραστηριότητα να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Μακριά από τα «τσιβίλια» – «Πορτοκάλια» με χιλιάδες ευρώ μέσα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάλογοι και κάποιες ορολογίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας. Μέλη της οργάνωσης, πριν πάνε για κλοπές σε πανηγύρι στους Αγίους Θεοδώρους, συνομιλούν για την επικείμενη λεία τους

– Λες να βγάλουμε κανένα δυάρι (σ.σ. χιλιάδες ευρώ);
– Δεν πρόκειται να πάμε σπίτια μας αν δεν έχουμε ένα δεκάρικο (σ.σ. χιλιάδες ευρώ).

Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε πως τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν δικό τους λεξιλόγιο κατά τις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι «τσιβίλια» (σ.σ. πιθανότατα αλβανική αργκό) ήταν οι αστυνομικοί και «πορτοκάλια» τα πορτοφόλια που έκλεβαν.

Στο στόχαστρο οι τουρίστες με τα φουσκωμένα πορτοφόλια

Για τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus operandi) μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικός υποδιευθυντής Θοδωρής Χρονόπουλος, εξηγώντας ότι τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως :

Με αφετηρία κεντρικούς σταθμούς του «ΜΕΤΡΟ» και του «Η.Σ.Α.Π.» («Ομόνοια», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Πανόρμου», «Σύνταγμα», «Μεταξουργείο», «Καλλιθέα»), ενώνονταν σε προκαθορισμένες ομάδες, συνήθως των 3 έως 10 ατόμων και εισέρχονταν σε συρμούς, δείχνοντας «ιδιαίτερη προτίμηση» στα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη κίνηση τουριστών. Για να μην κινούν υποψίες, τηρούσαν συγκεκριμένους ενδυματολογικούς κανόνες, έτσι ώστε να προσαρμόζονται στις επικρατούσες συνθήκες και το περιβάλλον και να εκλαμβάνονται ως τουρίστες.

Αναλυτικότερα, μέλη της οργάνωσης κατά τη διάρκεια των δρομολογίων άλλαζαν συνεχώς συρμούς και βαγόνια, αναζητώντας κατά κύριο λόγο ανυποψίαστους τουρίστες ή ηλικιωμένους ή γενικότερα επιβάτες που είχαν το πορτοφόλι ή το κινητό τους σε τσέπη του παντελονιού τους. Για την επίτευξη του σκοπού τους και προκειμένου να καλύπτουν τις κινήσεις των χεριών τους, χρησιμοποιούσαν ως προκάλυμμα εφημερίδες, χάρτες, τσαντάκια, σακάκια, ζακέτες και άλλα παρεμφερή αντικείμενα.

Τα μέλη της εκάστοτε ομάδας, περικύκλωναν το υποψήφιο θύμα και την στιγμή που ο ένας το έσπρωχνε, άλλο μέλος της ομάδας, συνήθως ο πιο «ελαφροχέρης», το προσέγγιζε και άρπαζε το πορτοφόλι, ή το κινητό του, χωρίς να γίνει αντιληπτός

Επιπλέον, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί, αποσπούσαν την προσοχή του θύματος με τη δημιουργία τεχνητού συνωστισμού, από τη συμμετοχή άλλων μελών της ομάδας, έτσι ώστε ο ένας να δράσει με μεγαλύτερη ευκολία. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της εκάστοτε ομάδας περικύκλωναν το υποψήφιο θύμα και την στιγμή που ο ένας το έσπρωχνε, άλλο μέλος της ομάδας, συνήθως ο πιο «ελαφροχέρης», το προσέγγιζε και άρπαζε το πορτοφόλι, ή το κινητό του, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας τη διαφυγή του δράστη.

Αυτός που αφαιρούσε το αντικείμενο το παρέδιδε άμεσα σε άλλο μέλος, και με αυτή την μορφή «σκυταλοδρομίας», ο τελευταίος απομακρυνόταν από το βαγόνι και αποβιβαζόταν στην επόμενη στάση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη «σκόρπιζαν» σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αφού απομακρύνονταν, ερευνούσαν τα πορτοφόλια αφαιρώντας από μέσα χρήματα κ.λπ. έγγραφα και στη συνέχεια τα απέρριπταν σε κάδους ή υπονόμους, κοντά στους σταθμούς και συνέχιζαν τη δράση τους.

Στη συνέχεια έτερα μέλη της οργάνωσης, με υποστηρικτικό ρόλο, έσπευδαν και παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε αυτά να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό, τον εντοπισμό τους με τα κλοπιμαία, σε τυχόν γενόμενο αστυνομικό έλεγχο. Κατόπιν, τα αρχηγικά μέλη καθόριζαν τα μερίδια που αντιστοιχούσαν για κάθε μέλος της ομάδας. Όπως προέκυψε από την έρευνα, προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τη δράση τους, «προσλαμβάνονταν» προσωρινά περιφερειακά μέλη με βοηθητικό ρόλο, τα οποία λάμβαναν ως «ημερομίσθιο» περίπου 20-30 ευρώ, ανεξάρτητα των κλοπιμαίων που θα αποκόμιζαν.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν αποφασιστικό ρόλο, καθορίζοντας την λειτουργία της οργάνωσης, ρυθμίζοντας τα επί μέρους θέματα σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Ο ρόλος του απότακτου αστυνομικού και οι «διασυνδέσεις»

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας 49χρονος απότακτος αστυνομικός, ο οποίος έχοντας γνώση της παράνομης δράσης τους, αφού τους διαβεβαίωνε λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του ότι διέθετε τις κατάλληλες «διασυνδέσεις» που θα τους εξασφάλιζε το ακαταδίωκτο, απολάμβανε μερίδιο από τα παράνομα κέρδη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πλειονότητα των κατηγορουμένων τυγχάνουν σεσημασμένοι από 10ετίας και πλέον, και έχουν συλληφθεί κατ’ επανάληψη μεμονωμένα, για τα ίδια αδικήματα.

Τέλος, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατοικία που διέμενε προσωρινά ως οικιακή βοηθός μέλος της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα του 5ου αιώνα π.Χ. (όπως ταφικά αναθήματα, ατόφιος αμφορέας Ελληνιστικών χρόνων, λίχνοι και όστρακα) μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που εμπίπτουν στον νόμο περί αρχαιοτήτων, τα οποία άνηκαν σε 54χρονο ημεδαπό ιδιοκτήτη της κατοικίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ανεξάρτητη δικογραφία για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, καθώς ουδεμία σχέση διαπιστώθηκε με τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα